Seprő (söprű, seprű): 1. Hosszú nyelű, szálas anyagból készített eszköz, mellyel a talaj vagy padló felületén levő szemetet lehet összegyűjteni, eltávolítani. 2. Folyadék alja, bor élvezhetetlen üledéke (wikiszótár). Történetünk szempontjából a seprő szó második jelentése nem releváns. Minket csak a közismert, tisztításra vonatkozó meghatározás érdekel. Ugyanis a seprű is egy olyan eszköz, melyet nem tudott „csak úgy elseperni” a technológia fejlődése sem. Hiszen a porszívó feltalálása után is népszerű és keresett használati tárgy maradt. Ezt a vásárlók is bebizonyították, mert pillanatok alatt elkapkodták a festékboltból.

Csarnai Szilárd, megyejárás, békéscsaba, megyejárás, csarnai szilárd
Csarnai Szilárd, a Festék-Center egyik tulajdonosa (Galéria)

- Sajnos nem, elfogyott a cirok. Ezt onnan tudom, mert hiába akartam újra seprűt rendelni a korábbi beszállítómtól, ezt válaszolta – mondta a békéscsabai Festék-Center egyik tulajdonosa Csarnai Szilárd akkor, amikor a beszélgetésünk során arról mesélt, hogy bővíteni szeretné festékboltja termékkínálatát. Tulajdonostársa a felesége, Csarnainé Szamosi Dóra.

- A bolt területét is megnövelné?

- Természetesen. Mi egy szakbolt vagyunk, ahol minden kapható, ami a festéssel, festékkel kapcsolatos. Ez rendben is van, a vásárlóink nagy része kifejezetten azért keres meg bennünket, mert festéssel kapcsolatos vásárolnivalója akadt. Illetve nagyon sok festő kolléga jár hozzánk, mert tudják, hogy nálunk jól járnak.

- Miért járnak jól a kollégák?

- Egyrészt, mert tudják, hogy itt minden kapható, ami a munkájuk elvégzéséhez szükséges. Másrészt azt is tudják, hogy nálunk árkedvezményt és fizetési könnyítést is kapnak, hogy számíthatnak ránk munkájuk során, mert nem csak kereskedők, hanem festővállalkozók is vagyunk. Könnyen szót értünk tehát egymással, úgy is mondhatnám, hogy egy nyelvet beszélünk.

Csarnai Szilárd, megyejárás, békéscsaba, megyejárás, csarnai szilárd
A Festék-Center kulcsfigurája 1: Nagyné Oláh Edina (Galéria)

- Előbb voltak festővállalkozók és utána nyitották meg a festékboltjukat?

- Mi ma is festővállalkozók vagyunk, csak két évvel ezelőtt nyitottunk egy festékboltot. Hiszen ez az üzlet már 18 éve itt van a Bezerédj utcában, mi csak átvettük a korábbi tulajdonostól.

- Mit takar az, hogy mi festővállalkozók vagyunk?

- Hát a családot takarja. Édesapám, Csarnai György 1979-ben váltotta ki az ipart, azóta dolgozik festőként a városban. Én 1991-ben, az ipari iskola elvégzése után csatlakoztam hozzá, később pedig az öcsém Szabolcs is tagja lett a családi vállalkozásnak.

- Az egész család festő emberekből áll?

- A család minden férfitagja festőként dolgozik, a húgom Szilvia és az édesanyám persze nem festenek, de a vállalkozásba ők is besegítenek.

- Csak a családtagok dolgoznak a vállalkozásban?

- Nem, összesen tíz alkalmazottat foglalkoztatunk. Többségük festő, illetve mióta a boltunk is megvan, azóta eladókat is alkalmazunk.

Csarnai Szilárd, megyejárás, békéscsaba, megyejárás, csarnai szilárd
A Festék-Center kulcsfigurája 2: Pekovics Zoltán (Galéria)

- A festőszakma az építőiparral együtt szintén megsínylette az elmúlt évek gazdasági váláságát. Önök mégis bővítették vállalkozásukat. Hogyan csinálták?

