A Greenpeace közelben horgonyzó, Arctic Sunrise hajójához tartozó három motoros gumicsónakban több aktivista is megpróbált eljutni a Repsol spanyol olajvállalat Rowan Renaissance nevű olajfúró hajójához, de a spanyol haditengerészet motoros csónakjai megakadályozták őket ebben.

Úgy állták el útjukat, hogy eléjük vágtak, ütközéssel állítva meg a környezetvédők vízi járműveit. Eközben a vízbe esett egy 21 éves olasz lány, és sérüléseket szenvedett. A haditengerészek kimentették az aktivistát a tengerből, majd helikopteren Las Palmas szigetének kórházába vitték.

A Repsol spanyol olajvállalat a Mariano Rajoy vezette központi kormánytól kapott engedélyt a próbafúrások elvégzésére Lanzarote és Fuerteventura szigeténél. A munkálatok a tervek szerint még az idén megkezdődnek, a szigetek kormánya azonban ellenzi ezt, mert attól tart, hogy az olajmező feltárása csökkentené a helyiek megélhetésének alapját képező turizmust.

A kőolaj-kitermelés ellenzői - köztük Paulino Rivero, a Kanári-szigetek miniszterelnöke - október 6-án a spanyol parlament előtt tüntettek Madridban. Követelték, hogy a spanyol kormány vonja vissza a Repsolnak adott engedélyét. A Greenpeace aktivistái környezetvédelmi okokból tiltakoznak a tervezett fúrások ellen.

A Repsol cég korábbi állásfoglalásában azt hangsúlyozta, hogy talán egyetlen más ország sem tehet már szert akkora jelentőségű olajlelőhelyre, mint Spanyolország. Ha a becslések beigazolódnak, a kanári-szigeteki olajmezőkkel az ország olajigényének tíz százalékát lehetne fedezni. Spanyolország ezzel 30 milliárd eurót takaríthatna meg olajimporton 20 év alatt - írta a híradó.hu.