Az Előre tíz éve tartó vesszőfutása igazából a rendszerváltással kezdődött meg. Akkor, amikor az országban minden közösségi tulajdont elkezdett felváltani a magántulajdon. Békés megyében a focinál közösségibb tulajdon nem volt. Az Előre egyszerre volt a város és Békés megye csapata. A megye (megyei tanács) és a város (városi tanács) egyaránt jelentős támogatást nyújtott az egyesületnek, ugyanúgy, mint a megye és a város legjobb vállalatai, szövetkezetei. A játékosok általában Békés megyei kisebb csapatokból kerültek az Előréhez, és a lelátót is azonos mértékben töltötték meg a megye különböző településeiről illetve Békéscsabáról érkező szurkolók. Az egyesületet komoly létszámú testület irányította, ahol egyensúlyban voltak a megyei és a városi vezetők, és Békéscsabán volt a legtöbb lila-fehér melegítős átlagpolgár is. Pedig akkoriban még egyesületi shopról szó sem volt.

Zoran spisljak, Előre, előre, zoran spisljak
Álló sor: Bacsa Zoltán gyúró, Bücs Zsolt edző, Hanyecz János kapusedző, Balogh Zsolt (35), Póser Dániel (24), Pataki Zsolt (19), egy próbajátékos, Juhász György (27), Thomas-Michel Prasler (25), Berki Péter (24), Kertész Tamás (22), Czuczi Márton (22), Bagi István (25), Birtalan Botond (25), Volent Roland (21), Purguly Árpád edző, Zoran Spisljak vezető-edző. Guggolnak: Szántai Mihály, Koszecz Kristóf (18), Zsolik, Soós János (23), Bényei Balázs (24), Király Patrick (21), Balázs Richárd (24), Borbély Bálint (24), Vozár Dávid (18), Szilágyi Péter (26)

A rendszerváltáshoz köthető hanyatlásnak nem mond ennek ellent az a tény sem, hogy a csapat legjobb bajnoki helyezését (harmadik hely) az 1993/94-es szezonban érte el. Ugyanis ez csak annyit jelentett, hogy a nyolcvanas évek közepén megkezdett, éveken át következetesen végrehajtott szakmai munka igazán termőre fordult. Erre az időszakra tevődik egyébként (1988) az is, hogy az Előre megnyerte a Magyar Népköztársasági Kupát.

A 2014/15-ös bajnoki szezon a klub életének minden szegmensében gyökeres változásokat hozott már eddig is. És reméljük, hogy hoz ezután is. Az öt éve regnáló elnökség rövid-középtávú tervei alapvetően három lábon állnak: az infrastruktúra fejlesztése, az utánpótlás rendszer korszerű, kornak megfelelő kiépítése és a felnőtt csapat eredményességének biztosítása. A labdarúgó infrastruktúra fejlesztése tavaly megkezdődött, a már befejezett, folyamatban lévő és az ezután elkezdődő fejlesztések összértéke jóval meghaladja az egymilliárd forintot. A beruházások befejezésének határideje a 2015-ös év vége.

Zoran spisljak, Előre, zoran spisljak, előre
Zoran Spisljak és Purguly Árpád (galéria)
Az idei bajnoki szezonra – mint az elmúlt tíz esztendőben szinte mindig - ismét egy új edzői team készítette fel a csapatot, az eddigi eredmények ismeretében nem sok sikerrel… A korábbiakhoz képest annyi az eltérés, hogy a Zoran Spisljak, Bűcs Zsolt és Purguly Árpád szakmai stábbal az egyesület három éves szerződést kötött. (Jellemző, hogy az elmúlt tíz évben összesen nyolc különböző edző irányította a csapatot.) A csapat vezetőedzője Zoran Spisljak végzettsége (licencéje) nem csak magyar, de bármilyen nemzetközi munkavégzésre is feljogosítja a szakembert. A szerb származású, angol és magyar tapasztalatokkal felvértezett edzőre nagyon komoly feladatot bíztak az egyesület vezetői, ezt demonstrálták a közepesen hosszú távú edzői szerződés megkötésével is. Eddigi munkája eredményének első nyilvános hazai bemutatója augusztus 16-án, szombaton lesz az Előre Kórház utcai stadionjában, ahol a Merkantil Bank NBII Liga első fordulójában az Előre a Zalaegerszeg FC csapatát fogadja a Kórház utcai stadionban 17.30 órakor kezdődő mérkőzésen. A csapat első tétmeccsét egyébként Dunaharasztiban játszotta, az NB III-as hazaiak ellen az Előre 2-1-re győzött a Magyar Kupa első fordulójában.

