Ma már elképzelhetetlen az életünk számítógép nélkül, különösen érvényes ez a vállalkozásokra, cégekre. Computereken vezetjük a különböző kimutatásokat, statisztikákat, a dolgozók mindenféle adatait tároljuk itt. Munkánkat nagyban könnyítik ezek a szerkezetek, lassan a papíron vezetett jegyzeteket teljesen kiváltja a számítógép. Így nem csoda, hogy a cégeknél egyre több számítógépet állítanak üzembe. Ahhoz azonban, hogy az ezeken dolgozók könnyen tudjanak kommunikálni, adatot cserélni egymással, a számítógépeket egy hálózaton keresztül össze kell kötni, azonban ez nem megy egyszerűen, szakember tudása szükségeltetik hozzá.

Csabatalk, megyejárás, békéscsaba, megyejárás, csaba talk
Szabó Gyula
- Milyen helyek azok, ahol ilyen hálózatot kell kiépíteni?

- Minden olyan helyen felmerül rá az igény, ahol több PC üzemel, így a kisebb és nagyobb vállalkozásoknál, kórházakban, polgármesteri hivatalokban, iskolákban és kulturális intézményekben egyaránt - tudatta Szabó Gyula, a Csaba Talk Kft. ügyvezetője.

- Csak számítógépek-hálózatokat telepítenek?

- Tulajdonképpen ezek informatikai strukturált hálózatok, és nem csak számítógépes rendszer működhet rajta, hanem telefon, nővérhívó, kamerarendszer és egyéb vezérlő egységek is. Mi kiépítjük a hálózatot, és a különböző rendszerek eszközeit már a megrendelő rugalmasan csatlakoztathatja.

Csabatalk
- Hogyan képzeljük el ezt a hálózatot?

- A géptől, laptoptól, számítógéptől elindul egy kábel a központi rendező szekrényhez (RACK szekrény), ez általában rézkábel, majd ezeket a szekrényeket már optikai kábellel kötjük össze, főként, ha nagy kiterjedésű a telephely. Ez az optikai kábel lehet 1 gigabites, de akár 10 gigabites is. A jel fénysebességgel megy a kábelen, az adatátvitelt már az adott eszköz gyorsasága határozza meg.

Csabatalk
- Rézkábel, optikai kábel....miért kell különböző?

- Különböző szabványú, kategóriájú hálózatokat különböztetünk meg. A cat5, vagyis a kategória 5-ös szabvány esetében 100 mbit/sec az átviteli sebesség. Ez a kategória a 90-es évek óta létezik, és ahogy növekedtek az igények, gyorsult fel az adatátvitel is. Megjelent a CAT6-os szabvány, aminek már 1Gbit/sec, majd a CAT6A szabvány, aminek 10GBit/sec az adatátviteli sebessége. A vezetékek hossza is meg van határozva, a rézvezetékkel maximum 100 méterig lehet elmenni, ettől hosszabb távolsághoz már optikai kábelt használunk.

Csabatalk
- Gondolom, ezek a hálózatok nem olcsók, van-e rájuk garancia?

- A törvénytől eltérően az 1 év helyett mi alapesetben 5 év garanciát vállalunk a hálózatainkra, de akár 25 év rendszergaranciát is tudunk biztosítani. Cégünk az Excel-Networking márkájú termékekből épít rendszereket. Ha az ipari vállalkozások kérnek, akkor a gyártó gyártói garanciát adhat. Ez abban az esetben lehetséges, ha a rendszer minden eleme Excel-Networking termékből épül fel, valamint a telepítést a cég minősített szakemberei végzik. A rendszer garanciához szükséges még a hálózat minősítő mérése is. Mivel a piac megköveteli mind a technikai, mind pedig a szakmai fejlődést, így cégünk rendelkezik a fentieknek megfelelő szakemberekkel és a hálózatok méréséhez szükséges műszerezettséggel.

Csabatalk
- Hol alakítottak már ki ilyen rendszereket?

- Az elmúlt 18 évben Békés megye szinte minden településén megfordultunk már kisebb-nagyobb munkákkal. Az utóbbi évek nagyobb munkái voltak például Békéscsabán, a Bartók Béla úton lévő NAV épületének a rendszere. A csabai kórház új épületének az összes gyengeáramú rendszerét, úgymint informatika, tűzjelző és a nővérhívó rendszer mi szereltük. A Csabagyöngye Kulturális Központ komplett informatikai hálózatát építettük, ahová az aktív informatikai eszközökön kívül a komplett számítógép parkot is mi szállítottuk. A békéscsabai polgármesteri hivatal optikai gerinchálózatát és a kormányhivatal járási hivatalainak hálózatát építettük (Békéscsaba, Mezőkovácsháza, Sarkad, Gyula, Szeghalom, Békés). Ipari területen a békéscsabai Linamar Zrt., a Csaba-Metál Kft. valamint a Bora Kft. csarnokában épített rendszert említeném meg. Jelenleg folyamatban lévő munkáink között van az orosházi polgármesteri hivatal informatikai hálózata valamint a gyulai kórház nővérhívó-rendszere, és több kisebb projekt.

Telemax, telemax, Telemax, 20141014

Ha bárkinek a fenti rendszerekkel kapcsolatban kérdése van, akkor díjmentesen szolgálunk szaktanácsadással és árajánlat készítéssel egyaránt.

Telemax, telemax, Telemax, 20141014