- Azt kell mondanom, hogy nekünk a válság idején is sok munkánk volt, folyamatosan dolgoztunk, és alkalmazottainkat is megtartottuk. Mi nem igazán éreztük ezt a válságot. Aztán eladó lett ez az üzlet, ahol mi is rendszeresen vásároltunk. A korábbi tulajdonos, Radnainé Pataj Mária nyugdíjba ment, nem akart már ezzel tovább foglalkozni. Úgy döntöttünk, hogy átvesszük tőle a boltot és tovább üzemeltetjük.

- Volt kereskedelmi előéletük?

- Nem volt, hiszen korábban nem volt boltunk. De túl nagy kockázatot nem vállaltunk ezzel a lépéssel, mert ismertük az üzletet, tudtuk, hogy az elődünk jó munkát végzett. Ugyanakkor nekem régi álmom volt egy festékbolt megnyitása, így, amikor lehetőségünk nyílott örömmel vállaltam el a vezetését, mert ez a feladat nekem jutott a családon belül.

Csarnai Szilárd, megyejárás, békéscsaba, megyejárás, csarnai szilárd
Az üzletben minden kapható, ami festéssel kapcsolatos, tehát szerszámok és kiegészítők is (Galéria)

- Két év tapasztalatával a háta mögött jutott el odáig, hogy bővíteni kellene az üzletet?

- Igen, szerintem mindenképpen hasznos lenne. Eddig kizárólag a festéshez szükséges anyagokat és eszközöket árultuk. A tapasztalat, a vásárlókkal folytatott beszélgetések, a vásárlói szokások megismerése viszont a bővítés irányába mutat. Ezzel kapcsolatos próbatermékünk volt a seprű is. Gyorsan elkapkodták, pótolni akartam és kiderült, hogy hiánycikk lett a piacon.

- Rendben van, seprűvel bővíti a választékot. Mi a koncepció, milyen termékeket venne be a festékbolt kínálatába?

- Olyan termékeket, amelyek összefüggésben vannak a szakmával, de nem közvetlenül, hanem közvetve. Például már régóta árulunk függönykarnisokat és akasztókat, függönytartókat is. Tesszük mindezt azért, mert gyakorlatból tudjuk, hogy például a családi házakban a tulajdonosok szinte mindig megkérnek minket arra, hogy segítsünk nekik a függönytartókat feltenni, ha már elkészültünk a festéssel.

Csarnai Szilárd, megyejárás, békéscsaba, megyejárás, csarnai szilárd
A szakbolt bejárata pontosan szemben van a Színfolt Bútoráruház bejáratával (Galéria)

- Ez nyilván azért van így, mert általában a festők az átadás előtti utolsó mesteremberek egy ház építésénél, és a megrendelők úgy gondolják, hogy nekik semmibe sem kerül feltenni egy karnist, hiszen létrájuk is van… Így van ez?

- Valóban így van, sokszor kell ilyen típusú munkákat elvégeznünk, de mi ezt szívesen meg is tesszük, mert már fel vagyunk készülve az ilyen kérésekre. Például úgy is, hogy nem csak festőszerszámokat viszünk magunkkal, hanem fúrót, csavarhúzót, kalapácsot is, meg karnist is, ha nem lenne otthon, vagy újat szeretne a megrendelő.

- Szemléletes példa a választékbővítésre. Mire gondoltak még?

- Nagyobb térre is szükségünk lenne, ahol több terméket jobb körülmények között mutathatnánk be.

- Akkor soroljunk fel néhány lehetséges várható terméket még a seprőn és a karnison kívül!

- Például munkaruha, nem csak festőszerszámok, létra feltétlenül lenne, amit akár bérbe is tudnánk adni. Ugyanis sok olyan kolléga van, akinek nincs szüksége egész évben létrára, de mégis kell vennie, mert létra nélkül egy festő nem tud dolgozni. Azoknak bérbe tudnánk adni a létrát. Ők is jól járnának, meg mi is jól járnánk. Mert azt is megfigyeltük, hogy a szakemberek szívesen vásárolnak egy helyen. Örülnek annak, ha nem csak a szakmájukhoz közvetlenül hozzátartozó dolgokat tudják beszerezni a szakboltjukba, hanem egyéb apróságokat is be tudnak vásárolni. Ha bővítjük a boltot, akkor bővítjük a választékot is.