- Kezdjük talán a legvégén. Amikor aláírták a hároméves szerződést, a vezetők milyen elvárásokat fogalmaztak meg az Ön által vezetett szakmai stábbal szemben?

- A három éves terv három kézzel fogható, önálló egységre bontható. Az első év a csapatépítésé. Olyan kifogástalanul működő, stabil alkotó közösséget kell létrehoznunk, amely alkalmas arra, hogy együttműködésünk második évében megnyerjük a bajnokságot.

Zoran spisljak, Előre, előre, zoran spisljak
Hanyecz János kapusedző (galéria)
- Kicsit fejtsük ki jobban ezt a gondolatot!

- A legfontosabb feladat a bizalom megteremtése. A játékosoknak bízniuk kell egymásban, a szakmai vezetésben és a klubban egyaránt. Érezniük kell, hogy azért vannak jó helyen, mert komoly célokért küzdenek, a munkájukhoz és fejlődésükhöz minden feltétel adva van, a pályán kívül és a pályán belül egyaránt. A mi feladatunk ennek a közösségnek a felépítése és sikeressé tétele.

- Bontsuk ezt le egyszerű, hétköznapi cselekvésre!

- Ez egy nagyon komplex kérdés, ugyanis minden, ami velünk történik építi vagy gyengíti a közösséget. Nekem határozott elképzelésem van a játékosok képzéséről. A nap minden percét arra használom fel, hogy a lehető legjobb tudásom szerint segítsem a játékosaimat ahhoz, hogy edzéseken és mérkőzéseken is képességeiknek és tehetségüknek megfelelően a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák. Ebben a munkában az edzés másfél-két órája igazából csak a jéghegy csúcsa.

- Miért, nem ott dőlnek el a dolgok?

- Dehogynem, a tétmérkőzéseken való szereplésünket csak és kizárólag az edzéseken elvégzett munkával tudjuk megalapozni. A kérdés csak az, hogy ezeken az edzéseken milyen minőségű munkát végzünk. A munka minősége pedig nem csak a jól összehangolt gyakorlatok eredményének a következménye, mert ezek a gyakorlatok csak szükséges és nélkülözhetetlen, de nem elégséges feltételei a jó teljesítmény elérésének. Ehhez elengedhetetlenül szükséges az, hogy a játékosok hogyan végzik a munkájukat.

Zoran spisljak, Előre, előre, zoran spisljak
Bűcs Zsolt az edzői stáb tagja, Marik László utánpótlás igazgató és Pásztor József az Előre szakmai elnöke

- Amióta világ, világ ez így van. Senkit nem lehet akarata ellenére tanítani, képességeit fejleszteni. Csak azt lehet képezni, aki maga is akarja.

- Igen, de nem mindegy, hogy a játékos hogyan vesz részt a közös munkában. Vegyük például a „non kontakt” sérüléseket. Azokat hívjuk így, amelyeket nem az ellenfél okoz, mert azt nem lehet kivédeni. De a húzódások, a részleges és teljes szakadások megelőzhetők, kivédhetők sportszakmai munkával. Abszolút esetben az is előfordulhat, hogy egy vagy több játékossal teljesen másféle munkát végeztetek el edzésen, mint a többiekkel, ha nincs felkészülve a terhelésre, amit arra az edzésre előirányoztam.

- Ez mit jelent pontosan?

