Többek között a művész elmondta, hogy '50-ben Salgótarjánban született, de már hétéves kora óta – kisebb-nagyobb pauzákkal – Szentendrén szívja magába a finom oxigént. (Az egész diskurzus alatt ef. Zámbó Rend a lelke mindennek című önkép-mozija futott egy projektoros kivetítőn, amelyben olykor cicis lyányok téglákkal masszírozták egymást.)

Tanárgyerekként nem volt

könnyű dolga, ugyanis utált tanulni; így szakmát választott: Kecskemétre ment nyomdászinasnak. És egyszer csak hipp-hopp, a hírös város művészeti ütőerén találta magát.

Ef. Zámbó István (b) és BMZ, bmz, ef. zámbó istván, komolyan lazulós, Békéscsaba, 20150919
ef. Zámbó (b) és BMZ (galéria)

Hamarjában vérszerződést kötött fe. Lugossy Lászlóval (ez a szövetség feltételezhetőleg a síron túlig is eltart), és közösen felfedezték a dadaizmust (amely szerintük egy olyan artisztikai műfaj, hogy a mindennapi tevékenységre is kiterjed: például egy laza berúgás is az irányzat alkotóeleme). Majd Zámbó nagy vesztére (ez lejjebb bebizonyosodik) kitalálta az edvinizmust. (Ezt még ma sem tudja megmagyarázni, hogy mit jelent, de jól hangzik.)

Purgatórium 41

néven pinceklubot alapítottak, ahol egy rendőrségi jelentés szerint „meztelenül, fejen állva verseket szavalnak – speciális kubai italok hatására". Ezek az első hatósági eksönök, s hol van még a vég? Persze a Purgatórium 41 le is húzta a redőnyt.

Majdan Zámbó, hogy kikerülje a kötelező kétéves sorkatonai szolgálatot, az NDK-ba menekült, ahol egy mezőgazdasági gépgyár présgépkezelőjeként alkalmazták. (De minek? Haza is jött hamarosan.)

Tímár Ella és ef. Zámbó István, ef. zámbó istván, tímár ella, Békéscsaba, 20150919
Tímár Ellával, a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány elnökével (képek)

Közben a sereget megúszta egy jóravaló pszichiáter segedelmével, aki nagy érdeklődést tanúsított a tarisznyájában meghúzódó edvinista kiáltványok, versek, novellák etc. iránt – ezáltal katonai szolgálatra alkalmatlan minősítést kapott az orvostól.

Azt követően az alkotó

a szentendrei kemping éjjeliőreként lapot húzott a civil szféra nevezetű pakliból. Eközben hasonszőrű társaival már nagyon rajt voltak a (később világhírűvé vált) szentendrei szabadtéri tárlatok megvalósításán. (Megalakult a Vajda Lajos Stúdió is.)

Noha ef. Zámbó viszonylagos értelemben könnyen kikerülte a katonaságot, azonban ez fe. Lugossy cimborájáról ez nem mondható el. A sorozás napján Laca nyugtatószerre alkoholt ivott, amelyet bizonyára a (kecskeméti) szakértők nem néztek jó szemmel – be is csukták egy egészségügyi intézménybe.

Ef. Zámbó István (b) és BMZ, bmz, ef. zámbó istván, Békéscsaba, 20150919
Komolyan...

Szolidaritásból a szentendrei haderő az egyik éj leple alatt egy, ami a csövön kifér flash mobot szervezett a főtérre. Volt minden: versek, performance, szabadszájú prózák.

És naná, hogy a kis kék,

tányérsapkás fejek ezt sem nézték jó szemmel: be is varrták a brancsot előzetesbe.

Zámbó István három hónapot volt vizsgálati fogságban (ahol naponta le kellett írnia, hogy mi fán terem az edvinizmus); majd épp az edvinizmusnak köszönhetően – mivel nem tudta a jelentését megfelelően értelmezni –, egy másik három hónapot egy elmegyógyintézetben töltött. „Így lettem elmebeteg" – kommentálta a történéseket, az amúgy rém vicces beszélgetőpartner. (Ennyit rég nevettünk egy tere-fere programon.)

