Varga Gusztáv, Mezőkovácsháza
Varga Gusztáv polgármester (Fidesz-KDNP)
Varga Gusztáv polgármester (Fidesz-KDNP) édesapja bányászként dolgozott Oroszlányban, fia Szegeden végezte felsőfokú tanulmányait. Onnan is nősült Békés megyébe (felesége jogásznak tanult a József Attila Tudományegyetem – ma Szegedi Tudományegyetem – jogi karán), Mezőkovácsházára, amelyet a mai napig nagyon szeret. Új, felelősségteljes beosztásában, meghálálva a bizalmat, sokat szeretne tenni a város lakosaiért.
- Hol kezdte a pedagógusi pályafutását? – kérdeztem első emeleti dolgozószobájában Varga Gusztáv polgármestert.
- A helyi Csanád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, amelynek tanára, igazgatóhelyettese és igazgatója is voltam.
- Hogyan lett a kormánykoalíciós pártok mezőkovácsházi polgármesterjelöltje?
- A helyi Fidesz-alapszervezet tagjainak választása, határozata alapján.
- Végül is szoros versenyben győzte le nagy riválisát, Bakos Istvánt a polgármester-választáson.
- Alpolgármesterként együtt dolgoztam vele 2006 és 2010 között polgármester korában, s mondhatom, hogy jó munkakapcsolat jött létre közöttünk. A legutóbbi helyhatósági választási kampány során is korrekt vetélkedésben versengtünk. Megnyugtató volt számomra, hogy jobboldali jelöltek között dőlhet el a polgármester-választás Mezőkovácsházán.
- Annyit már tudok, hogy az országos átlagtól eltérően Mezőkovácsházán csaknem minden fordítva történik, de most végre kormánypárti polgármestere lett a városnak. Gondolom, s bízom benne, élni kíván az eddig soha nem adódott lehetőséggel.
- Természetesen. Abból induljunk ki, hogy én nagyon szeretem Mezőkovácsházát, az itt élő embereket, szeretek itt élni, büszke is vagyok arra, hogy kovácsházi lakos lehetek, ám az is tény, hogy ebben a városban felelősséggel együtt kell dolgoznunk mindannyiunknak a város sikeres jövőjéért.
- Jó, de az önkormányzat milyen pénzügyi helyzetében vette át a polgármesterséget?
- Negyven millió forintos hiánnyal, amelyet az elmúlt év végére 13 millió forintra faragtunk le. Azt tapasztaltam, hogy rossz volt az önkormányzat költségvetési szerkezete, hiszen újratermelte a hiányt – évente 80 millió forinttal költött többet a bevételnél. Találkoztam meggondolatlan lépésekkel is, így például az óvodai bővítésre beadott pályázatnál növekvő gyermeklétszámmal számoltak, holott éppen az ellenkezője a tendencia. Fogalmam sincs arról, hogy mennyi pénzt vonnak el majd tőlünk emiatt a 125 millió forintos pályázati támogatásból. Az idei költségvetést úgy tudtuk megtervezni, hogy működési célú támogatást is beépítettünk. Bízunk a 3. Orbán-kormány pénzügyi támogatásában.
- Azt mondta: lefaragtunk a pénzügyi hiányból. Ezek szerint Csepreghy Elemér és Szénási István alpolgármesterek támogatják a munkáját.
- Igen, tevékeny szerepet játszanak a döntés-előkészítések során, napi kapcsolatban vagyok velük. Arra törekszem, hogy a jövőben a képviselő-testület tagjai is aktívabb szerepet vállaljanak a város életének, közügyeinek intézésében. Több tevékeny produktivitás és aktivitás kell mindenkitől. Minden esélye megvan arra Mezőkovácsházának, hogy jó járási székhely váljon belőle. Szeretnénk, hogy az önkormányzat, a polgármesteri hivatal is szolgáltatóvá váljon a városom lakosaiért. Örömmel mondhatom el, hogy megválasztottak a Dél-békési Kistérség Többcélú Társulása elnökének, decemberben életszemlélet- és életvitelvitel-formáló projektbe vágtunk bele.