- Azt jelenti, hogy a játékosok minden edzés előtt egy ötfokú skálán bejelölik, hogy szerintük milyen állapotban vannak. Mindegy is, hogy mi ez az öt kategória, a lényeg, hogy számomra kiderül belőle, hogy a játékos hogyan terhelhető. Például, ha valamilyen nem várt magánéletbeli esemény miatt letört, rossz a hangulata, folyamatosan az jár a fejében, egyszerűen nem tud másra koncentrálni, és én úgy ítélem meg, hogy ilyen állapotban nem tudja az edzéstervben szereplő munkát saját hasznára fordítani, akkor vele külön foglalkozunk. Az is előfordulhat, hogy felmentjük az edzés alól, mert ezzel teszünk számára a legjobbat. Nem kell alibiznie, nem kell csalnia a munkát, nem kell figyelmetlenül dolgoznia, hanem inkább pihentetjük. Csak akkor álljon munkába, ha az ténylegesen a javára válik. Mert csak akkor tud a csapat hasznára lenni. És nekünk együtt, közösen kell sikeresnek lennünk.

Zoran spisljak, Előre, zoran spisljak, előre
Zoran Spisljak eligazítást tart. Juhász GYörgy (21), Thomas-Michel Prasler, Kószó Balázs Tibor (5)

- Működik ez a rendszer?

- Természetesen működik. Nem mondom, hogy a legelején nem okozott meglepetést a játékosok körében az, hogy minden edzés előtt nyilatkozniuk kellett mentális és fizikai állapotukról, de már túljutottunk a kezdeti sokkhatáson, gördülékenyen működik a rendszer. Ráadásul megértették, hogy ez az érdekükben és nem ellenükre történik.

- Hogyan kell ezt elképzelni a valóságban?

- Minden edzés előtt ki van függesztve a névsor az öltözőben, a játékosok pedig beírnak egy számot a nevük mellé. Ennyi az egész.

- Ezeket az adatokat ön utána feldolgozza?

- Igen, felviszem a számítógépemre az edzéseken mért és tapasztalt adatokat.

- Minden edzés után?

- Természetesen, minden edzés után adatrögzítés van. Nagyon fontosnak tartom az adatok rögzítését. Később rengeteg tanúsággal szolgálnak, melyeket mind a csapatépítésre lehet felhasználni.

Zoran spisljak, Előre, előre, zoran spisljak
Bemelegítés a 4-es Honvéd utcában (galéria)

- Sok mindent mér edzéseken?

- Igen, gyakorlatilag majdnem mindent. Ami mérhető, és amit mérünk az fejleszthető, az fejlődik. Nemcsak a sport, az élet minden területére igaz ez a megállapítás.

- Mérni időt, távolságot, súlyokat lehet. Ezekből von le következtetéseket a játékosok állapotára?

- Igen, én már régen lefordítottam az idő és a távolság nyelvére a különböző fizikai mutatókat, így a játékosoknak is egyértelmű utasításokat tudok adni, és a feladatok teljesítése beszédes számomra.

- Illusztráljuk egy példával?

- Például nem használom a teljes erejű vagy közepes erősségű futás kifejezéseket, viszont meg tudom mondani a játékosomnak, hogy tíz másodperc alatt mennyit kell lefutnia. Én a teljesítményéből tudni fogom, hogy milyen állapotban van. Egyszerűbb nekem is, meg a játékosnak is.

Zoran spisljak, Előre, előre, zoran spisljak
Játék kiskapura. Bagi István (8) és Thomas-Michel Prasler

- Eltöltötték az első közös felkészülési időszakot, a hétvégén indul a bajnokság. Mik a tapasztalatai? Alakul az Ön által elképzelt csapat?

- Igen, kezdünk összecsiszolódni, kezdjük megérteni egymást, kezdünk úgy dolgozni és gondolkozni, ahogyan egy csapatnak kell. De hosszú folyamat és nagyon sok munka szükséges ahhoz, hogy igazi csapatként muzsikáljunk.

- Definiáljuk az igazi csapat fogalmát?

- A legfontosabb, hogy meglegyen a bizalom. Én bízom a játékosaimban és a menedzsmentben, ők bíznak a menedzsmentben, bennem és egymásban. Az edzéseken nem csak fizikailag, hanem szellemileg és lelkileg is jelen vannak. Ez meglátszik a gyakorlatok elvégzésében és a közös gondolkodásban is. Például elképzelek egy taktikai variációt, amelyet meg akarok tanítani az egyik csapatrésszel. A gyakorlatban bebizonyosodik, hogy az eredeti elképzeléshez képest ennek van hatékonyabb megoldása is, és erre mondjuk a játékosok hívják fel a figyelmemet, semmi akadálya nincs annak, hogy az ő verziójukat használjuk a mérkőzéseken. A lényeg a közös munkavégzésen van. Minden számít. Az is, hogyan készítjük elő a feladatokhoz a segédeszközöket, és hogy szedjük össze edzés végén a szereket. De számít például az is, hogy a buszon milyen rendet hagyunk magunk után. Nagyon jellemző egy jól működő alkotó közösségre a sikerek és kudarcok feldolgozásának hatékonysága is.

