Dékány Ferenc (80) ma is rendkívül aktív, saját családi vállalkozást 2009-ben, 75 évesen, fiával alapította Deka Union Kft. névvel. Azért, hogy kolbászt gyárthasson. Olyat, amilyet csak ő tud elkészíteni, olyat, amilyet ő szeretne a vásárlók asztalára letenni. Legutoljára megint olyan kolbásszal rukkolt ki, amelyikért ismét megkapta a magyar termék nagydíjat. Immár a tizenötödiket. Ez tizenöt féle kolbászt jelent, tizenötféle különböző terméket, melyeket a Csabahús Kft. ügyvezetőjeként és a Deka Union Kft. tulajdonosaként érdemelt ki. Hatot „csabahúsos” 13 éve alatt, kilencet a Deka Union Kft. életének első hat esztendejében 2009 óta.

Deka union, deka union, dékány ferenc
Dékány Attila és Dékény Ferenc (galéria)

Szeptember 3-án, Budapesten a Palament Felsőházi Termében Dékány Ferenc két terméknagydíjat is átvehetett. Először a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Életmű-díját. Ő a második ember az országban, aki kiérdemelte ezt a nívódíjat. (Az elsőt 2014-ben Esztergályos Jenő tanár, a tizenötszörös Magyar Termék Nagy-díjas Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft. ügyvezetője kapta.)

Az egyéni elismerés után a Deka Union Kft. Csemege Debreceni páros kolbásza is elnyerte a Kiírók Tanácsának bizalmát, a termék 2015-ben Magyar Termék Nagydíjas lett. Dékány Ferenc tehát ezen a maratoni rendezvényen kétszer is a figyelem középpontjába került. Először, amikor az Életműdíjat vehette át Dr. Latorczai Jánostól, az Országgyűlés alelnökétől, másodszor, amikor a Csemege Debrecen páros kolbászért megítélt díjat vette át Koszorús László Gáspár helyettes államtitkártól (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fogyasztóvédelemért felelős).

Deka union, deka union, dékány ferenc
Az életműdíj
A Deka Union Kft. élete újabb jelentős elismerésének történetét osztotta meg szeptember 4-én délelőtt a gyulai Corso Boutique Hotel különtermében megtartott sajtótájékoztató keretében a Deka Union Kft. tulajdonosa Dékány Ferenc és fia a cég ügyvezetője Dékány Attila. A sajtótájékoztatót megtisztelte jelenlétével Dr. Görgényi Ernő Gyula város polgármestere is. Mire a végére érünk, kiderül, hogy mindenkinek jó oka volt arra, hogy ezen a napon szembe üljön az újságírókkal.

A sajtótájékoztató

Deka union, deka union, dékány ferenc
Balról: Dékány Attila, Dékány Ferenc, Dr. Görgényi Ernő, Oszlács Norbert (képek)

Oszlács Norbert, a sajtótájékoztató házigazdája röviden beszélt a Magyar Termék Nagy-díjról: - A Magyar Termék Nagydíj pályázatot 1998-ban írták ki először, az idei volt a 18. alkalom, hogy díjazták Magyarország legjobb termékeit, legjobb szolgáltatásait. Az idén 54 cég 57 terméke, szolgáltatása érdemelte ki a Kiírók Tanácsának díját, ezzel 543-ra emelkedett az 1998 óta kiosztott nívódíjak száma. Az idén megszigorított pályázati feltételek ellenére a benyújtott pályázatok 79%-a nyerte el a védjegyhasználati jogot.

Deka union, deka union, dékány ferenc
Dr. Görgényi Ernő polgármester: - Nagyon jó volt tegnap gyulainak lenni a Parlamentben, a díjátadó ünnepségen. Már csak azért is, mert városunkhoz kapcsolódott a két legnagyobb presztízsű díj átvétele, és minket szólítottak először a díj átvételére. Elsőnek Dékány Feri bácsi vehette át az életműdíjat, másodiknak pedig a Gyulahús Kft. képviselője a gazdasági nívódíjat vehette át. Összesen három kitüntetésünk volt, mindhárom a város világhírű termékéhez, a kolbászhoz kötődik. Minden nemzedéknek tudnia kell, hogy nem velük kezdődött a világ. Minden tiszteletünk elődeinké, a gyulai henteseké, akik nagyon fontos ügyet hoztak létre és vittek előre, hiszem, hogy az ő alapjaikon komoly jövője van a gyulai húsiparnak. Ezért is jelent különös örömöt számunkra, gyulaiak számára, hogy a nagymúltra visszatekintő gyulai húsipar egyik nagy alakja, Dékány Ferenc országos elismerésben részesült életművéért. Természetesen mi is értékeljük teljesítményét. Többek között azért is vagyok itt, hogy átadjam Erkel Ferenc szobrát Feri bácsinak. Az önkormányzat ezt az elismerést 2010-ben, Erkel Ferenc születésének kétszázadik évfordulójának évében alapította és azok kaphatják meg, akik munkájukkal, tevékenységükkel a város javát, fejlődését szolgálták.

