A bő háromnegyedórás mesét három ovis szemszögéből követhettük végig, akik dalolva/táncolva rágták át magukat az egész szocialista-realista étlaptól kezdve napjaink legfontosabb etapjáig.

Ezáltal volt tojásleves,

mackósajt, mákos tészta, kakaós csiga, paradicsomos káposzta, kakaós placsinta, palacsinta, fagyi... még nézni is tereh volt. Csoda, hogy hőseink nem kaptak gyomorrontást.

Paradicsomleves: Czumbil Emőke (b), Biró Gyula és Köböl Lilla, paradicsomleves, czumbil emőke, biro gyula, köböl lilla, Békéscsaba, 20150308
Czumbil Emőke (b), Biró Gyula és Köböl Lilla

A másik varázslat – ami egy külön írást is megérne – Lovas Gábor muzsikái, illetve hangszerelései. A zenész, aki egy gyufásskatulyából is egy komplett nótát képes előcsalogatni ismét domborított. Persze mindehhez párosult a feszes játék (itt még egy pingponglabda leesésének is súlya volt), fény, kacagás.

Az előadást követően Lenkefi Zoltánt, a bábszínház igazgatóját kérdeztem.

Lenkefi Zoltán (mögötte édesapja: Konrád), békéscsabai napsugár bábszínház, lenkefi zoltán, Békéscsaba, 20130413
Lenkefi Zoltán édesapja fotója előtt
– Ugye volt először a Lackfi János paradicsomleveses könyve...

– Természetesen abból válogatott Zsóka (Csortán Zsóka rendező – ST.); és vannak köztük kicsit odafricskázós, kicsit kedves, kicsit durvább részek. Minden bizonnyal a szerző, mint ötgyermekes családapa gyűjtötte a motivációkat, és kendőzetlenül tálalta.

– Kicsit odafricskázva én is azt állítom – mert otthon megvan a kötet –, hogy így komplexen lényegesen vastagabban szóltak ezek a munkák, mint önmagában.
– Ráadásul pont most zenésítette meg egy másik zenekar is ezt a könyvet, ekképpen volt egy kis izgalom előtte, hogy vajon mi nem leszünk-e a konkurensük? Majd küldözgetni kezdtük „föl" a hanganyagokat, de aztán persze engedélyezték, mert ők is rájöttek, hogy zenélve még jobbak... de szerintem önmagában is jók ezek a versek.

– Az tény mondjuk, hogy egy vers művészetileg súlyosabb, mint egy dalszöveg – de itt pont az erős közepesből lett ötös.
– Szerintem itt azért a látvány is sok irányba elvisz.

Paradicsomleves: Lovas Gábor, lovas gábor, paradicsomleves, Békéscsaba, 20150308
DJ Lovas

Az ovisok Czumbil Emőke, Köböl Lilla és Biró Gyula voltak. Az előadás zenéjét Lovas Gábor komponálta, látványvilágát L. Deák Réka álmodta színpadra, rendezte: Csortán Zsóka.