Ahogy azt már megtudtuk, az egykoron vezetékes távközléstechnikai műszerészként és elektroműszerészként végzett tulajdonosok több, mint 18 évvel ezelőtt alapították a vállalkozást, de gondolom akkor még kamerarendszerekkel nem foglalkoztak, vagy igen?

Csabatalk, megyejárás, békéscsaba, megyejárás, csaba talk
Szabó Gyula
- Természetesen nem, cégünk szolgáltatásai közé 2006-ban került fel ez az opció. Folyamatosan próbáltuk bővíteni a vállalkozás repertoárját, hogy minél több ügyfél igényeit tudjuk kielégíteni. Ahogy elkezdtünk foglalkozni a biztonságtechnikával, természetes velejárója volt a videotechnikai rendszer is.

Mennyire van erre manapság igény?

- Azt kell, hogy mondjam, hogy egyre inkább. Ma már szinte nem épül vagy indul úgy cég, intézmény, hogy ne telepítenének biztonságtechnikai rendszert, azon belül is kamerarendszert. De magánszemélyek, társasházak vagy lépcsőházak is egyre gyakrabban döntenek úgy, hogy áldoznak erre bizonyos összeget, és így nagyobb biztonságban tudhatják önmagukat, vagyontárgyaikat. Hiába, mindenki szeretné megóvni a tulajdonát, és ebben nagy segítségre lehet egy minőségi megfigyelőrendszer.

Kamera
Kamera 1.
Miért érzem azt, hogy az előző mondatában a "minőségi" szó kulcsfontosságú volt?

- Nem véletlenül tettem hozzá, ugyanis nagyon fontos tudni, hogy a piac tele van olcsó, silány minőségű kamerákkal, rögzítő készülékekkel, amit sokan házilag szerelnek össze. Ezek a rendszerek nagyon sokszor instabilak, nem megbízhatóak, majd mikor szükség lenne minőségi felvételre, amin látszik is pontosan valami, azon kapják magukat, hogy csak foltok vagy nagyon rossz felbontású alakok kivehetők, ha egyáltalán működnek. Sajnos azonban az emeberek egy része még mindig az árat veszi alapul. Egy jó példa erre a fajta mentalitásra, korábban egy vállakozó jött be hozzánk, hogy van egy két évvel azelőtt telepített kamararendszere és történt egy eset, amit fontos lenne neki visszanézni, hogy kiderüljön mi is történt, segítsünk neki. Kimentünk, ránézésre azonnal feltűnt, hogy nem szakember keze munkája által lett kiépítve, de a legnagyobb megdöbbenés akkor ért minket, mikor megláttuk, hogy a rögzítőben nem volt merevlemez, ami tárolja a felvételt, ezt ugyanis mindig külön kell beszerelni a készülékbe. Magyarul két éve rögzítés nélkül működött a rendszer. A benzinkutas bevallotta, hogy házilag történt a beüzemelés és fogalma sem volt arról, hogy a felvevő nem tartalmazza a winchester-t. Ha szakemberre bízta volna, akkor ilyesmi biztos nem fordult volna vele elő.

Milyen különbségek vannak a kamerák között?

- Többféle típus létezik, vannak az egyszerűbb, alacsonyabb árkategóriájú, analóg készülékek. Ez a régebbi analóg kamera technológia, kedvező ára miatt még ma is előszeretettel vásárolják. 650-700 Tv soros felbontású készülékekről beszélünk, ami bár messzire is elláthat, de alap optikával 5-10 méteren belüli tárgy vagy személy megfigyelésére alkalmas leginkább. Szintén nagyon népszerűek az ún IP kamerák, ezek teljesen másfajta rendszeren alapulnak, hasonlóan számítógépes rendszerekhez itt is UTP kábelezés szükséges, és az informatikai hálózaton a digitalizált kép és hang adatai folynak. Az IP kamerák optikáinak a minősége pedig akár a több megapixelt is elérheti amellyel sokkal részletgazdagabb képet rögzíthetünk. Szintén fejlettebb technológia HD-SDI kamerák családja. Ezek jellemzője, hogy könnyen telepíthető, az IP alapú rendszerekkel ellentétben nincs router, nincs IP cím, nincs keskeny sávszélesség. Minőségét tekintve 2 MegaPixel (1080P, FULL HD) felbontású élő és rögzített felvételekre képes, amelyek az analóg CCTV rendszer felbontásának majdnem 5-6X-osát biztosítják. Az analóg és a HD-SDI rendszer közé került be ez év tavaszán a kamerás platformba, a HDCVI rendszer ami csak egy kicsit drágább mint az analóg kamerák de minőségben a 720P és az 1080P felbontással bír. Ez a rendszer most igen közkedvelt a szakmában.

Kamera
Kamera 2.
Ha jól tudom vannak olyan megfigyelők, amelyek mozgathatók is?

