Novák Katalin azt mondta, kormányzati és önkormányzati szinten is fontosnak tartják, hogy a mindennapi döntésekben kiemelten érvényesüljenek a gyermekek szempontjai és jogai, ugyanakkor beszéljenek a kötelezettségeikről is.

Az első alkalommal kiírt pályázaton az a három település kaphatja meg a díjat, amelyek mindennapi döntéseikben és egy konkrét programban érvényesítik a fiatalok szempontjait. Közölte, ebben az UNICEF-et a kormány kiemelt partnerének tekinti, ezért is hirdetik meg együtt a pályázatot.

Emlékeztetett arra is, korábban döntés született arról, hogy az UNICEF szolgáltató központja Budapestre költözik, ami egyben több száz munkahelyet is jelent a fővárosban.
A kormány 150 ezer amerikai dollárt (mintegy 42 millió forintot) biztosít az UNICEF programjainak megvalósítására; ebből a keretből fizetik majd ki a gyermekbarát települési pályázatra szánt 6 millió forintot is - közölte.

A három nyertes település az elismerő cím viselésének lehetőségén túl két-kétmillió forintot kap gyermekbarát programjának megvalósítására.

Danks Emese emlékeztetett arra, hogy az UNICEF a gyermekbarát városok programját 1996-ban indította el a világ több országában, és Magyarországon most hirdetik meg először.
Az UNICEF korábbi tájékoztató programjait felidézve azt hangoztatta, a gyerekeknek előbb meg kell ismerniük a jogaikat, hogy élni is tudjanak velük.

Közölte, a mostani pályázatra - július 15-éig - olyan önkormányzatok jelentkezését várják egyebek mellett, amelyek már biztosítják a fiatalok részvételét a helyi döntéshozatalban.
Danks Emese elmondta azt is, hogy a gyermekbarát település pályázat mellett meghirdetik a gyermeknagykövet-pályázatot is, amelyre azok a 14-18 év közötti fiatalok pályázhatnak, akiknek véleményük van arról, milyen gyermekbarát településen szeretnének élni.

Az alapítvány ügyvezető igazgatója közölte, céljuk az, hogy a fiatalok már a gyermekbarát települési díj odaítélésénél is részt vehessenek a döntéshozatalban, a szakértő testület munkájában.

A nyertes települések az elismerő címet szeptember 20-án, a Gyermekek Világnapján vehetik át. A cím adományozását évente felülvizsgálják.

A pályázati kiírás az unicef.hu/unicef-gyerekbarat-telepules oldalon érhető el.