Zoran spisljak, Előre, előre, zoran spisljak
Kékek a sárgák ellen. Király Patrick (sárga), Volent Roland (5), Berki Péter (30)

- Például?

- Mi hétről, hétre megkapjuk munkánk értékelését, nem tudunk sokáig csalni, hamar kiderül, hogy jól dolgozunk-e az edzéseken, vagy rosszul végezzük a munkánkat. Nagyon fontos, hogyan kezeljük a sikereket és a kudarcokat. Ha tudjuk, hogyan fordíthatjuk a saját épülésünkre a győzelmeket és a kudarcokat, és ebben segíteni is tudunk egymásnak, akkor igazi csapatot alkotunk.

- Ha mindezeket, amiről most beszéltünk végrehajtja, akkor nem marad sem ideje, sem ereje például az ellenfelek feltérképezésére, a követendő taktika kidolgozására, saját mérkőzéseinek az elemzésére.

- Ezért dolgozunk csapatban, ezért vannak a segítőim, mert ezt a munkát nem egyedül, hanem közösen végezzük el.

- Milyen a munkamegosztás Önök között?

- Az ellenfelek feltérképezése, bemutatása, elemzése Bűcs Zsolt dolga, ő foglalkozik az információk begyűjtésével és elemzésével. Purguly Árpád az edzéseken kap jelentős szerepet, Hanyecz János kizárólag a kapusokkal foglalkozik. A team munkáját én irányítom, enyém a felelősség a csapat szerepléséért.

Zoran spisljak, Előre, előre, zoran spisljak
A bemelegítés legeleje, még van energia a tréfára is

- Mi történik túlteljesítés esetén, mi történik akkor, ha már az első évben megnyerik a bajnokságot?

- Semmi az égvilágon, ez egy bónusz, ha így lesz, akkor aszerint dolgozunk tovább, hiszen az NBI-hez szükséges feltételek a klub részéről akkor is adottak lesznek.

- Egyébként a bajnokság alatt, az edzéseken mindig az aktuális ellenfélre készülnek?

- Igen, mindig. Felkészülünk erősségeik hatástalanítására és gyengeségeik kihasználására saját adottságaink maximális figyelembevételével.

- Hogyan alakult edzői pályafutása?

- Szerbiában nőttem fel, egy Észak-bácskai kisfaluban, Bácsfeketehegyen születtem, onnan kerültem 13 évesen Belgrádba, a Partizánhoz.

Zoran spisljak, Előre, előre, zoran spisljak
A bajt azonnal kezelni kell. Munkában Bacsa Zoltán gyúró

- Magyarul is akkor tanult meg?

- Igen, mind a két szomszédunk magyar család volt velem egykorú gyerekekkel, tőlük tanultam meg magyarul, mert egyébként mi Boszniából származunk.

- Partizán Belgrádnál tartottunk…

- Igen, onnan tizenhét éves koromban Bácskatoplyára kerültem egy NB II-es csapathoz, ahol egyből játéklehetőséget is kaptam.

- Milyen poszton játszott?

- Védekező középpályás. Huszonegy éves voltam, amikor 1986-ban leigazolt a Spartak Subotica, de ott gyakorlatilag nem is játszottam, mert az edzőnk, Csiro Blazsevics magával vitt Zágrábba, a Dinamóhoz. Itt egészen 1991-ig játszottam, ekkor tört ki a háború. Úgy gondoltam, hogy ebben én nem akarok részt venni, ezért Angliába mentem.

Zoran spisljak, Előre, előre, zoran spisljak
Az Előre 4-es Honvéd utcai bázisán ideálisak az edzésmunka feltételei. Még a szabadidő is hasznosan telik. A ping-pong asztalnál Bűcs Zsolt és egy ifjú reménység. A háttérben - a csocsóasztaloknál - Pásztor József

- Az ember könnyem mondja, hogy Angliába ment. Minden kapcsolat nélkül?

