A Mobilitási Hét és Autómentes Nap mostanra Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampányává nőtte ki magát, és a települések lakosai közül is egyre többen választják legalább ezeken a napokon a gépkocsi használata helyett a kerékpározást, a gyaloglást vagy a közösségi közlekedést.

A Magyarországon is egyre népszerűbb programsorozathoz az elmúlt tizenhárom évben a hazai települések is szép számban csatlakoztak, a tavalyi 130-as létszámmal pedig az eddigi rekord is megszületett, amivel nemzetközi összehasonlításban Magyarország dobogós helyre került.

Automentes, plakát, autómentes nap

A szeptember végi Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap nyitókonferenciáját a programsorozat nemzeti koordinátora, a fejlesztési tárca idén Gyulán rendezte, melyen közel ötven település képviselője vett részt és kapott tájékoztatást a fejlesztési lehetőségekről, valamint segítséget „A mi utcánk, a mi jövőnk!" jelmondathoz kapcsolódó programok szervezéséhez.

A nyitókonferenciának otthont adó Gyula a programsorozathoz idén már hatodik alkalommal csatlakozik, szeptember 22-én, hétfőn 6–17 óra között a Petőfi tér és Megyeház utca közötti, lezárt útszakaszon az egészségtudatos életmódra ösztönző programokkal várják az érdeklődőket.

Kerékpár, kerékpár

A programsorozathoz kapcsolódva a hagyományos Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akcióban idén 500-1700 gépkocsi környezetvédelmi állapotát mérik fel 2014. szeptember 15-19. között az ország négy nagyvárosban, naponta változó helyen, összesen több mint 30 helyszínen, hozzánk legközelebb, Szegeden.

Az ellenőrzéssorozat arra emlékezteti az autósokat, hogy a környezetkárosítás csökkentését leginkább a környezetbarát járműüzemeltetés, a gyári követelményeknek megfelelő állapot fenntartása segítheti.

Míg az ezredfordulón a dízelmotoros autóknak csak a fele, a benzinmotorosoknak pedig kétharmada felelt meg a követelményeknek, addig az elmúlt években tíz vizsgált autóból kilencnél már nem találtak kifogásolnivalót a szakemberek. A látványos előrelépésnek köszönhetően a közlekedési szennyezés negyedével-ötödével csökkent, a levegőminőség pedig érdemben javult a nagyvárosi övezetekben.

Statisztika, tablazat, statisztika

A tavalyi tapasztalatok szerint a meg nem felelés oka az esetek mintegy felében a határértéket meghaladó károsanyag-kibocsátás, míg a hideg motor vagy a lyukas kipufogó csak sokkal kisebb számban jelentkező gond. A statisztika szerint a budapesti gépjárműállomány az országos átlagnál fiatalabb és korszerűbb, a legutóbbi ellenőrzések során a legtöbb gépkocsi arányaiban éppen ott nem felelt meg a követelményeknek. Tavaly a fővárosban a vizsgált autók több mint 12, Debrecenben 10, Győrött kevesebb, mint 5, Szegeden pedig mintegy 2 százalékánál jeleztek problémát a műszerek.

Az idei Mobilitási Hét és Autómentes Nap programsorozatához Békés megyében a megyeszékhelyen kívül Békés, Dévaványa, Füzesgyarmat, Gádoros, Gyomaendrőd, Gyula, Kétegyháza és Szarvas is csatlakozik.