Jang Csün-hszi először csak valami keményet tapogatott ki a kezével, majd lassan-lassan kihalászta a rozsdás fegyvert, amit hazavitt és apjának adott. A Hszinhua hírügynökség összeállításából kiderült, a Laocsoulin nevű folyó vizéből kimosott kard hírére aztán sokan felkeresték a kincset talált fiú otthonát, s bár a műtárgy sokaknak megtetszett a faluban, az öreg Jang még drága pénzért sem adta senkinek.

Két hónap elteltével végül úgy döntött, beküldi a megyei műemlékvédelmi hivatalba, ahol a szakértők a 26 centiméteres sárgásbarna penge anyagából, alakjából, hosszából és egyéb jellemzőiből arra a következtetésre jutottak, hogy nagyjából a Sang- és a Csu-dinasztiák időszakában lehetett használatos, vagyis több mint 3000 éves. A helyi múzeum illetékesei oklevelekkel és kis jutalommal nyugtázták Jangék értékvédő tettét és adományát

A gyönyörű kardon nem találtak semmiféle jellegzetes díszítést, vagy jelzést, ám mivel abban az időben az effajta fegyverek nem számítottak tömegcikknek, a szakemberek úgy vélték: a rövidpengéjű kard nem katonai fegyver, a viselője számára sokkal inkább egyfajta státuszszimbólum lehetett. Vagyis a különleges példány minden bizonnyal egy, a birtoklására érdemes, tekintélyes emberé volt.

A helyi régészek szerint a Laocsoulin folyó többszöri kotrása hozhatta a felszín közelébe a friss leletet, s azt tervezik, hogy a folyót és környékét további ásatásoknak vetik alá.