Mindig és újra érdemes leporolni, újragondolni, más szemszögből megközelíteni dolgokat, hiszen így újat hozhatunk létre a régiből. Nincs ez másként a Ládafia című mesedarabbal sem, amit most a Békéscsabai Jókai Színház dolgoz fel, és ami már eleve egy feldolgozás: Égigérő fa címmel közel 20 éve Mlinár Pál vitte színre két felvonásban a táncos mesejátékot, majd fia közreműködésével idén februárban egy egész estés, közel egy órás darabbal mutatkozott be a Balassi Táncegyüttes a Békéscsabai Jókai Színház deszkáján. Ezt az előadást frissíti fel (gondolja újra) a színház oly módon, hogy a táncosokhoz társul négy színész, így áll össze a szereposztás.

Ládafia, Jókai Színház, ládafia, Jókai színház, 20141001
és összeáll a "kivitelezői" csapat.... (Galéria)

A történet röviden:

„Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl..." – kezdődik Szerencsés Dániel története, aki valóban elindul Óperencián túlra, mezítláb kel át a tengeren, megvív a banyákkal, beleszeret a királylányba, akit aztán elrabol a háromfejű sárkány....Dániel sarkantyút csináltat, huszárnak áll, legyőzi a sárkányt, megkapja a királylányt és a fele királyságot...és visszabújik a ládafiába. Legalábbis ez volt az ifjabbik Mlinár féle produkció lényege, de Fekete Péter direktor szerint ezt némiképpen átdolgozták. Hogy mi lett belőle? Kiderül október 8-án, a bemutató napján.

Ládafia, Jókai Színház, ládafia, Jókai színház, 20141001
Szerencsés Dániel huszárnak áll (Galéria)

A klasszikus népmesei motívumokat felvonultató történet a néptánc segítségével tárja elénk Szerencsés Dániel kalandjait, küzdelmeit, próbatételeit. A táncosokat egészíti ki Mészáros Mihály (mesélő), Szőke Pál (Szusznyavári Bercegúz), Komáromi Anett (Szusznyaváriné) és Nagy Róbert (Udvari hoppmester). Mellettük színpadra lép a főszerepet alakító Mlinár Péter (Szerencsés Dániel), Mlinár Zsuzsa (Dorottya királykisasszony), Vaszkó János (Huszárkapitány, udvari ifjú), Mlinár-Kőrösi Katalin, Vaszkóné Mochnács Renáta és Gaál Petra (Boszorkány, udvarhölgy), ifj. Mlinár Pál (Kovács, huszár, udvari ifjú, Sárkány), Hankó Tamás (Kovács, huszár, udvari ifjú), Bacsa László és Korom Gábor (Huszár, udvari ifjú), Szekerka Anita és Csarnai Anita (Udvarhölgy).

Ládafia, Jókai Színház, ládafia, Jókai színház, 20141001
Ifj. Mlinár Pál
A Balassi Táncegyüttes és a Békéscsabai Jókai Színház koprodukciójában színpadra kerülő mese-táncjáték (egy részben) ötletgazdái ifj. Mlinár Pál és Falusi László, dramaturg Zalán Tibor. Rendező-koreográfus ifj. Mlinár Pál, rendezőasszisztens Nagy Róbert, a jelmezek kiötlői Mlinár Péter és Mlinárné Kolarovszki Mária, a díszletfelelős Lenkefi Zoltán.

Pörgős zene, dinamikus táncok, gyönyörű jelmezek, ötletes díszletek. Felhőtlen szórakozás kicsiknek és nagyoknak egyaránt, igazi családi esemény.

Az idei évad első mese előadása kapcsán Ládika-készítő versenyt hirdetett a színház, arra kérik a vállalkozó kedvű gyerekeket, hogy lepjék meg Szerencsés Dánielt egy saját készítésű ládikával. Az alkotásokat az előadás előtt lehet névvel és címmel leadni a színház aulájában. A különleges alkotásokat díjazzák, értő zsűri dönti el, melyik alkotás a legszebb. Gyerekek, munkára fel!