– Amikor 2013-ban felállt a járási hivatal – mondta dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere –, és a hivatalnak helyet kellett találni, mi azt javasoltuk, hogy legyen a székhelye a városházán. Vajon miért fogadtuk el ezt az álláspontot? Mert ahogy a kormány, úgy az önkormányzatunk esetében egyaránt az a szemlélet uralkodik: a közigazgatás középpontjába az állampolgárt, az ügyfelet kell helyezni, aki a legegyszerűbben intézheti az ügyeit. Mi, akik a közszolgálatban dolgozunk, minden áldott nap azért tevékenykedünk, hogy szolgáljuk a közt, szolgáljuk az ügyintézésre, segítségre váró állampolgárokat és vállalkozásokat.

Dr. Görgényi Ernő, kormányablak, Dr. Görgényi Ernő, Gyula, 20150130
Dr. Görgényi Ernő (galéria)

Németh Lászlóné, nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár elmondta, a mai nap folyamán országszerte 26 új kormányablak fogja megnyitni a kapuját. A kormány még 2011-ben döntött arról, hogy egyablakos ügyintézési rendszert fog bevezetni, és ekkor 29 kormányablak nyílt meg. Az elmúlt évek során ez a szám 71-re nőtt, és immár arról beszélhetünk, hogy közel 100, többségében egységes szolgáltatást nyújtó iroda várja az ügyfeleket.

Gajda Róbert, kormánymegbízott, gajda róbert, Gyula, 20150130
Gajda Róbert (galéria)
Hozzátette: "a munka azonban nem ért véget, mert úgy tervezzük, hogy 2015 végére 280-ra bővítjük a kormányablakok számát. Azonfelül a jövőben vasútállomásokon és munkaügyi központokban is tervezünk további ablakok nyitását. Előbb-utóbb a közmű-szolgáltatáshoz kapcsolódó ügyeket is itt lehet majd intézni; valamint egy nagyon fontos célkitűzésünk, hogy megteremtsük a széleskörű internetes ügyintézés lehetőségét is."

Gajda Róbert,

a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott leszögezte, az önkormányzatok, a polgárok, a vállalkozások csak akkor lehetnek versenyképesek, ha az állam által nyújtott szolgáltatások ugyancsak versenyképesek. Ezért egy olyan struktúrát kell kialakítani, amelyben átláthatóan működik a közigazgatás: amely ne legyen túlméretezett, ne legyen drága és gyors legyen.

Hozzáfűzte, 2011-ben létrejöttek a kormányhivatalok, majd két év múlva a hivatalokon belül a járási hivatalok is elkezdhették a működésüket. A mai nap folyamán Békés megyében két kormányablak kerül átadásra, és október végéig még nyolc helyszínen fogják a kormányablakokat megnyitni: azaz Békésen, Dévaványán, Gyomaendrődön, Mezőkovácsházán, Sarkadon, Szarvason, Szeghalmon és Tótkomlóson.

Dr. Gulyás Imre, a Gyulai Járási Hivatal vezetője elmondta, az integrált ügyfélszolgálati irodákban kizárólag speciálisan képesített ügyintézők dolgoznak, akik széleskörű ismeretekkel rendelkeznek. A gyulai beruházás bruttó költsége több mint 40 millió forint volt.

Dr. Gulyás Imre (b), dr. Görgényi Ernő, Németh Lászlóné és Gajda Róbert, kormányablak, Dr. Görgényi Ernő, gajda róbert, gulyás imre, németh lászlóné, Gyula, 20150130
Dr. Gulyás Imre (b), dr. Görgényi Ernő, Németh Lászlóné és Gajda Róbert

A gyulai kormányablak február 2-ától kezdi meg a működését a következő ügyintézési szintekkel:

- tájékoztatási információnyújtás 21 ügykörben: különböző szociális ügyekben, családjogi kérdésekben, építési ügyekben, különböző okmányügyekben
- kérelmek továbbítása 141 ügykörben: anyakönyvi kivonat kiállítása, különbözős szociális ügyek – például rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény –, építésügyi hatósági ügyek, állampolgársági ügyek
- további 81 ügykörben ügyintézés – jellemzően az okmányirodában is intézhető ügyek; ezenfelül tulajdoni lapot, térképmásolatot lehet majd kérni

– A gyulai kormányablakban összesen 13 munkaállomás fog működni – folytatta –, és elkülöníthetőek lesznek az úgynevezett front office és back office feladatok. Az előbbi a klasszikus ügyintézést, a tájékoztatásnyújtást jelentik okmánykiállítással, míg a másik a háttérmunkát, a kérelmek feldolgozását, az iratok felterjesztését, továbbítását valamint az elektronikusan beérkezett kérelmek feldolgozását. Azonkívül az iroda teljes mértékben akadálymentesített, gyakorlatilag a mozgáskorlátozottak, a nagyothallók és a gyengénlátók is igénybe tudják venni a szolgáltatásokat.