Mégpedig azért, mert 2014-ben lesz 25 esztendeje, hogy leomlott a Berlini Fal. A németek 1989-es újraegyesülésük és az európai béke szimbólumaként a 25 éves évforduló alkalmából a külföldi országokban és a Berlinben megtermett összekevert rozsból megsütik az európai béke kenyerét.

Babák mihály, megyejárás, szarvas, babák mihály, megyejárás
Babák Mihály
- A berlini békerozs Magyarországon Szarvasra került, a HAKI szakemberei ültették el és aratták le a termést – emlékezett vissza Babák Mihály, Szarvas polgármestere, aki október 2-án, csütörtökön érkezett haza Berlinből. – Ezért voltam tagja annak a delegációnak, amelyik Magyarországot képviselte a Berlini Fal leomlásának 25. évfordulójára rendezett ünnepségsorozaton. Az egyik attrakció a béke kenyerének megsütése volt. A kenyérsütéshez kapcsolódva egyúttal konferenciát is tartottak „Európai béke és kenyér” címmel, amelyiket nagy érdeklődés kísért. Természetesen mi is részt vettünk ezen a konferencián, ahol a lengyelek bejelentették, hogy jövőre, 2015-ben szeretnék ugyanezt a konferenciát, ugyanebben az időben, Lengyelországban megrendezni. Erre azonnal reagáltam és mondtam a delegációt vezető dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek, hogy Szarvas szívesen lenne házigazdája a harmadik „Európai béke és kenyér” konferenciának.

- Mit mondott erre a miniszter?

- Megtudtuk, hogy ha egy ország delegációvezetője bejelenti, hogy megrendezné a konferenciát, akkor meg is kaphatja a konferencia megszervezésének jogát. A konferencia következő napján a miniszter úr bejelentette, hogy a 2016-os konferencia megrendezésére Magyarország, pontosabban Szarvas jelentkezik.

- És elfogadták a jelentkezést?

- Igen, úgy, hogy 2016-ban jelentős uniós konferencia helyszíne lesz Szarvas.

Babák mihály, megyejárás, szarvas, babák mihály, megyejárás
Rozsos zsák. Kézben elfér, csak szimbólum, de mind a 11 rozsot adó ország képviselője kapott egy ilyen zsákot Berlinben

- A városban a feltételek adottak ilyen jelentős esemény megrendezésére?

- Természetesen. Van nagy előadótermünk, megfelelő szállásaink és egy sereg szabadidős program lehetősége is rendelkezésünkre áll. Egyébként rendeztünk már hasonló nagyságú nemzetközi konferenciát, van már példa előttünk.

- Ha már a jövő szóba került, beszéljünk talán arról. Ön a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje. Megválasztása esetén hányadik ciklusát kezdené meg október 13-án?

- Ha megválasztanak, akkor az ötödik polgármesteri ciklusom kezdődik meg, 1998 óta élvezem a szarvasiak bizalmát.

Babák mihály, megyejárás, szarvas, babák mihály, megyejárás
- Mint regnáló polgármester nyilván könnyebb helyzetben van a jövőkép bemutatásával, hiszen sok olyan projekt van, amelyik megvalósítása már elkezdődött, de csak a következő időszakban fog realizálódni. Mégis jelöljük meg azokat a sarokpontokat, amelyek a város jövőjét Ön szerint alapvetően meghatározzák majd. Milyen feladatok megvalósítását tervezi?

- A mi programunk is csatlakozik a kormány terveihez. Egy város élhetőségét, megtartó képességét elsősorban a foglalkoztatottság határozza meg. Tehát nekünk is az lesz az egyik legfontosabb feladatunk, hogy munkahelyeket hozzunk létre, ahol a helyben lakók megtalálják számításaikat.

- Munkahelyek létrehozása gyakorlatilag megfoghatatlan fogalom. Konkrétan milyen munkahelyek létrehozásáról van szó?

- Mindenképpen szükséges újraélesztenünk a városban korábban sikeresen és jól működő iparágakat. Élelmiszeriparra és könnyűiparra gondolok. A jól működő Gallicoop pulykafeldolgozó mellett fel kell éleszteni a sertésfeldolgozó és a hűtőipari területeket is. Minden feltétel adott ahhoz, hogy ezek az üzemek újra sikeresen működjenek Szarvason. A város gazdasági sikertörténete volt a Szirén ruhaipari szövetkezet működése. Mindannyian keressük azokat a piacokat, ahol újra eladhatóak lehetnének a Szirén termékei. Valamikor több száz embernek adott munkát a gyár, ma mindössze ötvenen dolgoznak ott. Kell lennie megoldásnak.

Babák mihály, megyejárás, szarvas, babák mihály, megyejárás
Babák Mihály négy ciklus után ötödjére is elindul a polgármester választáson

- Ebbe a piackutatásba az önkormányzat is beszállna?

