Vettel, Maláj Nagydíj
Vettel a Maláj Nagydíjon

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarországnak az a célja, hogy hosszú távon Mogyoródon tartsa a Forma-1-es futamot. A politikus vasárnap a 30. Magyar Nagydíj helyszínén azt mondta, ahhoz, hogy a száguldó cirkusz még sokáig ellátogasson minden évben Magyarországra, az is kell, hogy a pálya időről időre megújuljon. "Ennek megfelelően már tavaly is zajlottak különböző fejlesztések a Hungaroringen, a kormány ezt szeretné folytatni hosszú távon."
Máris tagja a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ), pedig csak jövőre érettségizik az autósport, azon belül is a száguldó cirkusz, a Formula-1, Forma-1 szerelmese, az újságírónak készülő kunágotai Samu Zsanett középiskolás diáklány, akinek sikerült közös fotókat készítenie Mogyoródon a világsztár Sebastian Vettellel. A 30. Magyar Nagydíjon első alkalommal győztes német autóversenyző régóta a mindene – szeptemberben ott lesz az olaszországi Monzai Nagydíjon is. Áprilisban még azon szomorkodott Békéscsabán, a Békés Megyei Könyvtárban Szűcs Andrásnak a 2009 óta négy világbajnoki címet szerzett Sebastian Vettelről írt könyvét szorongatva a mezőkovácsházi Hunyadi János Középiskola 13/C, nyelvi osztályában tanuló Samu Zsanett, hogy a német pilóta a Maláj Nagydíj megnyerése után csak 3. lett a Pekingi Nagydíjon. Akkoriban azt nyilatkozta, egyszer, görögdinnye-Vetel, Budapest
A Hungaroringen...
termesztési munkálatok közben, délben látta otthon, Kunágotán véletlenül a közszolgálati televízió Híradójában, hogy Vettel nyerte meg a Pekingi Nagydíjat. „Egyből szimpatikus lett a számomra, de igazából a véletlenek sorozata vezetett el oda, hogy megnéztem a futamokat, a végén keresni kezdtem a vele kapcsolatos híreket. Mást nem is ismertem a Forma-1-ből, neki éppen akkor ívelt felfelé a karrierje, így ő lett a kedvencem.
„Egyébként” Sebastian Vettel 41. győzelmével utolérte az örökranglistán Ayrton Sennát – valójában most, a magyar fővárosban, Budapesten lett világsztár. Még nem akkora, mint honfitársa, Michael Schumacher, ám a mogyoródi eredményhirdetés hangulata már a régi időket idézte. Kimi Raikkonen csapattársaként az 1-es rajtszámot az 5-ösre cserélte fel, mivel 2014-ben nem tudta megvédeni világbajnoki címét. Első ferraris évében voltaképpen a rekkenő hőséget és a favorit Mercedesek rossz rajtját kihasználva diadalmaskodott. A világbajnoki pontversenyt 202 ponttal a 30. Magyar Nagydíjon hibát hibára halmozott Lewis Hamilton vezeti, Sebastian Vettel 160 ponttal a harmadik helyen áll a 2. Nico Rosberg (181 pont) mögött.
Vettel, Budapest
...és a Hungaroringen Zsanettel
- Szervusz, hát győzött a mindened, Vettel! – szólítottam meg mobiltelefonon az éppen kerékpározó Samu Zsanettet.
- Igen, szerencsét hoztam neki.
- Hogyan sikerült bejutnod a 30. Magyar Nagydíjra?
- Nem a Ferrari-csapat, hanem az egyik kisebb kategóriás Porsche-csapat fogadott be a barátnőmmel együtt egy ismerős olasz szerelő révén. Mondhatom, nem volt könnyű bekerülnünk.
- Mikor mentél fel, és mikor jöttél haza?
- Csütörtökön utaztam fel, és vasárnap indultam vissza. A négy nap során négy közös fotót sikerült készítenem Sebastian Vettellel. A mai napig nem hiszem el, hogy sikerült, egyfolytában csak nézegetem őket…
- Mikor találkoztál vele először?
- Sétálgattunk a parkoló körül, mert azt hittük, hogy már elment, közben nem. Úgy vetettük le a fejéről a bukósisakot, hogy közös fotót készíthessünk vele. Vasárnap reggel már megismert minket, s hatalmas mosollyal az arcán azt kérdezte: „Csajok, már megint?” Nagyon aranyos volt. Mondtam neki, hogy találkozunk Monzában, merthogy megyünk az Olasz Nagydíjra is.
- Az mikor lesz?
- Szeptember első hetében.
- Na de akkor már beindult a gimnázium!
- Azért meggondolom azt a három nap hiányzást.
- Gondoltad volna áprilisban Békéscsabán, hogy néhány hónap múlva személyesen találkozhatsz Sebastian Vettellel, és közös fotóitok lesznek?
- Ma sem hiszem el. Erre vágytam öt év óta, óriási boldogság tölt el. Hiszen: „Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni!
Vettel, Budapest
Samu Zsanett, a mezőkovácsházi Hunyadi János Középiskola 13/C, nyelvi osztályának Kunágotán lakó, MÚOSZ-tag tanulója a Forma-1 Monzai Nagydíján is ott lesz