Milyen is volt ez a világbajnokság? Mennyire volt más a jellege, eredményessége Békés megyei szempontból?

A világbajnokságra ilyen létszámban még soha sem utazott ki Békés megyéből válogatott csapat, ami sok problémát jelentett finaszírozási szempontból. Nem volt könnyű a válogatottsághoz vezető út sem.

Az ezüstérmes Bálint Zoltán (j) támadásban, kick-box, bálint zoltán, Rimini, 20140921
Az ezüstérmes Bálint Zoltán (j) támadásban

A korábbi években elfogadott gyakorlat, hogy a kategóriánként lehetséges két helyet a mindenkori országos bajnok és a ranglista első helyezettje tölti ki, oda vezetett, hogy szabályos vadászat folyt a versenynaptárban a versenylehetőségek után, a ranglista pontok megszerzéséért. A vadászat költségeink nagy részét a szülők állták, hiszen az egyesületek örültek, hogy a világbajnoki részvétel költségeinek egy részét tudták állni.

Ebben a pontvadászatban a pointfighting szabályrendszer versenyzői vettek rész első sorban. Az rögtön látszott, hogy két rivális csoport vadászott a pontokra, a Király István mesteredző vezette budapesti Halker-Királyteam, és a Debreczeni Dezső vezette point-fighterek, akik a Békéscsabai Lakótelepi SE és az Újkígyósi Kick-boksz SzSE versenyzői voltak. A magyar utánpótlás válogatott nagy részét ez a két klub alkotta.

Végül is úgy alakult, hogy a két csoport – nem akármilyen, néha kétes értékű egész éves csata után – körülbelül fele részben adták a point-fighting válogatottak nagy részét. Ez nagy szakmai elismerés Debreczeni Dezsőnek és csapatának, hiszen a megelőző években szinte csak a Királyteamet emlegették az esélyesek között. Két csapat csatázik tehát az utánpótlásban, ami azért jó, mert versenyhelyzetet teremtett, ami ösztönző jellegű. A jövőben, egyeztetéssel, a pontszerzési lehetőségek ésszerű szűkítésével a költségek is csökkenthetők.

Több anyagi lehetőség maradhat esetleg az edzőtáborok szervezésére. Az egész magyar válogatottra jellemző ugyanis, hogy azok a versenyzők tudtak eredményesek lenni túlnyomó részben, akik egész nyáron és edzőtáborokban is készültek a világbajnokságra! Itt ugyanis jóval több küzdelmet tudtak vívni ismeretlen ellenfelekkel, mint egy belterjes hazai képzés esetén. Király István Csongrádon, Debreczeni Dezső Mezőtúron a point-fightingosoknak tartott tábort, Zrínyi Miklós mesteredző Vépen a light-contact és a kick-light versenyzőit edzette, s Rehák György is adott lehetőséget a ringeseknek.

A Békés megyei versenyzők teljesítménye a világbajnokságon túlnyomó részt visszatükrözte a belefektetett munkát. Akadtak azért kellemes és kellemetlen meglepetések, de tudomásul kell venni, hogy ezek a versenyzők még „gyerekekek", nem sztárok ,vagyis nagyon nehéz biztos formát időzíteni velük. Világbajnokság révén ellenfeleik pedig az adott ország legjobbjaiból kerültek ki. A győztesek közül a kis Stumpf Márk győzelme kellemes meglepetés, és teljesen megérdemelt. Külön öröm, hogy a döntőben a VB meglepetéscsatának, a mexikóiaknak a legjobbját győzte le. A mexikói gárda most indult először, küzdőstílusukat nem ismertük, tehát nagyon készülni sem lehetett belőlük.

Világbajnok:Laurincz Boglárka,  világbajnok, kick-box, laurincz boglárka, Rimini, 20140921
Laurincz Boglárka a csúcson

Laurincz Boglárka győzelmét titkon vártuk, hiszen az év folyamán, a különböző világkupákon is csak ritkán talált legyőzőre, s legtöbbször a dobogó tetejére érkezett. Persze, az ellenfelek így készültek is rá, de hiába!Bogi így korosztályának a súlycsoportoktól függetlenül is legjobb hazai versenyzője!A junior Harangozó Gábor győzelme nagy elégtétel Neki, és azoknak, akik ennek az igazán sportszerű újkígyósi legénynek évek óta szurkolnak. Gyakran botlott meg a küszöb előtt, s az igazán nagy eredmény még hiányzott a kollekcióból. Most remek formában, teljesen megérdemelten nyerte világbajnoki címét, igazolva azt, hogy a huzamosabb időn keresztül végzett munka előbb-utóbb kamatozik. Az ezüstérmes Laurincz Péter és Bálint Zoltán is csak balszerencsével maradt le az aranyról.

