Új életre kelnek a szemétre szánt bútorok – hátrányos helyzetű fiatalok asztalos, kárpitos és restaurátori szakmát tanulnak Szegeden - írja a hirado.hu.

A programot a Tudásklaszter Társadalom- és Vidékfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. a Kárpát-medencei Fiatalokért Egyesülettel közösen indította. Kis Mónika, a kft. ügyvezetője a Szombat délelőttnek elmondta, a megunt, kidobásra ítélt és általuk begyűjtött darabokból szinte design-bútorokat képesek csinálni.

Azért választották ezt a tevékenységet, mert tapasztalatuk szerint nehéz beszerezni felújított, múlt századi retróbútorokat, illetve azok nagyon drágák. A pályakezdő fiatalok a pályázati pénzből indított program során így olyan tudást szerezhetnek, amivel vállalkozást indíthatnak, illetve jó esélyeik lesznek a munkaerőpiacon – tette hozzá.

Az ügyvezető elmondta még, a formatervezett áruk budapesti piacán, a WAMP-on rendszeresen megjelennek termékeikkel, illetve a hasonló nevű bécsi vásáron is nagy sikert szoktak aratni. Sőt, Kis Mónika szerint külföldön még talán nagyobb az érdeklődés a retróbútoraik iránt, mint itthon. Kereslet tehát van, a problémát legfeljebb az jelenti, hogy egyre nehezebb hozzájutni felújítandó darabokhoz, előfordul, hogy lomtalanításokkor szedik össze őket.

Hosszú távra azt tervezik, hogy akár pályázati támogatás nélkül is bevonnak két-három fiatalt a munkába, s így mintegy inasiskolaként is működnének.