Ef. Zámbó István est, ef. zámbó istván, Békéscsaba, 20150919
... és lazulva

A karcer után egy hatnapos tyúkper következett, ahol Zámbót, mint elsőrendű vádlottat beszámíthatatlansága miatt (így lettem elmebeteg) felmentették. Valójában egészidő alatt fogalma sem volt arról, hogy miért csukták le őket. (Edvinizmus?)

Szimultán pedig a szabadtéri tárlatok valóban világhírűvé vált. (Mivel a perről több nemzetközi orgánum is beszámolt, mint például a Szabad Európa Rádió is.)

Ekkor BMZ meglódított

a kronológia szekerét, és máris az A.E. Bizottság lábához értünk. A konzervdobozos zörejzenével kísérletezgető egyesület egyik bája az volt, hogy soha senkinek nem akartak megfelelni.

Tévedésből elindultak egy, a Karthagó zenekar által rendezett tehetségkutatón, ahol már az első körben kiestek, ellenben Nagy Feró felfedezte az együttest, és ők lettek közeledő Fekete Bárányok koncert (a lemezkiadókkal hadilábon álló bandák) backingje. A feszkóra ellátogató 25 ezer emberből vagy 24 és fél ezren az anyjukba kívánta a bandát, de a maradék 500 fej elalélva a gyönyörűségtől szippantotta magába a friss hangokatt. És meg sem álltak a nagylemezig – így némileg kibújtak a Fekete Bárányok stigma alól.

Ef. Zámbó István, ef. zámbó istván, Békéscsaba, 20150919
Mit látsz, Pesta? (fotók)

A Kalandra fel! első LP-jük eme magvas gondolattal kezdődik:

– Mit látsz, Laca?
– Kicsit halkabban kérdezd, mert nem látok olyan nagyot.
– Mit látsz?
– Egy nagy segget látok!

A BMZ-traccs ef. Zámbó után tombolasorsolás következett. Az egyetlen (fő)díjat, Zámbó Rohanó karácsonyfa című festményét Rácz Attila fotográfus vihette haza.

***

Rácz Attila (b) és ef. Zámbó István, rácz attila, ef. zámbó istván, Békéscsaba, 20150919
A Csodálatos Pókember és a Démonirtó

A tombolasorsolás után ef. Zámbóval egy majdnem interjút készítettem.

Az első lemezeteknél miképp tudtátok átvinni a szűrőn a Mit látsz, Laca? – Laca és Wahorn András kultikus diskurzusát?
Tulajdonképpen, amikor eldőlt, hogy elkészíthetjük a lemezt: minden kinyilatkozásra zöld utat kaptunk. Ráadásul a hanganyag bukéja, hogy élő felvétel formájában rögzítettük.

Az általánosban a rajzórákra mindig vitt be valaki egy bakelitkorongot. Az egyik alkalommal nekem a lemezetekre esett a választásom – és a lacás szakasznál nemhogy az osztálytársaim, de még Prekop tanbá pupillái is kitágultak.
Az nem volt eltervezve, csak úgy kiszaladt.

Az már az olvadás korszaka volt?
Az már igen...

(De ekkor közénk lépett egy bugyborékoló hangú koma, és belebeszélt a diskurálásunkba, aminek annyi is lett. A Mit látsz, Laca sorokról kérdezte a zenészt – ezt is dadaizmus számlájára írtam. Vagy ez lenne az edvinizmus?)

***

Ef. Zámbó Happy Dead band, ef. zámbó istván, Békéscsaba, 20150919

A majdnem interjú után a deszkákra állt a ef. Zámbó Happy Dead Band.

Kerek volt.
Az egyik ismerősöm csak annyit mondott, hogy „jé, mennyi tehetséges ember él Békéscsabán!".