- A saját eszközeinkkel mindenképpen. Kapcsolatainkkal, befektetést segítő módszereinkkel, hiszen ezen a ponton egy városnak és a cégnek egybeesnek az érdekei. Ha például piacok szerzésével tudunk segítségére lenni egy cégnek, amelyik aztán helybéli embereknek ad munkát, akkor egy városvezetőnek ezzel is kiemelten kell foglalkoznia.

- A korábbi gyakorlat szerint a közigazgatás és a gazdaság nem keveredhetett egymással. Ma megváltozott ez a helyzet?

- Mindenképpen. Ma egy önkormányzat akkor dolgozik jól, ha a településen élők jól tudnak élni városukban. A felnőtteknek van munkája, a gyerekek korszerű, jól felszerelt óvodákba, iskolákba járnak, ha a településen aktív a civil társadalom, ahol az emberek a szabadidejüket is hasznosan, értékesen tudják eltölteni. Nálunk például minden iskola és óvoda fel lett újítva, szép környezetben tanulhatnak gyermekeink.

Babák mihály, megyejárás, szarvas, babák mihály, megyejárás
A város legfrissebb elismerése

- Tehát Ön szerint a kötelezően ellátandó városüzemeltetési feladatokon túl az önkormányzatnak markánsan részt kell vennie a város gazdasági, kulturális és társadalmi életében is?

- Pontosan erről van szó. Szerintem ez nem megy másképpen. Mi eddig is szinte minden projektünket közösen hoztuk létre a városlakókkal együtt. Az elmúlt időszakban évente átlagosan 12 olyan projektet indított el az önkormányzat, melyben aktívan közre is működött. A megvalósult illetve megvalósulás alatt álló, tehát megnyert projektek összértéke közel 14 milliárd forint, az elnyert támogatás összege majdnem 11 milliárd forint volt. Nagyon sok pénz…

- Mondjon néhányat a még folyamatban lévő projektek közül!

- Folyamatban van az ivóvízminőség-javító program, az új tűzoltó laktanya építése, a Petőfi utcai belvízvédelmi rendszer fejlesztése, Szarvas város geotermikus rendszerfejlesztése, a szabad strand fejlesztése, a Vajda Péter Gimnázium természettudományos-oktatás rendszertanának és eszközrendszerének megújítása is. Az intézményeink önálló pályázatait, a civil szervezetek nyertes pályázatait ez a felsorolás nem tartalmazza. Azok még további százmillió forintok Szarvasra érkezését jelentették.

Babák mihály, megyejárás, szarvas, babák mihály, megyejárás
Római kitüntetés Szarvasnak: 2012-ben Európában kategóriájában a harmadik helyen végzett Szarvas városa az energiatakarékosságban

- Az előttünk álló hétéves uniós ciklus pályázati rendszere megváltozik. Fel vannak készülve az új pályázati rendszer feltételire?

- Természetesen. Kész, pontos elképzeléseink vannak a városunk fejlesztéséről. Tényleg csak címszavakban említem meg azokat, amelyek az előző felsorolásból kimaradtak: újra meg kell találnunk az egykori Plastolus műanyag feldolgozó helyét a mai világban. Munkahelyeket kell teremtenünk a megváltozott munkaképességű és a nyugdíjas, de még dolgozni akaró és bíró lakosság számára. A fiataloknak őket érdeklő munkahelyeket kell Szarvason létrehoznunk. Ezeknek kell a feltételeit megteremtenünk. Például biztosan építünk az ipari parkban egy hatalmas, teljes infrastruktúrával ellátott csarnokot, melyet bérbeadás útján kívánunk majd értékesíteni. Meg kell találnunk a közmunka program hatékonnyá tételének módját is. Ezen a területen például körvonalazódik a termálvízalapú zöldségtermesztés és feldolgozás programja. De abszolút aktuális problémája a világnak a hulladékkezelés. Léteznek olyan technológiák, amelyek a keletkezett hulladékot 100%-ban hasznosítják. Ami nem újítható meg alapanyagként, abból a hulladékból hőenergiát termelnek a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelően. Én ebben is látok lehetőséget Szarvas városának.

Babák mihály, megyejárás, szarvas, babák mihály, megyejárás
- Van tehát program bőven…

- Igen, és természetesen kiemelt feladatunk, hogy városunk turisztikai vonzerejét tovább növeljük. Fontos meglévő attrakcióink színvonalának megtartása, illetve újak létrehozása és fejlesztése. Szarvas tényleg kinőtte saját maga környékét, már nem csak a régióból, de az ország minden tájáról jönnek kikapcsolódni, pihenni, szórakozni vágyó turisták Szarvasra. A Vízi Színház nagyon rövid idő alatt az ország egyik legjelentősebb nyári színháza lett. Az előadások száma egyértelműen itt a legtöbb, a színház látogatottsága közelíti a százezer főt. Ugrásszerűen megnőtt a Szarvason töltött vendégéjszakák száma is. Büszkék vagyunk arra, hogy 2013-ban a TOP 25 turisztikai város közé kerülhettünk. A Dél-alföldi régióból csak Gyula és mi kerültünk fel erre a listára. Az eredmények köteleznek, egyúttal folyamatos fejlődésre is ítélnek bennünket. Állunk elébe!