Hunyadi kollégium, Mezőkovácsháza
A Hunyadi János Középiskola kollégiuma
A Hagyományok Nyomában Egyesület (HNYE) nevet viselő civil szervezet elnök asszonyától, Hajdú Jánosnétól megtudtuk, hogy a Hunyadi János Középiskola kollégiumában játszóház keretében 2013 decemberében segédkeztek karácsonyi díszek elkészítésében, míg a kollégisták műsorral kedveskedtek a gyerekeknek és az egyesület tagjainak. Minden résztvevőt, gyerekeket, kísérőiket és tanáraikat kürtőskaláccsal vendégelték meg, a városi rendőrkapitányság karácsonyi ünnepére pedig 100 darab mézeskalácsszánkót sütöttek, díszítettek fel és csomagoltak be. Hajdú Jánosné, a 21 tagú, 20 és 70 év közötti lakosokat tömörítő egyesület elnöke nem győzi sorolni – Mazurák Zoltánné és Havancsák Piroska alelnökök (utóbbi a Hunyadi német nyelvi tanára és kollégiumvezetője, a települési önkormányzat szociális és kulturális bizottságának külső tagja) társaságában – karitatív, jószolgálati tevékenységük eddigi eredményeit. Az Új Kovácsháza Szemléletváltó Röpirat című helyi sajtókiadvány 2014. augusztusi számában írt a HNYE sokrétű tevékenységéről.
- Az általános iskola tavalyi alapítványi bálján virslivel, kenyérrel, mustárral és üdítővel kínáltuk a diákokat, Húsvét előtt gipszfigurafestésben, tojásfestésben és húsvéti kosár készítésében segítettünk a középiskolai kollégiumban, a Békéscsaba-Arad-Békéscsaba szupermaraton futóversenyen a mezőkovácsházi pihenőhelyen zsíros kenyérrel, paprikával és lilahagymával vártuk a versenyzőket. A Hunyadi 8. alkalommal lebonyolított Egészség Köztársaság rendezvényén palacsintát sütöttünk a tanulóknak és a vendég óvodásoknak, valamint a MOZAIK áruház COOP üzletének partiján is bemutatkoztunk. Az már biztos, hogy Szent István napján, augusztus 20-án is kürtőskaláccsal várjuk a városi napokra érkezőket.
Azt már Havancsák Piroska teszi hozzá, hogy Pusztaottlakára is kapott az egyesület meghívást decemberben, ahol a gyermek-rajzverseny eredményhirdetésére és karácsonyra sütöttek kürtőskalácsot. Arra a kérdésre, hogy mi vezérelte őket a Hagyományok Nyomában Egyesület létrehozásakor, szinte egyszerre azt válaszolják, hogy egyrészt fel szeretnék lendíteni a középkorban a törökverő Hunyadi János fegyverkovácsairól elhíresült Mezőkovácsháza közéletét, másrészt szeretnék megismertetni a helybéli fiatalokat a város Hunyadi kollégium, Mezőkovácsháza
Állandó helyiségre lenne szükségük
történetének közelmúltjával. Projektnapok keretében a népi hagyományok felelevenítésével bővítenék az ifjabb korosztály helytörténeti ismereteit.
- Gondolom, vannak terveik a folytatást illetően – fordulok Hajdú Jánosnéhoz.
- Szükségünk lenne egy állandó helyiségre, ahol tárolhatnánk a jótékonysági célból összegyűjtött bútorokat, elektromos eszközöket, ruhákat és élelmiszereket. Jelenleg ez ügyben tárgyalásokat folytatunk az önkormányzattal. Az úgynevezett Adományok Házában a kovácsháziaktól kovácsháziaknak gyűjtött adományokat helyeznénk el. Természetesen pályázatokon is szeretnénk részt venni, valamint erősíteni szeretnénk a kapcsolatot, az együttműködést a művelődési központtal és a többi civil szervezettel.
- Ahogyan ismerem a magyarországi erkölcsi állapotokat, általában nem a gazdagok, hanem a szegények nyújtanak szociális adományokat a rászorulók számára. Mezőkovácsházán is ez a helyzet?
- Sajnos igen – szól közbe Mazurák Zoltánné.
- Önök viszont még egy medgyesegyházi családot is felkarolnak.
- Így van – mondja Havancsák Piroska –, amikor megtudtuk, hogy a napokban tragikus körülmények között, tűzesetben elhunyt Dumitrás doktor ottani háziorvos, azonnal és egyhangúlag úgy döntöttünk, hogy nem hagyjuk cserben árván maradt családját. Személyesen kerestük fel őket, ruhákat, lakástextilt vittünk a családnak, tegnap, hétfőn is afelől érdeklődtünk náluk a helyszínen, hogy milyen hasznos tárgyakra van még szükségük. Csomagot állítunk össze a részükre, ezen a héten átjönnek hozzánk a Hagyományok Nyomában Egyesülethez, Mezőkovácsházára.
HNYE, Mezőkovácsháza
A helyi újság már írt a Mezőkovácsházán több mint egy évvel ezelőtt megalakult Hagyományok Nyomában Egyesület karitatív, szociális jellegű tevékenységéről