1914. június 28-án dördültek el azok a pisztolylövések, amelyek véget vetettek a boldog békeidőknek. A Princip által elkövetett merénylet okozta a trónörökös, Ferenc Ferdinánd és hitvese, Chotek Zsófia grófnő halálát. Az Osztrák-Magyar Monarchia egy hónappal később hadat üzent Szerbiának, a háborúba egy héttel később valamennyi európai nagyhatalom bekapcsolódott.

Merénylet, I. világháború, szarajevói merénylet, Ferenc Ferdinánd, Gavrilo Princip, Szarajevó
Ferenc Ferdinánd főherceg merénylője, Gavrilo Princip letartóztatása (MTI)

Addigra már olyan mértékben szemben álltak egymással a központi hatalmak és az antant, hogy csak idő kérdése volt, mikor tör ki a háború, amelyet Otto von Bismarck még meg tudott akadályozni. A kancellár korának zseniális politikusa volt, de ahogy Kissinger is írta róla, egy történelmi bűne van: nem gondoskodott utódjáról. A regnálását így felváltotta egy rendkívül gyenge császári politika, amelynek komoly szerepe volt a világháború 1914-es kitörésében - mondta a hirado.hu-nak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Terrorista vagy szabadságharcos nemzeti hős?

Az első világháború és Gavrilo Princip megítélése sem egységes azóta. A Balkánon úgy érzik, Jugoszlávia létrejöttében döntő szerepet játszott az első világégés, annak kirobbantásában pedig Gavrilo Princip. Ugyanakkor 100 évvel a nagy háború után a szomszéd országok még mindig nem hajlandóak egységesen kutatni és értelmezni a 20. századi történelmet. Princip így az egyik oldalon egy anarchista, a másikon egy nemzeti hős - mutatott rá Nógrádi.

A nézeteltérések az etnikai választóvonalak mentén alakulnak ki. Az ortodox keresztény szerbek hősként tekintenek Principre, mivel Boszniát Szerbia részének tekintette, és fel akarta szabadítani a megszállók uralma alól. A muzulmánok és horvátok viszont a száz évvel ezelőtti Boszniában és Hercegovinában hazájukat a fejlődést hozó Osztrák-Magyar Monarchiában látták volna szívesen, ezért manapság úgy vélik, Princip terrorista volt. (Boszniát 1908-ban annektálta a monarchia.)

Tavaly még elmaradt a szoborállítás

Szerbiában nemzeti hős, így felállítják a két méter magas és 350 kilogrammos szobrát Belgrádban. A boszniai Szerb Köztársaság adományát Észak-Szarajevóból szállítják a szerb fővárosba, és emelik a Száva folyón átívelő Brankov-híd közelében június 28-án.

„Gavrilo Princip a szerb nép szabadságáért vívott - a megszállók elleni - harc egyik jelképe" - közölte a szoboravatás apropóját firtató kérdésünkre Szerbia budapesti nagykövetsége. „Belgrád ezzel lerója tiszteletét azon személy előtt, aki tettével a szerb történelem részévé vált, és aki feláldozta magát a szabadságért" - mondta korábban Goran Vesic városi menedzser.

Már tavaly is született hasonló javaslat a szerb kormány kezdeményezésére. Az a szobor a belgrádi vár előtti Kalemegdán-parkba került volna, ám a terv végül nem valósult meg. A mostani emlékműállítást Aleksandar Vulin szerbiai munkaügyi miniszter kezdeményezte, aki nemrég felavatott már egy Princip-szobrot a vajdasági Járekon.

A Vajdaságban keveseket érdekel

A kormány vezetője, Aleksandar Vucic egyelőre távol tartotta magát az eseményektől, pedig korábban hősnek nevezte Principet. A szerbiai magyar pártok képviselői sem nyilatkoztak az ügyben. Nem központi téma Szerbiában, fontosabb a gazdaság állapota, a magas államadósság, a fiatalok elvándorlása.

Európa is mással van elfoglalva, és inkább azt szeretné elérni, hogy július 11-ét Szerbia is nyilvánítsa a srebrenicai mészárlás emléknapjává - fejtette ki Ternovácz István, az MTVA újvidéki tudósítója és a Vajdasági Rádió szerkesztője.

Nógrádi György szerint az első világháború manapság már nagyon kevés embert érdekel, így, bár érdekes lehet, hogy a hadviselő feleknél milyen reakciót vált ki a Princip-szobor felavatása, de csak három napig szolgáltat majd témát, utána a világ megy tovább.

Bismarck herceget idézve ugyanakkor megjegyezte, 100 évvel ezelőtt is a keleti volt a kontinens a legszegényebb régiója, „az a nép pedig, amelyik 100 éve szegény volt, ma is az", így Európában nem Kelet-Ukrajna, hanem a Balkán, Nagy-Albánia kérdése jelenti hosszú távon a legnagyobb problémát.