Összesen 25 vádlottat ítéltek el az emberjogi szervezetek által hevesen bírált perben. A legtöbbjük 3, hárman pedig távollétükben 15 évig terjedő börtönbüntetést kaptak. Abdel-Fattáh és társai 2013 novemberében a parlamenti felsőház, a kairói Súra tanács épülete előtt tüntettek az akkor készülő alkotmány később hatályba lépett egyik cikke ellen, amely lehetővé teszi, hogy civileket katonai törvényszék elé állítsanak.

Az ítélethirdetés után az érintettek több tucat támogatója és családtagja a tárgyalóterem fapadjaira állva egyebek mellett "le a katonai hatalommal" kiáltásokkal tiltakoztak a szerintük politikai okokból született döntés ellen.

A neves aktivista elleni vádak legtöbbje egy pár nappal a tiltakozó akció előtt hozott rendelettel függ össze, amely erősen korlátozza a demonstrációk törvényes megrendezésének lehetőségét, és azokat szigorú hatósági engedélyekhez köti. Abdel-Fattáhot egy rendőrtiszt azzal is vádolta, hogy megverte őt, és elvette az adó-vevőjét. A tiszt ellentmondásos tanúvallomásai nyomán a lopás miatt emelt vádat végül ejtették.

Abdel-Fattáhot tavaly elsőfokon 15 év szigorított szabadságvesztésre ítélték, de később egy fellebbviteli bíróság a per újrafelvételét rendelte el. Az addig előzetes fogságban tartott fiatal bloggert akkor néhány hónapra szabadon engedték, a tavaly ősszel újraindult eljárás első tárgyalása után azonban újra őrizetbe vették.

Húga, Szanáa Szeif is rács mögött van. Őt három év szabadságvesztésre ítélték egy tüntetés miatt, amelyen a demonstrálók többek között fivére szabadon bocsátását követelték.