Deka union, deka union, dékány ferenc
Dékány Attila: - Én a Deka Union Kft-ről beszélnék, a cégről, melyet édesapámmal 2009-ben alapítottunk meg. Bérgyártással 2010-ben kezdtünk el foglalkozni. Egy multinacionális cég kereste meg édesapámat saját márkatermék elkészítésének igényével. A megrendelt kolbász jól sikerült, hirtelen nagyon sok kolbász legyártását kellett megszerveznünk. A cég fejlődése ettől kezdve töretlen, gyakorlatilag az ország legnagyobb kereskedelmi hálózatainak lettünk a beszállítói különböző termékeinkkel. A Címeres termékcsaládunk kilenc féle kolbásza kapott már Magyar Termék Nagydíjat, ami igazolja is cégünk filozófiáját, miszerint csak minőségi termékek előállításával foglalkozunk, csak hagyományos eljárással, füstölés, szárítás, érlelés készítjük, kizárólag sertéshúsból termékeinket. Mindegyik termékünk csomagolásán ott található édesapám szignója, nevével is igazolva a termék kiválóságát. A gyulai hentesek mindig ráírták nevüket a készítményeikre.

Deka union, deka union, dékány ferenc
Dékány Ferenc: - Nyolcvanegyedik évemet taposom, de már a születésem előtti is szerettem a kolbászt, nyílván azért, mert az édesanyám sok kolbászt evett. Az orvosok kimutatták ugyanis, hogy a születendő gyermek szeretni fogja azokat az ételeket, amelyeket az édesanyja a terhesség ideje alatt evett. Édesapám is hentes volt, az anyatejjel szívtam magamba a szakma szeretetét. Ma is szeretem, ma is szeretek kolbászt készíteni. A mostani nagydíj már a tizenötödik a sorban, mindegyiket valamilyen kolbászért kaptam. A kolbászkészítés a szenvedélyem, most a Csemege Debreceni párost díjazták. Egy áruházlánc keresett meg azzal, hogy csináljak nekik debreceni páros kolbászt. Elmondtam, hogy megcsinálom, de nem lesz olcsó, mert az eredeti debreceni nagyon különleges tulajdonságokkal bírt, kiváló minőségű kolbász volt. Nem ellenkeztek, kérték, hogy csináljam meg. Hamar meglettünk vele, keveset kellett az eredetihez képest változtatatni rajra.

Deka union, deka union, dékány ferenc
Magyar Termék Nagydíj
- Amikor elkészült egy változattal, akkor megrendelő megvizsgálta és véleményt mondott a kolbászról?

- Természetesen. Nem sokat próbálkoztunk, a harmadik verziót már elfogadták. Az alap azonban nem változott. Az én debrecenim olyan volt, ahogyan azt a XIX. században a debreceni hentesek elkészítették. Mert a debreceni páros kolbász kötődik Debrecenhez. A jó debreceni természetes bélbe töltött, enyhén füstölt, kemény állagú, roppanós kolbász, melyet tudni kell megfőzni is.

- Mi a főzési titok?

- Forró, lobogó vízbe kell a kolbászt betenni, körülbelül tíz percig kell főzni.

Deka union, deka union, dékány ferenc
Debreceni páros, mustár, kenyér. Igazából harapni kell, hogy élvezhesse az ember a roppanását

A sajtótájékoztató bemutatóval, azaz debreceni páros evéssel ért végett. A múlt század közepén Debrecenben laktam és nagyon sokszor ettem eredeti, finom, roppanós, kellemesem fűszerezett, kemény állagú debrecenit a kolbász hazájában. Ezért nyugodtan ki merem jelenteni, hogy a 2015-ben, a gyulai Corso Boutique Hotelben felszolgált, a Deka Union Kft. által gyártott, Magyar Termék Nagydíjas debreceni kolbász mindenben hasonlított az általam negyven, ötven évvel ezelőtt Debrecenben evett kolbászhoz, úgy, hogy a termék nagydíj mellé én jó szívvel és tiszta lelkiismerettel most odaítélem az egyszerű fogyasztó nívódíját is. Mert ez a kolbász megérdemli!