Csarnai Szilárd, megyejárás, békéscsaba, megyejárás, csarnai szilárd
Ecsetből is nagy készletet tartanak (Galéria)

- Azért annyira szűkíthetjük a kört, hogy festéséhez, festés utáni rendrakáshoz kapcsolódó, esetleg lakásokhoz tartozó használati tárgyakban gondolkoznak?

- Igen, semmiképpen nem akarunk nagymértékben eltérni a főprofiltól, de tényleg nagyon sok minden kapcsolódhat hozzá, aminek itt helye lehetne.

Csarnai Szilárd, megyejárás, békéscsaba, megyejárás, csarnai szilárd
Színkeverés
- Egyébként hogyan megy a bolt?

- Miután elterjedt a híre, hogy mi foglalkozunk az üzlettel, a szakemberek és az ismerőseink nagy része hozzánk jár vásárolni. Természetesen nem elhanyagolható az a mennyiség sem, amit a mi vállalkozásunk vesz meg. De éppen a vevőkör szélesítése miatt is kell a választékot bővítenünk.

- Túl sok reklámjukkal én magam nem találkoztam az elmúlt két évben. Nem reklámozták magukat?

- Nem költöttünk reklámokra, inkább a személyes kapcsolatainkon keresztül tájékoztattuk lehetséges vásárlóinkat a kialakult helyzetről. Egyelőre még honlapunk sincs, pedig tisztában vagyunk azzal, hogy weboldal vagy valamilyen internetes megjelenés a mai világban egyszerűen kötelező. Ez is folyamatban van. Mindennek eljön az ideje.

- Mikorra tervezik a weboldal, az új üzlet kialakítását?

- Én olyan vállalkozó vagyok, aki akkor valósítja meg a terveit, amikor meg van rá a pénze. Amikor mindent biztonságosan lezártunk és a fejlesztésre szánt pénz is a rendelkezésünkre áll, akkor kezdünk hozzá bármihez. De azért már hamarosan látható nyomai is lesznek a változásoknak. Jelenleg nagyon sok a munkánk, nem is tudnánk foglalkozni az átalakítással. Majd talán télen, illetve az év elején könnyebb lesz, és akkor hozzákezdhetünk a nagyobb üzlet kialakításához.

- A multi és nem multi kereskedőknél is ma már bármilyen színt ki lehet kevertetni egy számítógép által vezérelt szerkezettel. Önöknek van ilyen gépük?

- Természetesen van, és nem csak a keverőgép, hanem van hozzá rázópadunk is. A kikevert festéket rátesszük a rázópadra és az teljesen homogenizálja a kikevert festéket. Kültéri, beltéri felületekre, nemes vakolathoz is tudunk színt keverni, ugyancsak tudunk lazúrokat és zománcfestékből is választott színeket kikeverni.

Csarnai Szilárd, megyejárás, békéscsaba, megyejárás, csarnai szilárd
Festékek 1
- Olyan sokat beszéltünk a festő vállalkozásukról, mondjon néhányat ismertebb munkáik közül!

- Az évek folyamán kialakult jó kapcsolatoknak köszönhetően elég sok helyi és távoli fővállalkozónak lettünk szinte állandó partnerei. Ilyen cégek például Békéscsabán a Bólem Kft. vagy a Bonag Kft. akikkel lassan évtizedek óta együtt dolgozunk.

- Csak festést vállalnak vagy teljes kivitelezést is?

- Mi csak festést. Ehhez értünk, erre viszont az átlagnál sokkal jobban fel is vagyunk készülve. Például saját állványrendszerünk van, bármilyen magasságú feladatot el tudunk végezni. Mindig annyi embert viszünk, amennyire szükség van a határidő betartásához.

- Vannak alkalmi munkásaik is?

- Természetesen vannak, megbízható, régóta velünk is dolgozó festő kollégák, akik bedolgoznak nekünk, ha a szükség úgy hozza.

- Min dolgoznak jelenleg?

