Szabadkígyósi Wenckheim-kastély, szabadkígyós, wenckheim-kastély, Wenckheim-kastély, 20130306
Balogh József polgármester (galéria)
Balogh József, Szabadkígyós község aktív lobbizásba kezdett agilis polgármestere (Fidesz–KDNP) az 1875 és 1879 között Yl Miklós építőművész tervei alapján épült Wenckheim-kastély ügyében érthetően minden követ megmozgat. Államtitkároknak írt levelet (L. Simon Lászlón kívül Glattfelder Bélának, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkárának), és természetesen számít Vantara Gyula, Szabadkígyós országgyűlési képviselőjének hathatós közbenjárására is. Újabban dr. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter megkeresését tervezi a 3 ezres lélekszámú község 17 éve hivatalban lévő polgármestere, amihez szeretné megnyerni mind a négy Békés megyei fideszes országgyűlési képviselő, Vantara Gyula (Békéscsaba), Dankó Béla (Békés), dr. Kovács József (Gyula) és Simonka György (Orosháza) támogatását.
- Régen elkészült a kastély felújításának engedélyes terve – mondja nagyot sóhajtva Balogh József polgármester –, csakhogy az engedélyeztetése több mint egy éve tart a Békéscsabai Járási Hivatal Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalának részéről. Elképesztően lassúnak tartom a helyi örökségvédelmi hivatal működését, úgy gondolom, hogy segítenie kellene a kastély felújításának folyamatát. Tavaly januárban adtuk be a tervet, amelynek engedélyezése esetén május 21-ig pályázhattunk volna a Norvég Alapra. Igazából nem értem és borzasztónak, elkeserítőnek tartom a kialakult állapotot. Éppen a hír6.hu megyei hírportál közölte le másfél évvel ezelőtt, hogy rendbe szedtük az ebédlőt, másfélmillió forintot költöttünk rá, látogathatóvá tettük, végül összességében 60 millió forintot használtunk fel aGróf Wenckheim Krisztina hálószobája, Szabadkígyós
Krisztina grófnő hálószobája (galéria)
települési önkormányzat költségvetéséből, csakhogy közben négy vizsgálatot, eljárást indítottak ellenem. Mindig dörgedelmes jegyzőkönyveket kapunk, de soha nem jön ki szakember hozzánk, hogy tájékoztasson arról: mit és hol rontottunk el, milyen károkat okoztunk a Wenckheim-kastélyban. Azt szégyellik elmondani, hogy például 22 millió forintért négy teremben restauráltattuk a burkolatot, egy budaörsi jóindulatú vállalkozó pedig 20 millió forintot adományozna két melléképület külső vakolására. Amennyiben érzelmileg nem kötődnék ennyire a kastélyhoz, abban az esetben már régen azt mondtam volna, hogy itt egye meg a fene! Apai nagyapám, Balogh János volt az utolsó főkertésze gróf Wenckheim Józsefnek, anyai nagyapám, Varga Sándor bognármestere volt a grófi uradalomnak, édesanyám, Prezsing Ilona fiatal korában szobalányként dolgozott a kastélyban, valamint a budapesti Wenckheim-palotában. Egyik polgármester-kollégám találóan jegyezte meg: az örökségvédelmi hivatal annyira védi a műemlékeinket, hogy a végén buldózerrel kell eltakarítani őket. Meg kellene menteni ezt a gyönyörű Wenckheim-kastélyt!
Wenckheim-kastély
Ybl Miklós építőművész tervei alapján épült 1875 és 1879 között (galéria)

- Hallom akad itt más komoly gondja is: még mindig nincs alpolgármestere a falunak.
- Nincs. A képviselő-testületben 4:3 arányú többséget élvező ellenzék nem akarja elfogadni a polgármesterjelöltemet, Dunai Jánosné középiskolai tanárt, önkormányzati képviselőt, előző alpolgármestert alpolgármesternek. Rágalomhadjáratot, valóságos karaktergyilkosságot követ el ellene a helyi közéletben. Április 7-én tárgyalja a Gyulai Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a mulasztásos jogsértés ügyét.