Az eseményt megelőzően a Rögtönzések főszervezőjével, Steinwender Józseffel beszélgettünk a program hagyományairól, a szombati történésekről:

- Idén hatodik alkalommal rendezzük meg a Rögtönzéseket, most először a Csabagyöngye Kulturális Központban, eddig a FEK volt az esemény helyszíne. Ezúttal hét csapattól kaptunk nevezést, de előfordulhat, hogy még többen lesznek. A résztvevők Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyéből szoktak érkezni. A társadalmi zsűri tagjai: Lázár Anita, Horváth Zoltán, Péter Enikő és Fejes István – mondta el érdeklődésünkre Steinwender József.

Mint megtudtuk, az eseményre négyfős csapatok jelentkezhettek. A játék lényege, hogy a csoportok 4-5 különböző improvizációs feladatot kapnak. Tízpercnyi felkészülés után (amiben kitalálják a történetet, a szereplők közötti kapcsolatokat és kiosztják a szerepeket) 2-3 perces kis jelenetet kellett előadniuk az előzőleg kisorsolt témában.

Korábban például négy előre magadott mondatot kellett történetté fűzniük úgy, hogy csak ezek a mondatok hangozhattak el, mindegyik más-más szereplő szájából. Volt, hogy újsághíreket kellett „eltáncolniuk", de akadt olyan feladat is, melyben négy tárgyat kapott a négy szereplő, ezek felhasználásával kellett egy történetet eljátszaniuk. Az improvizációs fesztivál Békés megyei selejtezőjében nyertes csapatok továbbjutnak az országos Impro Fesztiválra, ami március 21-én, Gödöllőn lesz.

Steinwender József azt is elmondta, hogy rendezvényük nem kap semmilyen támogatást, a segítők mindannyian díjazás nélkül, lelkesedésből működnek közre. Az elmúlt években fontos szerepe volt Nagy András László játékmesternek és Józsa Mihálynak is, aki zsűritagként vett részt a Rögtönzésekben. Idén már egyikőjük sem lehetett jelen, mindketten elhunytak, rájuk már csak emlékezhettek a rögtönzők.