A tekintélyes cseh gazdasági napilap az NBB közeli forrásokból úgy értesült: nem kizárt, hogy az egykori KGST-pénzintézet Moszkvából Pozsonyba teszi át székhelyét, s ezzel teljes értékű európai bankká válna.

A Pozsonyba költözéssel a NBB előtt megnyílna a lehetőség a tevékenységre az egész Európai Unió területén. Jelenleg a bank csak a nyolc volt KGST tagállam területén tevékenykedik. A bank elsősorban a kelet- és közép-európai cégek vállalkozásait finanszírozza - mutatott rá a cseh újság.

Moszkva 2012-ben döntött a NBB felélesztéséről, majd a bank az alaptőke emelését írta elő tagjainak. Csehországnak 350 millió koronával kellett volna hozzájárulnia az alaptőke megemeléséhez, de Prága ezt elutasította.

A csehek azzal érveltek, hogy a csehországi bankrendszer magas besorolásával jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a NBB minősítése az oroszországi bankok közül a legjobb legyen. Prága ezt fontos passzív támogatásnak tartja. Az NBB menedzsmentje a cseh érvelést elfogadta.

Az Országgyűlés a közelmúltban döntött arról, hogy Magyarország ismét tagja lesz a Nemzetközi Beruházási Banknak. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a tagság lehetőséget nyújt Magyarországnak, hogy a nemzetközi pénzpiacoknál kedvezőbb feltételek mellett vonjon be új forrásokat, s ezáltal elősegítse a hazai beruházások finanszírozását, és javítsa az exportpiacra jutás feltételeit is.

Magyarország 2000-ben lépett ki az egykori KGST-bankból, és 2014-ben kérte újrafelvételét.