– Mindenképpen az volt a törekvés, hogy a kékre világítás szemléletformáló üzenete mellett egy olyan közösségi alkalom is lehessen ez a nap, amely emlékezetes jó sok ember számára – mondta a program előtt Szántó Tamás. Az AUT-PONT Alapítvány ügyvezetője szerint mindehhez a korábbi életszakaszából a gitár és a Kemény gitárklubos ismerősök adottak voltak. Az első alkalommal meglepetésként érte őket, hogy a muzsikusok köré gyűlő érdeklődők is bekapcsolódtak az éneklésbe, és innentől kezdve egyértelmű volt, érdemes folytatni ezt a jó szokást.

Ragyogjon kékben - Szabó Tibor, Szabó Tibor, AUT-PONT Alapítvány, ragyogjon kékben, Békéscsaba, 20150404
Szabó Tibi, a magnás virtuóz (galéria)

Közben a hangolások között megérkezett Szabó Tibi, a Magna Cum Laude gitárosa is, aki kérdésemre elmondta, már többször meghívták erre a rendezvényre, de a koncertjeik miatt nem ért rá. Azonban most szabad napja volt, ráadásul a párja, Dóra családjában is van egy autizmussal élő fiú, és így evidens volt, hogy

ő is beszáll gitározni.

– Ne izgulj! Hétfőn locsolkodtok! – bíztatta a közönség első sorából egy apuka a tizenéves gitáros fiát.

Majd Paulik László (most) basszusgitárosnak szegeztem a diktafonom mikrofonját, aki elmondása szerint ahogy gyűjti az éveket, alapvetően lassul, és biztos, hogy már depis is, csak éppen nem ér rá vele foglalkozni, ugyanis egyik kedvenc időtöltésével támad az életfolyamatok ellen, mégpedig a zenéléssel.

Ragyogjon kékben - Szántó Tamás, Szántó Tamás, AUT-PONT Alapítvány, ragyogjon kékben, Békéscsaba, 20150404
Szántó Tamás és gitárorchestra (galéria)

A műsor elején Czitor Attila, a Békéscsabai Jókai Színház művésze tolmácsolásában hallhattuk

Zalán Tibor dramaturg köszöntőjét.

„Szeretném azt mondani – üzente Zalán –, hogy legyünk barátok, de nemcsak szeretném, ki is mondom most: legyél a barátom, akkor is, ha nem vagyunk egyformák, talán éppen azért, mert mások vagyunk – hiszen hogyan is lehetnénk egyformák, amikor minden ember más. Te is más vagy, és én is más vagyok. De ketten már nem vagyunk mások, ketten már mi vagyunk."

Kiss Tibor alpolgármester Zalán gondolataihoz Mérő László matematikus Mindenki másképp egyforma című kötetét társította. Hozzátette, másképp vagyunk egyformák, másak vagyunk, de egyformák, és azért vagyunk egyformák, mert szívünk és lelkünk van. Egymáshoz tudunk hajolni, mert érezzük egymás gondolatait, érezzük, hogy segítségre van szükségünk, mindenkinek segítségre van szüksége.

Ragyogjon kékben - gitárosok, AUT-PONT Alapítvány, ragyogjon kékben, gitárosok, Békéscsaba

– Nagyon nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ennek a felemelő eseménynek a részesei és támogatói is lehetünk – húzta alá Seregi Zoltán, a Jókai színház igazgató-helyettese. – Noha az időjárás nem fogadott a kegyeibe bennünket – folytatta –, ezért nem tudtuk a gyönyörű színházunk épületét kivilágítani. Ezzel szemben úgy gondolom, nem a helyen múlik, hanem azon, hogy a lelkünket és a gondolatainkat is kékbe öltöztessük.

Ezt követően Szántó Tamás vezényletével elkezdődött a műsor. Az Illés-Fonográf-Koncz Zsuzsa-LGT hallhatatlanok először körbeölelték jelenlévőket, majdan a kupolát kinyitva felmásztak a sötétkék égre, és talán még a (majdnem) teliholdat is megcsiklandozták.