Tatár Tímea hozzátette: a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt elítélt férfi leghamarabb 35 év letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra. A bíróság a vádlottat kötelezte a hétmillió forintot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére is.
Lányi Csaba tanácselnök az ítélet indoklásakor elmondta: a vádlott a rendőrségi szakban beismerő vallomást tett, de a bíróság előtt visszavonta. A férfi szerint miközben ő kirohant az utcára segítséget kérni, valaki bement a házba, és az az idegen okozta a nő halálos sérüléseit.

A bíróság két éven át folytatta le bizonyítási eljárását, minden DNS-mintáról kiegészítő szakvéleményeket kért, és ezek mindegyike a vádhatóság álláspontját támasztotta alá. A gyilkos eszközökön a vádlott DNS-nyomait találták a szakértők - ismertette a szóvivő.
A vádlott és a sértett gyermekkoruk óta ismerték egymást, többször éltek együtt. Egy közösen elkövetett bűncselekmény miatt mindketten börtönbe kerültek, a nő hamarabb szabadult, és összeköltözött egy másik férfival.

A vádlottat 2010 őszén engedték ki a börtönből, ezután Debrecenbe ment, hogy felmelegítse kapcsolatát a későbbi sértettel. A nő szakított is új élettársával, egy hónap után azonban újra otthagyta a vádlottat, és visszatért korábbi párjához.

A férfi nem akart belenyugodni a szakításba, 2011. február 9-én ittas állapotban elment hozzájuk, és minden szó nélkül megütötte vetélytársát, majd a nővel egy rokonának közeli lakásába távozott. Útközben végig bántalmazta az asszonyt, ütötte, rúgta, a haját tépte, majd a lakásban folytatódott a bántalmazás. A sértettet minden, keze ügyébe kerülő eszközzel ütötte-szúrta: késekkel, villával, ollóval, vízforralóval, kitört létrafokkal, festőhengerrel. Amikor észlelte, hogy elveszítette az eszméletét, lelocsolta egy vödör hideg vízzel, de a nő nem tért magához.

A vádlott az utcára kifutva egy buszmegállóban várakozó férfit kért meg arra, hogy értesítse a mentőket és a rendőrséget, de a mentők már nem tudtak segíteni. Az asszonyon több mint 90 sérülést, egyebek mellett combcsont-, orrcsont- és bordatörést, valamint lép-, vese- és tüdősérülést találtak az orvos szakértők.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős, az ügyész tényleges életfogytiglant kér, a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett. Az előzetes letartóztatás fenntartásáról hozott végzést minden érintett tudomásul vette.