- A legnagyobb munkánk jelenleg a gyulai Pándy Kálmán Kórház új épületének teljes festése. Mondok néhány ismertebb épületet, amelyek a mi kezünk munkáját hirdetik. Békéscsabán a rendőrséggel szemben lévő államkincstár kék épülete, vagy például a mentőállomás külső és belső festését mi végeztük el. Gyulán a Park Hotel, Gyulaváriban a Wenckheim Kastély teljes festőmunkáit mi csináltuk meg. Jelenleg az orosházi Merián baromfifeldolgozóban is dolgozunk. A békéscsabai Barnevál gyártósorait és gyártótermeit élelmiszerbiztonsági szemlékre egészen a gyár bezárásáig mi készítettük fel.

Csarnai Szilárd, megyejárás, békéscsaba, megyejárás, csarnai szilárd
Festékek 2
- Ezek egészségbiztonsági ellenőrzések voltak?

- Igen, évente kétszer jöttek ellenőrizni a higiéniát. Ilyenkor mi újítottuk fel az összes fém és egyéb felületeket. Volt, amikor nagyon kevés időt tudtak nekünk erre a munkára biztosítani, ilyenkor plusz erőkkel érkeztünk, de mindig elkészültünk időre.

- Amikor a fémfelületeket említi, akkor a szállítószalagokra, horgokra, kampókra gondol?

- Igen, mindenre, ami fém. Rozsdátlanítottunk, fényeztünk, a nedves, penészedő falakat újrafestettük.

- Elég speciális munka…

- Igen az, de mi az ilyen munkára is fel vagyunk készülve szerszámokkal, eszközökkel, anyagokkal.

Csarnai Szilárd (37) határozott jövőképet lát maga előtt, és határozott abban is, ahogyan ezt a programot meg akarja valósítani. Az üzlet sorsa a tér és terméknövelés, az internetes megjelenés megszervezése, a vevőkör bővítése. A festővállalkozás esetében erősen gondolkoznak azon, hogy beszállnak a szobafestő képzésbe gyakorlati helyként, tehát tanulókat foglalkoztatnának. Céljuk ezzel a saját utánpótlás kinevelése. Úgy hiszik, ha részt vesznek a fiatalok tanításában és átadják szakmai képességeiket, munkaszemléletüket, vállalkozói tisztességüket és évtizedes munkavégzés során szerzett tudásukat és tapasztalataikat a fiataloknak, akkor lesznek közöttük olyanok, akik később munkatársaikká válhatnak. Mert azt ők is látják, hogy a szakmából generációk maradtak ki. A harmincas éveik végén járó szakmunkások után hosszú szünet következik a képzésben.

A Csarnai festővállalkozás legjellemzőbb tulajdonsága az állandóság, a kiszámíthatóság és mindig kifogástalan minőségű munkavégzés. Nem véletlen, hogy az elmúlt 35 évben, folyamatosan bővült az ügyfélkörük, nem rontották el az édesapjuk által felépített renoméjukat.

Csarnai Szilárd, megyejárás, békéscsaba, megyejárás, csarnai szilárd
Csarnai Szilárd
Mivel a jövőben is pontosan ugyanezen elvek alapján dolgoznak majd, hosszú távon velük dolgozó munkatársakra van szükségük. Jelenlegi állományuk tagjai között van, aki már több mint húsz éve náluk dolgozik, de a fiatalok is legalább három éve már a cég alkalmazottai.

A bolttal kapcsolatban is hasonlóan gondolkodó Szilárd a bolt és az egész vállalkozás kifejezett előnyének tekinti, hogy náluk nagyon gyors a döntési sebesség, azaz bármilyen eldöntendő kérdésben szinte azonnal tudnak konkrét válaszokat megfogalmazni, mert nem kell különböző szinteken megfutatni a kérdést, az ügyfelek mindig valamilyen döntéshozóval tárgyalnak.

Mondják, hogy a tisztesség hosszú távon kifizetődik. Ezt nagyon jól tudják a Csarnai féle festővállalkozás tulajdonosai is. Ezért akarják a jövőt ugyanúgy továbbépíteni, ahogy azt a cég megalakulás óta folyamatosan tették.

 

A megyejárást támogatta:

Meszlényi, meszlényi