Krampuszok, Mezőkovácsháza
Persze az idén is jöttek vidám krampuszok

Az elmúlt évben is lázas készülődés vette kezdetét Havancsák Piroska kollégiumvezető irányításával a volt járási tanács, korábban jegyzői hivatal vastag falú épületében, amelyben – ugyancsak beöltözötten – az érettségi előtt álló Pallagi Ádám és Gábor Alex vállalta magára a krampusz szerepét. Annak rendje és módja szerint időben érkezett meg a 44 éves Mikulás (az előző rendszerben Télapóra keresztelték át szegény lappföldi rénszarvasűzőnket), aki a Hir6.hu érdeklődésére elárulta, hogy életében először vállalkozott erre a nemes feladatra.
- Az úgy történt – emlékezett vissza tavaly ilyenkor a koedukált kollégium nevelői szobájában a Battonyán született, polgármesteri hivatal alkalmazásában álló dinnyetermesztő polgárőr –, hogy Kovács Péter, a Mezőkovácsházi Polgárőr Egyesület elnöke hétfőn megkért arra telefonon, hogy legyek Mikulás a Hunyadi kollégiumában.
- Miért pont önt választották ki Mikulásnak?
- Nagy Ágnes, a középiskola szülői munkaközösségének tagja vette fel a kapcsolatot Kovács Péterrel, aki rám gondolt. Én meg abból indultam ki, hogy mindent elvállalok a diákságHavancsák Piroska, Mezőkovácsháza
Havancsák Piroska és a többiek öröme
érdekében.
- Elismerésem. Otthon ki lesz a Mikulás?
- Nagyok már a nevelt lányaim – Emese 22, Klaudia 20, Brigitta 17 éves. Viszont a négyéves unokámhoz, szerintem Magyarország legszebb óvodása, Biankához Orosházáról látogat el pénteken a Mikulás Reformátuskovácsházára.
A battonyai futballcsapatból annak idején, 14 éves korában a Szegedi Vasutas Sport Egyesület, köznépi nevén a „Szvese” gárdájába került volt labdarúgóval még elbeszélgettünk erről-arról, hogy például e sorok írójának 1984-ben szegedi kollégiumi diákja (Ady Endre Középiskolai Fiúkollégium), Major László ex-élvonalbeli futballista, edző az ő nagybátyja, aki lehet, hogy hazatér játszani Battonyára. Arról is szó esett, hogy a meglátása szerint mégiscsak elindul majd Battonyán jövőre a polgármester-választáson dr. Karsai József polgármester, mert az nem lehet, hogy a város párját rikító, országgyűlési képviselői és polgármesteri esküjét is betartó első embere nélkül maradjon. (Azóta már tudjuk, hogy a 70.Hunyadi kollégium, Mezőkovácsháza
A Hunyadi János Középiskola kollégiuma
évét betöltött agrármérnök harmadjára nem mérettette meg magát a polgármester-választáson, visszatért kutatói, feltalálói munkásságához, helyette kiváló városházi kollégája, Marjai János futott be október 12-én a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség támogatásával Battonyán.) Majd elsötétült a délutáni szilenciumoknak helyet adó egykori tanácsterem, és angol nyelvű zenés karácsonyi diavetítés (Merry Christmas) vette kezdetét – az Amerikai Egyesült Államokból érkezett csinos angol nyelvi lektornő (Oh Pretty Woman), Cynthia May Martin legnagyobb örömére. Havancsák Piroska kezdeményezésére, előéneklésére felhangzott az énekóhaj: „Hull a pelyhes fehér hó, jöjj el kedves Télapó!” – először kissé bágyatagon, másodjára már jóval hallhatóbban.
Néhány keresetlen szó elhangzását követően kezdődött meg a Mikulás-csomagok kiosztása – a jó Isten is úgy akarta, hogy elsőként a pöttömke kis Virág, Gabi néni, Fekete Zoltánné takarítónő unokája kapja meg az ajándékot. (Magyar szakos középiskolai tanárnő, a Hunyadiban érettségizett nagylányát, Fekete Beát egyetemista korában, 2007-ben Szegeden megválasztották a delmagyar.hu szépének.) Az emlékezetes kollégiumi rendezvény végén emléklapot vehetett át az alkalmi Mikulás, sőt hírportálunk tudósítóját is megkínálták finom zselés szaloncukorral. Bizonyára az sem merült egyhamar a feledés homályába, hogy egész este az A Viktor című, életrajzi ihletésű könyvet kutatták, keresték a kapuját 1985-ben megnyitott kollégiumban a nevelőtanárok, akik úgy vélték: jövő Mikulásra talán meg is lelik. (Nos, már másnap meglett – a Sármezey Endre utcai középiskolában.)
Mikulás, Mezőkovácsháza
"Lappföldről jöttem, a puttonyom tele"
És elkövetkezett a jövő évi Mikulás is, a két héttel korábban lezajlott nyílt nap után szerda késő délután ismét megtelt várakozó tekintetekkel a szilenciumterem, ahol Havancsák Piroska kollégiumvezető köszöntő szavai után Nagy Aliz és Vasvári Márk kollégisták angol nyelvű szép karácsonyi dalt énekeltek, Varju Tamás gitározott, majd Szelezsán Ádám gondoskodott Mikulás- és Karácsony-idéző gyönyörű téli tájak vetítéséről, ünnepi aláfestő zenéről. Aliz és társai újabb karácsonyi dalt adtak elő, hogy azután krampuszai, Jancsó Zoltán és Gémes Gergely kíséretében végre betoppanjon ormótlan botját szorongatva, csengőjét rázva a már 158. évében járó, fájós derekú, Suomi, vagyis Finnország üdvözletét hozó, a rénszarvasokkal teli Lappföldről felkerekedett Mikulás, a helyi Joulupukki. Sok minden bizonytalan mai világunkban, egy biztos: a mezőkovácsházi kis ünnepség résztvevői szeretetcsomagokkal gazdagodtak, miközben hol jó kedélyűnek, hol segítőkésznek, hol szorgalmasnak, hol jó tanulónak minősítette őket a fehér szakállas öregapó. Sárvári Ilona, Szabó Dalma, Szabó Nikolett, Tóth Szandra, Vigh Szandra, Leiszt István, Szelezsán Ádám és Tóth István (diákok), valamint Havancsák Piroska, Janiga Orsolya, Perlaki Bernadett, dr. Sári Zsuzsanna, Kőszegi Zoltán és Sarkadi László (pedagógusok) egyaránt jóleső érzésekkel őrizhetik meg emlékezetükben az otthoni, családi Mikulást megelőző kollégiumi Mikulást.
Csomag, Mezőkovácsháza
Mindenkinek kijutott a jóból az ének- és zeneszótól hangos szilenciumteremben

Fotó: Szabó Ákos