- Nem, barátaim segítségével jutottam el Cardiffba, s lettem a Cardiff City igazolt játékosa. A háború miatt azonban több mint másfél évig vártam a papírjaimra, arra, hogy megérkezzen a játékengedélyem. A lényeg, hogy a klubnál támogattak abban, hogy elkezdjem az edzői végzettségek megszerzését, és rám bízták az U14-es csapatukat is. Így kezdődött edzői pályafutásom 29 évesen Cardiffban.

- Milyen edzői papírjai vannak?

- Minden licencem megvan, végzettségem alapján bárhol vállalhatok munkát. A Cardiff után előbb a Southampton tartalékcsapatát edzettem fél évig, majd a Tottenham fiókcsapata, a Barneth vezetőedzője lettem, itt öt évet töltöttem el. Ez idő alatt összesen 32 játékost adtunk a Premier Ligának és a Championshipnek.

- Ez a csapat fiatal játékosokat nevelt?

- Igen, ez volt az alapvető feladata.

- Hogyan került Magyarországra, Debrecenbe?

- Baráti kapcsolatokon keresztül 2007-ben, amikor a DVSC pályaedzőt keresett Herczegh András vezetőedző mellé. Sikeres, szép évek voltak, bajnokságokat nyertünk, BL csoportkörbe jutottunk, jó körülmények között, jó csapatot építhettünk.

Zoran spisljak, Előre, előre, zoran spisljak
Ízig-vérig csabaiak: Juhász György és Balogh Zsolt

- Hogyan került Békéscsabára?

- Miután 2010-ben lejárt a szerződésem Debrecenben, akkor lettem az Újpest edzője, amikor a legnagyobb volt a baj a csapat háza táján. Fél év után közös megegyezéssel szerződésbontást kezdeményeztem, és egy kis időre visszavonultam Angliába feltöltődni. Edzésekre jártam, tanultam, figyeltem a legnagyobbak munkáját. Miután visszatértem, a DVSC fiókcsapatának, a Létavértes FC NB III-as csapatának lettem az edzője. Fiatal csapatommal fölényesen megnyertük a bajnokságot.

Zoran spisljak, Előre, zoran spisljak, előre
Zoran Spisljak és Purguly Árpád
- De még mindig nem jutottunk el Békéscsabára.

- Kerestem a lehetőségeket én is, tudtam, hogy a Békéscsaba edzőt keres. Eljuttattam bemutatkozó anyagomat Barkász Sándor többségi tulajdonosnak és Dr. Kovács Mihály elnöknek, akikkel személyesen is találkoztunk és hosszasan elbeszélgettünk. Miután nekik tetszett az én bemutatkozó anyagom, nekem pedig az a program és feltételrendszer, ami Békéscsabán adott, meg tudtunk állapodni egymással.

- Három év elég időnek látszik ahhoz, hogy az elvárásokat teljesíteni lehessen.

- Én is így gondolom, ezért is vágtam bele ebbe a munkába.

- Én pedig azt kívánom, hogy három év múlva is itt beszélgessünk az Előre székház tárgyalójában, mert az azt jelenti majd, hogy az Előre már régen NBI-ben játszik, és az itt dolgozók újabb célok megvalósításán dolgoznak.

Szólhatna ez a cikk az Előréről úgy is, hogy bemutattuk az új játékosokat, felsoroltuk a távozókat, latolgattuk az idei bajnokság esélyeit, és külön kitértünk volna a nyitóforduló, Zalaegerszeg FC elleni csabai mérkőzésre is. Mégsem erről írtam, hanem arról az emberről, akitől a csapat vezetői a sikeres jövő alapjainak lerakását várják. Hiszen a vezetők három éves szerződést ajánlottak egy edzői teamnek. Megadták a bizalmat Zoran Spisljak vezetőedzőnek és stábjának. Ilyen szerződésre nem volt példa az Előre elmúlt tíz esztendős történetében. Ezért gondoltam úgy, hogy bemutatom azt az edzőt, akinek az egyesület vezetői 2014-ben kezébe adták a Békéscsaba 1912 Előre SE sorsának alakítását.