- Mit szeretne megvalósítani ebben az évben?
- Jó a kérdés. A 2014. évi helyhatósági választási kampány során is az emberek elvárásai alapján fogalmaztam meg a célkitűzéseimet. Ha a Mezőkovácsházi kistérséghez képest viszonylag nem is nagy a városban a munkanélküliség, az álláskeresők száma, azért, sajnos, jelentősnek mondható. Ebben a helyzetben elsődleges célunk a munkahelyteremtés, a munkahelymegőrzés elősegítése és a közcélú foglalkoztatás legjobb kihasználása, kiváló megszervezése. Fontos a város sikeres működtetése a városkép és még sorolhatnám tovább a teendőinket. A hivatali ajtóm minden lakos előtt nyitva áll. Ebben az évben 300 közmunkást szeretne alkalmazni a települési önkormányzat, 225 állampolgár esetében már alá is írtuk a munkaszerződést. Az imént értesített arról telefonon Simonka György, a választókerület fideszes országgyűlési képviselője, hogy a kísérleti projektünk keretében újabb 33 embert tudunk majd alkalmazni. Az a véleményem, szilárd meggyőződésem, hogy 300 ember összehangolt munkája óriásit fog lendíteni, s komoly értéket teremt majd a településen. Ipari park létesítésére is szükség lenne. És igen, a kovácsháziak régi fájdalma a kerékpárút rossz minősége!
Járda, Mezőkovácsháza
Most még a járdán kerékpároznak
- Ezt a problémát nekem is jelezték – inkább a járdán bicikliznek a helybéliek.
- A kerékpárút felét biztosan felújítjuk, azon kívül a mezőgazdasági program megvalósítása során újszerű technológiával állítjuk elő háztáji konyhakertekben a napközi konyha számára a zöldségeket, gyümölcsöket. Én mindenképpen szeretném megvalósítani ezt az elképzelést, már tapasztalatcserén is jártunk dunántúli kistelepüléseken. A lakosság másik nagy sérelme a strandfürdő és kemping helyzete, jövője, korlátozott nyitva tartása. Erre is nagyon odafigyelek, vagyis a komplexum mihamarabbi megnyitására.
- Ami azt illeti, tényleg gyönyörű környezetben fekszik.
- A helybéli lakosok számára kedvezményes fürdőbelépőjegyet is biztosítunk.
- Úgy, mint Gyulán.
- Így van. Az állami pénzeszközökön kívül szükség van a helyi humán erőforrások igénybevételére. Az új civil szervezetek közül jó példaként említhetem a Hagyományok Nyomában Egyesületet, az Adományok Háza karitatív civil mozgalmat. Mezőkovácsházán megpezsdült valami. December 19-én, pénteken egyszerre három államtitkár, dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár és dr. Köpeczi-Bócz Tamás EU fejlesztési és stratégiai helyettes államtitkát tette tiszteletét városunkban a kistérség Jobb élethez elnevezésű életszemlélet-formáló projektjének megnyitóján. Az is jelzésértékű, hogy március 13-án, pénteken Mezőkovácsházán tartja az 1848–1849. évi polgári forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére ünnepi ülését a Békés Megyei Önkormányzat Képviselő-testülete. Zsigmondné dr. Vitályos Eszter Zsuzsanna, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára mond ünnepi beszédet, a Hunyadi János Középiskola szakmai és önkormányzati díjjal többszörösen kitüntetett DUMA's Színháza ad műsort. Hiszem, hogy Mezőkovácsházának van mindannyiunk számára sikeres jövője!
- Polgámester úr, köszönöm az interjút.


Csanád Vezér Általános Iskola, Mezőkovácsháza
A Csanád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát is irányította Mezőkovácsháza köztiszteletnek örvendő polgármestere