Hunyadi János Középiskola, Mezőkovácsháza
Hunyadi János Középiskola
Az egykori békéscsabai országgyűlési képviselő, dr. Zsiros Géza ismét hivatalos a közszolgálati televízió rendszerváltoztatással foglalkozó műsorába, a Szabadság tér ’89-be, de nem is ezért ültünk le beszélgetni Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtár emeleti olvasótermének közelében Samu Zsanettel, a mezőkovácsházi Hunyadi János Középiskola nyelvi tagozatos, 12/C osztályának (osztályfőnök: Zsadonné Kovács Andrea igazgatóhelyettes) Kunágotáról bejáró tanulójával. Netes könyv kategóriában első lett a megyei könyvtár Internet Fiesta (március 19–26.) versenyén – ő kapta a legtöbb közönségszavazatot a könyves fotójával Selfie (önportré, önkép) kategóriában. Tavaly a selfie lett az év szava (Oxford Dictionaries, Oxford-szótárak szerkesztői), aminek a szakszerű jelentése: önmagunk fényképezése – jellemzően okostelefonnal vagy webkamerával – kifejezetten az internetes közösségi oldalakra való feltöltés céljából. További kategória-győztesek: Szász Róbert (Békéscsaba), Harangozó Imre (?), Oláh Csanád (Békéscsaba), Molnár Erzsébet (Békéscsaba) és a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola (Békéscsaba) 5/B osztálya. (A dobogósok között kétegyháziak, gyomaendrődiek és elekiek szerepeltek.)
„Természetesen” újságíró szeretne lenni Samu Zsanett, a Formula-1 (Forma-1) száguldó cirkusz a mindene, azon belül is Sebastian Vettel. A Maláj Nagydíj megnyerését követően a német autóversenyző „csak” 3. lett néhány nappal ezelőtt az idei Kínai Nagydíjon, mégis olyan szeretettel szorongatta vásárlási szándékkal a könyvtárban Szűcs András autóversenyző világbajnokról írt, színes fotókkal Samu Zsanett, Mezőkovácsháza
Daisy nyomában
illusztrált könyvét (Sebastian Vettel) a kovácsházi diáklány, mintha máris az övé lett volna. Már az általános iskolában újságcikkeket írt, később autóversenyzés témakörben blogozott az interneten. Nagy lelkesedéssel vágott bele médiával kapcsolatos tervei megvalósításába, csak éppen mostanában vette a fejébe az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), vagyis a kulturális kormányzat, hogy a felsőfokú oktatási intézményekben (más szakok mellett) 2016-ban megszünteti a kommunikáció- és médiatudomány alapszakot. Hétfőn közös állásfoglalást adott ki öt egyetem kommunikáció- és médiatudományt oktató tanszéke, valamint a Médiakutató Alapítvány a kommunikációs alapképzés tervezett megszüntetése ellen. Az állásfoglalást megfogalmazó intézetek – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Corvinus Egyetem, az ELTE, az Eszterházy Károly Főiskola, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció- és médiatudományt oktató tanszékei, a Médiakutató Alapítvány – mélységes aggodalmukat fejezik ki a kiszivárgott minisztériumi tervezet miatt. S a német előrehozott érettségi vizsgára készülő Zsanett közben még amiatt aggódik, hogyan éri el egy év múlva, a középiskola befejezésekor az orvostudományi egyetemek felvételi pontszámánál is magasabb 455 pontot kommunikáció- és médiatudomány egyetemi alapszakon! Igaz, nem kell őt félteni. Olyan nagy elődökre lehet büszke, mint például a kunágotai Bereczki (Bagyinszki) Máté Európa-hírű gyümölcsfa-nemesítő, Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző, Pócsik Dénes olimpiai bajnok vízilabdázó, Molnár Piroska Kossuth-díjas és Ronyecz Mária Jászai-díjas színművésznő. Nemrégiben indult a Diákújságírók Egyesülete által meghirdetett Év diákújságírója pályázaton is, a Battonyai S. O. S. Gyermekfalu egyik lakójával készített interjút.
- Diákújságíró vagyok már négy éve, szeretnék profi újságíró lenni – mondja magáról Samu Zsanett mezőkovácsházi középiskolás diáklány –, 2014. szeptember óta egy internetes újságnál dolgozom, hunyadis diákok csapatmunkája révén jelent meg cikkem korábban az Autósport és Formula-1 magazin online változatán, majd a nyomtatott újságban, valamint a Hír6.hu Békés megyei hírportálon írtam a Hunyadiban zajló fontosabb eseményekről. Középiskolai osztályfőnöknőm kért meg először arra, hogy írjak az erdélyi síelésünkről. Sokat tanultam a szakmát illetően Seleszt Ferenc és Tóth Ibolya békéscsabai nyugdíjas újságíróktól, a Békés Megyei Népújság, majd a Békés Megyei Hírlap munkatársaitól, akik OKJ-s újságíróképzés keretében oktattak a Hunyadiban. Ezúton is köszönöm nekik. Az elmúlt évben interjút Megyei könyvtár, Békéscsaba
Békés Megyei Könyvtár
készítettem az X-Faktorban feltűnt By The Way együttessel, valamint az Édes élet reality showban szereplő Hódi Pamelával. Olvasni is nagyon szeretek, ezért indultam ezen a könyvtári pályázaton.
- Mi volt a feladatod a Békés Megyei Könyvtárban meghirdetett internetes verseny során?
- Egy összetört szívű, ám kalandvágyó 26 éves amerikai lány Forma-1 során kibontakozó különös, halállal, illetve happy enddel végződő szerelmi történeteiről szóló, Daisy nyomában című kedvenc könyvemmel készítettem fotót, önképet. Szakmai zsűri pontozása után került fel a Békés Megyei Könyvtár Facebook-oldalára, ahol első lettem a közönségszavazáson.
- Tudod, hogy a Forma-1 honi tévéközvetítéseinek tudora, Szujó Zoltán, a közszolgálati televízió TeleSport című műsorának a főszerkesztője Békés megyei, közelebbről gyomai származású, aki a médiában először Békéscsabán, a Csaba Rádió műsorvezetőjeként próbálgatta az őt messzire juttató szárnyait?
- Nem, de jó lenne megismerni!
- Áruld már el: miért Sebastian Vettel a kedvenc Forma-1-es autóversenyződ?
- Otthon, Kunágotán görögdinnyét termesztünk, s amikor egyszer, 2009-ben a szüleim nem kapcsolták ki a tévékészüléket délben, láttam a Híradóban, hogy a Pekingi Nagydíjat Vettel nyerte meg. Egyből szimpatikus lett a számomra, de igazából a véletlenek sorozata vezetett el oda, hogy megnéztem a futamokat, a végén keresni kezdtem a vele kapcsolatos híreket. Mást nem is ismertem a Forma-1-ből, neki éppen akkor ívelt felfelé a karrierje, így ő lett a kedvencem.
Samu Zsanett, Békéscsaba
Samu Zsanett mezőkovácsházi középiskolás diáklány Szűcs András Sebastian Vettel német világbajnok Forma-1-es autóversenyzőről írt könyvével az olvasóteremben