– Mi a titka annak, hogy 16 éve – a dobos cseréket leszámítva – szinte egy és ugyanaz a Magna magja?
– Szerénytelenség nélkül mondhatom, olyanok vagyunk, mint a föld, a tűz, a víz és a levegő, és ha már egy alkotóelem is hiányozna, már nem tudnánk létezni. Alapvetően egy hihetetlenül szerencsés tényező, hogy Kara Misa szerzőtársammal szimbiózist alkotunk, és van egy ilyen erős frontemberünk, mint a Mező Misi. És minden bizonnyal egy külső behatás alapján nem működne a történet.

Magna Cum Laude, magna cum laude, 20140714
A föld, a tűz, a víz... és a fotós a levegő

– Hogy sikerült megőrizni a kezdeti feelinget, hiszen a muzsikátokban nem jön le, hogy azért az idő egy kopasz nagyúr, és egy görbe bottal a startvonaltól el-elsántikál.
– Talán az sem utolsó momentum, hogy én is már harmadik ikszen túl voltam, amikor el kezdtem ezeket a dalokat írni. Például a Sanzont 30 évesen szereztem, ami nem most volt. Szerintem kell egy bizonyos érettség ahhoz, amikor az ember érzi, hogy már tud dalokat írni. Persze tök mindegy, hogy valakinek tetszik vagy nem. A mi esetünkben ez a számtalan – idézőjelben – sláger azért minket igazol. Miközben én nem úgy kelek föl, hogy benézek a tükörbe, és azt mondom: „úristen, ma meg kell írnom vagy 10 számot!".

Szabó Tibi, magna cum laude, szabó tibi, Békéscsaba, 20150508
Tibor
– De hogy jön egy dal?

– Nem tudom. Simán öt perc alatt bármikor írok egy nótát. Ezt komolyan mondom. Annyi van a telefonomon, hogy csak na.

– Felfütyülöd őket vezetés közben?
– Nem. Általában gitárral komponálok.

De gondolom, muszáj rögzíteni, mert különben elvész.
– Hát igen, sokat felejtettem már. De visszatérnek, basszus!

– Volt, hogy a menedzsment rátok akart erőltetni egy dalt?
– Kizárt! Kizárt!

– Akkor még nem vagytok olyan alkotói válságban, mint amikor a szegény Aerosmithnek muszáj volt külsősöket felbérelniük, hogy meglegyen a következő albumra a cucc.
– Szeretnék olyan alkotói válságot, mint amilyenben az Aerosmith szenvedett – az olyan lemezek után, mint a Pump vagy a Get a Grip. Amúgy a világon így működik, hogy sokan próbálnak bele kotnyeleskedni a dolgokba. De mi azért túlságosan is erős személyiségek vagyunk ahhoz, hogy itt bárki is bármit pofázzon nekünk. Ellenben a menedzser, meg akik körülöttünk dolgoznak, tökéletesen végzik a szerepüket. Én nem szólok bele, hogy egy reklámot vagy a kiplakátolást hogyan kell csinálni, én csak azt látom, hogy miért nincs ott.

– Kvázi lebaltázod őket, ha egy plakát nincs kint?
– Nem baltázom le őket, de az ember megjegyezhet néhány dolgot... Qrva király ez a kolbász (mutat csudálkozva a blues club kolbásznyakú gitáros logójára)! Én eddig azt hitem, hogy csak a kerítés van kolbászból, miközben a gitár nyaka is abból van.

Kolbászgitár, csabai csípős blues club, kolbászgitár, Békéscsaba, 20150508
Kolbászgitár - címkekápóval