A hírről több román gazdasági hírportál is beszámolt, így az Economica.net és a kronika.ro is, a cikkekben az érdekelt üzleti körökhöz közel álló forrásokra hivatkoztak.

Az egy ideje pénzügyi gondokkal küzdő Astra biztosító többségi részvénycsomagjának reménybeli vásárlója 2011-ben a harmadik legnagyobb biztosítótársaság volt az USA-ban, míg az Egyesült Államok első száz vállalkozása közül a nyolcvannegyedik. Az érdeklődő fél állítólag már megkezdte a tárgyalásokat a román Pénzügyi Felügyeleti Hatósággal (ASF) is.

Az Economica.net arról is beszámolt, hogy két másik befektető, az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is érdeklődik az Astra részvényei iránt. A két pénzintézet a Transilvania Banknak és a Bancpostnak is kisebbségi tulajdonosa.

Az Astra biztosítótársaságot az idén mintegy 490 millió lejes tőkeemelésre kötelezte a KPMG felügyeleti biztosa, a pénzügyi átszervezési akció áprilisban kezdődött. Az indoklás szerint a tőkeemelésre azért volt szükség, mert a több mint 3 millió ügyféllel rendelkező, piacvezető társaság nem lenne képes fedezni a tömeges kárigényeket egy rendkívüli esemény bekövetkezte esetén. A hírportálnak nyilatkozó források szerint az átszervezés legkésőbb jövő év áprilisában véget ér.

A magyarországi Astra Biztosító a múlt évet - 16 százalékos csökkenés mellett - 3,5 milliárd forintos díjbevétellel zárta. Az idei első három negyedévben 3,7 milliárd volt a díjbevétele, ezzel már átlépte a fél százalékos piaci részesedés.