A point fighting csapat tagjai szépen gyűjtötték az érmeket, s a nagy létszámú csapat mozgatása elég munkát adott az edzőknek, Debreczeni Dezső vezető-edzőnek és Haba Józsefnek. Az csak hab volt a tortán, hogy a végén a csapat világbajnoki címet is megszerezték. Ráadásul ez nem klubválogatott, hanem igazi magyar válogatott volt, hiszen mind a kadett 1 világbajnok csapat, mind a kadett 2 világbajnok csapat és világbajnoki bronzérmes másik magyar válogatott is vegyes volt, vagyis keverve találtuk benne a Békés megyei és Király Teamos sportolókat. Mint ahogyan a hét folyamán, az utolsó pillanatig biztatta Őket a családtagokból álló, hangos és zajos, lelkes megyei szurkoló sereg, akik elkísérték gyermekeiket, testvéreiket, barátaikat Olaszországba, és akik gyakran a harmadik kezet és lábat jelentették a mérkőzéseken. csak köszönet illeti Őket.

Light-contactban és kick-light-ban egy versenyzőnk indult, a füzesgyarmati Vida Balázs, de Ő mindent vitt! Többek közt a két egyéni világbajnoki címet, s ezzel a VB egyik legeredményesebb versenyzője lett. Még messze nem kész sportoló, de hogy óriási tehetség, az vitathatatlan. lassan elérkezik az idő, hogy a felnőttek között is meg kell majd méretni tudását, körültekintően, kapkodás nélkül. Edzői, Gasparik Róbert és Guruczi Sándor minden bizonnyal ezt okosan felépítve teszik majd meg.

A ringeseknél a legjobb eredmény Mármarosi Patrik bronzérme volt. Itt a hazai szinten általános problémaként jelentkező mérkőzés és ellenfélhiány nehéz helyzet elé állította a felkészülést irányító Hricsovinyi Károlyt.Az országos szövetségben a szándék megvan a helyzet változtatására, de ez nem fog egyik pillanatról a másikra megvalósulni, ezért is kell megbecsülnünk ezt a bronzérmet.

A Békés megyei point-fighting válogatott versenyzők, kick-box csopkép, 20140921
A Békés megyei point-fighting válogatott versenyzők

A versenyzők és a szakvezetés ez úton is megköszöni mindenkinek, aki segítette válogatott sportolók kijutását, s ere a jövőben is számítanak. Megköszöni a klubok elnökeinek azt az egész éves és nehéz tevékenységét, ami a kijutás anyagi alapjait biztosította!

Eredmények:
Point-fighting
Kadett 1
28.kg.Világbajnok:Stumpf Márk (Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni Team) Edző: Debreczeni Dezső
2.Carlos Francisco Gomez Santillan (Mexikó)
3.Nathan Kelly (Írország)
3.Ivan Poljakov (Oroszország)
32 kg. Világbajnok: Nathan Tait (Írország)
2.Laurincz Péter (Újkígyósi SZSE-Debreczeni Team) Edző: Debreczeni Dezső
3.Kirill Csakarov (Bulgária)
3.Horváth Márk (Magyarország, Halker Királyteam) Edző:Király István
Lányok:
28 kg.Világbajnok:Jekaterina Ivanova (Bulgária)
2.Ali Suzan (Németország)
3.Hegedűs Hanga (Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni Team) Edző: Debreczeni Dezső
3.Josipa Bobanovics (Horvátország)
6.Leszkó Kitti (Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni Team)