- Igen, vannak, ezeket hívjuk speed-dome kameráknak, melyeknek az az előnye, hogy függőleges és vízszintes síkban is forgathatók, így a kamera környezetét egyetlen berendezéssel tökéletesen felügyelhetjük. A kamerák kül- és beltéri használatra egyaránt készülnek, illetve megfelelő technológiákkal kiegészítve jól alkalmazhatóak nappali és éjszakai viszonyok vagy más csökkentett fényviszonyok között. A fejlettebb típusok távolról szabályozható zoom és fókusz állítási lehetőséggel is rendelkeznek, aminek köszönhetően minden esetben éles és jól kivehető képet képesek közvetíteni felénk. Egyes kamerák úgynevezett vandálbiztos kivitelben gyártódtak különlegesen masszív kialakítással, amelynek köszönhetően elkerülhetjük a kamera megrongálásával járó kellemetlenségeket. Sajnos nagyon sok esetben éppen erre a kivitelezési módra van szükség. Amennyiben el szeretnénk rejteni a kamerát, az ultra diszkrét kamerák remek választást jelentenek. Egy ilyen típus akár az álmennyezetben egy spot lámpa helyén is elhelyezhető, így a laikus szemek elől rejtve marad. A diszkrét megfigyelés másik eszközei a rejtett kamerák, amelyek különböző eszközökbe építve beleolvadnak a környezetbe. Kiválóan alkalmazhatóak, ha feltűnés nélkül szeretnénk végezni a megfigyelést. Az eddig említett rendszerek mindegyike működhet mozgásra, egy-egy napszakra vagy a megadott időre beprogramozva.

Kamera
Kamera 3.
Nekem, mint kamerarendszer tulajdonosnak milyen lehetőségeim vannak a kameraképek megtekintésre?

- A mai interaktív világban, szinte mondhatnám, hogy bárhol és bármikor, csak egy okostelefon, laptop vagy egy táblagép kell hozzá. Igazából ez nem is kamera típus kérdése, hanem a videorögzítő illetve az internet függvénye. Ez utóbbiról tudni érdemes, hogy az internetünk feltöltési sebessége minimum 5 mbit/s legyen, ekkor ugyanis már stabil hálózatról beszélhetünk. A rögzítőnk kapacitása a már említett beépített merevlemezen múlik, ez akár több terrabyte is lehet. A készüléket pedig számtalan opció szerint be lehet állítani, hogy például meddig tároljon egy felvételt, vagy éppen a nap melyik időszakát rögzítse. A távolról történő betekintést telefonon vagy számítógépen élő képet is láthatunk, illetve a speed-dome kamerák esetében távolról is van lehetőség zoom-olásra vagy a kamerák forgatására. A rendszerekhez ingyenes szoftvert is adunk melyek külön alkalmazásként működnek a kommunikációs eszközünkön és számtalan módja van, hogy tökéletesen személyre szabjuk őket. Itt még érdemes lehet megemlíteni, hogy azonos rendszerektípusok esetén ugyanarra a kliens szoftverre több rendszer is telepíthető, vagyis egy képernyőn több telephely, vagy ingatlan is folyamatosan nyomon követhető egy ugyanazon időben.

Kamera
Rögzítőberendezés 1.
Annyit használtuk az előzőekben már a rendszer szót, miből is áll pontosan egy kamerarendszer?

- Egy komplett rendszer az igény szerinti darabszámú kamerákból, hozzájuk tartozó tápegységekből, kábelezésből, illetve a megfelelő kapacitású és szabványú rögzítőből áll. Ezek beszerelései természetesen az ügyfél kívánalmainak figyelembe vételével történnek.

Kamera
Rögzítőberendezés 2.
Mi van olyankor, ha valakinek csak szezonálisan van szüksége erre a szolgáltatásra?

- Nálunk van lehetőség a rendszer bérlésére is. Természetesen ez a ritkább eset, de minden ügyfelünk kívánságainak igyekszünk eleget tenni és volt már rá precedens, hogy egy építkezés idején a kivitelező az építőanyag megdézsmálását szerette volna meggátolni pár kamerával és a munka végeztével már nem volt rá szüksége.

Kamera
Többféle típus létezik

Szabad megtudni egy-két olyan közületet, nagyobb intézményt, ahol a Csaba Talk Kft. felelt a kamerarendszer kiépítéséért?

- Igen, nagy örömünkre szolgált, hogy több nagyobb cég is megtisztelt minket bizalmával, ilyen volt a békéscsabai Linamar Zrt, az algyői Fehér Ignác általános iskola vagy éppen a békéscsabai Irányi utcai parkolóház.

Milyen határidővel tudnak manapság munkát vállalni, ha valaki betér Önökhöz?

- Ez nagyban függ a rendszer nagyságától is, de egy átlagos családi házban vagy cég irodáiban egy-két nap alatt a tervezéstől a beszerelésen át a beüzemelésig végzünk is.

Kamera
A jó rendszer mindent lát!

Még egyszer hangsúlyozom, hogy ha valaki egy ilyen rendszer szükségességét látja fontosnak, ne habozzon, illetve ne az ezzel járó költségeket tartsa szem előtt legfőképp, hanem gondoljon arra, hogy ha megtörténik a baj, bűncslekemény, utána csak azon bosszankodna, hogy a kár töredékéért tehetett volna intézkedéseket azért, hogy a tolvajt, betörőt elriassza vagy később kézre kerítse. Cégünknél egyébként az ügyfél érdeklődése nem kerül semmibe, sőt nagyon szívesen csinálunk helyszini felmérést, árajánlatot és szaktanácsadást teljesen ingyen. Várjuk minden kedves leendő és meglévő partnereinket továbbra is a Békéscsaba, Gyóni Géza 6 szám alatti szaküzletünkben.