Kezdjük a „leg”-eket máris a két országosan is valószínűsíthető korrekorddal. A legfiatalabb és legidősebb polgármester címét elnyerő Békés megyei politikusok nagy valószínűséggel az országos összevetésben is az élen, de minimum a dobogón végeznének.

Dani Attila mindössze 26 éves, s máris települése első emberének vallhatja magát. A gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök végzettségű fiatalember a választások előtt egy héttel lett a helyi Fidelitas-csoport elnöke. Mezőgyánban a nyolc jelölt közül ő kapta a szavazatok közel felét (45,98%), s így tíz százalékos előnnyel nyert a második helyezett, korábbi polgármester előtt.

Balogh József, polgármester, Balogh József, szabadkígyós, Hir6, 20130412
Balogh József 74 évesen is érzi magában az erőt,
hogy tegyen Szabadkígyósért és az ott élőkért

A legidősebb polgármester Szabadkígyóson kezdi meg (folytatja) munkáját. A Fidesz színekben induló Balogh József a település első embereként az ötödik ciklusának vág neki. A hír6.hu kérdésére, mely szerint 74 évesen nem nagy bátorság-e egy öt évre szóló megbízatás elvállalása, a polgármester úgy válaszolt, ha mankóval járna, akkor nem indult volna, de érzi magában az erőt, hogy tovább dolgozzon Szabadkígyósért. Mint mondta, a munkahelyteremtés állandó, fontos feladat. A korábban elindított programok – inkubátorház, állattenyésztés, kertészet – munkalehetőséget, megélhetést biztosítanak egyre több helybeli családnak, s a Wenckheim-kastély hasznosítása is elindult, a terveknek megfelelően jó irányba halad.

A legszorosabb csatában győző fideszes, korábban három cikluson keresztül országgyűlési képviselő Vígh Ilona (297) mindössze egy egyetlen vokssal előzte meg a függetlenként indult Makra Tibort (296).

A legsimább győzelmet (eltekintve azoktól a településektől, ahol egyetlen polgármesterjelölt indult) Kevermesen aratta Lantos Zoltán (Fidesz-KDNP), akire a szavazók 90,55 százaléka voksolt.

Dombiratos képek, megyejárás, Dombiratos, 20131128
A százalékos arányt tekintve a Dombiratoson élők közül
érezték úgy a legtöbben, hogy az ő szavazatuk is számít

A legmagasabb részvételi arányt 81,45 százalékkal Dombiratos érte le, de érdemes megemlíteni a szintén nyolcvan százalék feletti részvétellel büszkélkedhető Körösnagyharsányt (80,72 %), valamint az ebben a rangsorban harmadik Biharugrát (76,23 %).

A választásokkal iránti legnagyobb érdektelenség Vésztőn mutatkozott meg, itt a szavazásra jogosult 5704 személyből mindössze 1837 élt a demokrácia adta jogával. Ez 32,21 százalékos részvételi arányt jelent.