32 kg.
Világbajnok:Chiara Teodorani (Olaszország)
5.Fülöp Fanni (Újkígyósi SZSE)
47 kg. Világbajnok: Nele Feurer (Németország)
7.Kürti Bonita (Békéscsabai Lakótelepi SE)
8.Kovács Barbara (Békéscsabai Lakótelepi SE)
+47 kg. Világbajnok:Nikoletta Nikolouzou (Görögország)
5.Török Dóra (Újkígyósi SZSE-Debreczeni Team)
Kadett 1 csapatvilágbajnok: Magyarország 1. :Bálint Martin, Bozók Szabolcs, Lakatos István (Halker Királyteam) Kürti Bonita (Békéscsabai Lakótelepi SE) Edző: Király István, Gregor László
2. Olaszország 1
3.Írország
3.Olaszország 2

Kadett 2 korosztály fiúk
42 kg.Világbajnok: Adam Condon (Írország)
2.Anatolij Nyikiforov (Oroszország)
3.Viczián Roland (Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni Team) Edző: Debreczeni Dezső
3.Czár Tibor (Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni Team) Edző: Debreczeni Dezső

47 kg. Világbajnok: Grigorij langavij (Oroszország)
2.Danil Szokolovszkij (Oroszország)
3.Hrabovszki Donát (Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni Team) Edző: Debreczeni Dezső
3.Kimmy Zaman (Németország)
7.Krucsai Gergő (Újkígyósi SZSE-Debreczeni Team)
57 kg. Világbajnok:Dimitar Vaszilijev (Bulgária)
2.Rafael Ajszov (Oroszország)
3.Sallay Gábor (Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni Team) Edző: Debreczeni Dezső
3.James Duffy (Írország)
7. Szentpéteri Bence (Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni Team)
69 kg.Világbajnok: Nicola Alabanese (Olaszország)
2. Bálint Zoltán (Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni Team) Edző: Debreczeni Dezső
3.Szász Kristóf (Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni Team) Edző: Debreczeni Dezső
3.Pável Mojszejev (Oroszország)

+69 kg. Világbajnok: Davide Guffanti (Olaszország)
6.Opauszki Dávid (Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni Team)
lányok
50 kg.Világbajnok: Laurincz Boglárka (Újkígyósi SZSE-Debreczeni Team) Edző: Debreczeni Dezső
2.Martina Rossi (Olaszország)
3.Jusztina Roszlon (Lengyelország)
3.Vanessa Palzer (Ausztria)
Junior férfi:
94 kg. Világbajnok: Harangozó Gábor (Újkígyósi SZSE-Debreczeni Team) Edző: Debreczeni Dezső
2.Christos Papasarafianosz (Görögország)
3.Oktay Cakar (Törökország)
3.Giacomo Canatto (Olaszország)
Kadett 2 Csapatvilágbajnok: Magyarország 2 :Bálint Zoltán, Opauszki Dávid, (Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni Team) Laurincz Boglárka (Újkígyósi SZSE-Debreczeni Team) Veres Roland, Korpádi Tamás (Halker-Királyteam) Edző: Debreczeni Dezső, Király István
3.Magyarország 1 (Szentpéteri Bence, Csák Bence,Szász Kristóf, Sallay Gábor (Békéscsabai Lakótelepi SE-Debreczeni Team) Gál Vivien, Berta Rebeka (Halker-Királyteam) Edző: Debreczeni Dezső, Király István
Light-contact:Junior férfi
89 kg. Világbajnok: Vida Balázs (Magyarország, Hegyesi KBSE Füzesgyarmat) Edző: Gasparik Róbert, Guruczi Sándor
2.Adrian Aliu (Svájc)
3.Günter Reinwald (Németország)
3.Nicolas Gabriel (Nagy-Britannia)
Kick-light Junior férfi
89 kg. Világbajnok: Vida Balázs (Magyarország, Hegyesi KBSE Füzesgyarmat) Edző: Gasparik Róbert, Guruczi Sándor
2.Adrian Aliu (Svájc)
3.Artur Kjula (Észtország)
3.Isaki Lafuente (Spanyolország)

K-1 Junior férfi
60 kg.Világbajnok: Andrej Kedves (Horvátország)
2.Danil Posliak (Oroszország)
3.Mármarosi Patrik (Magyarország, Békéscsabai Lakótelepi SE-Energy Gym) Edző: Hricsovinyi Károly
3.Josba Abramov (Izrael)
63, 5 kg. Világbajnok:Ivan Ulaskin (Oroszország)
5.Kádas Gábor (Békéscsabai Lakótelepi SE)