Miért nem elégedsz meg a Pilvax meseserű fordulataival? Miért fontos számodra a Békés megyei jobbágyok szerepe a szabadságharcban?
Engem mindig is az foglalkoztatott, hogy az egyszerű ember, vajon miképpen élhette meg Békés megyében a 48-as események történéseit. Vagy, ha mindez ma történne, akkor mi lenne? Hogy viselné meg a szülőt a gyereke elengedése a háborúba? Hiszen, nekem is van egy 15 éves fiam. Vagy az a fiatal, akinek mennie kell, mert viszik, vagy éppen küldik. Mit értene az egészből, ami most vele történik? Kétségkívül szép gondolat, hogy a hazát meg kell védeni – amely már annyiszor elhangzott a történelmünk során –, azonban ez rengeteg emberáldozatot követelt, mindig is. A letisztult kor pedig, utólag mindig kiszínezte és szép, romantikus históriákat festett le belőle, amelyek, lehet, hogy meg sem történtek.

Ez is negyvennyolc: Fehér Tímea, Csomós Lajos és Vadász Gábor, csomós lajos, vadász gábor, fehér tímea, ez is negyvennyolc, Békéscsaba, 20151006
A Jókai Színház jelesei: Fehér Tímea, Csomós Lajos és Vadász Gábor (galéria)

Az egyik jelenetben, miután elfogyott a kötszer, a halottakról szedik le az ingüket.
A háború, az mindig szörnyű. S hogy az ember az embertelenségben miképpen reagál a kiábrándító történésekre, az mindig szívet tépő és megindító. A hadiállapotban mindig szélsőséges, véres és iszonyú helyzetek alakulhatnak csak ki.

A cselekmény kifejezetten Békés megyére koncentrál.
Igen, mert alapvetően egész más dolgok történtek itt, mint a fővárosban, vagy az ország különböző területein. Orosházán, például jobbágylázadás, illetve önkényes legelőfoglalások történtek. Ugyanis, Kossuth kihirdette az Országgyűlésben, hogy akinek valamely családtagja jelentkezik a Nemzetőrségbe, annak családja földet kap a földbirtokostól.

Ez is negyvennyolc: Bartus Gyula és a vésztői duákok, bartus gyula, ez is negyvennyolc, Békéscsaba, 20151006
Bartus Gyula bunyót rendez (képek)

Be népszerű lehetett ekkor Kossuth apánk.
Igen, vagyis nem egészen. Legalábbis a közép és a főnemesség körében. Mert, ők azt mondták: „A fenét! Adjon Kossuth a jobbágynak a saját földjéből! A mi földünket ő ne osztogassa!". Az Országgyűlési törvénykezéseket követően az orosházi zsellérek elfoglalták a főurak marhalegelőit, mondván, azt föntről beígérték nekik. Mire a főurak iderendeltették a szegedi huszárságot, hogy rendet tegyenek ebben a káoszban. Tulajdonképpen, a szegedi huszárokat az aradi vár '48-as őszi ostromára vezényelték ki, akik a rendcsinálás miatt azt lekésték. Majd Orosházán, lázításért fölakasztották Oláh István vándor könyvárust.

Hol kutakodtál a szöveganyaghoz?
Az orosházi múzeumban. Alapvetően kíváncsi voltam arra, hogy Békés megyében mik zajlottak.

Te, a miskolci?
(nevet) Mert, ha továbbra is azt adjuk elő, hogy mi folyt a Pilvaxban... meg, hogy ki kell szabadítani Táncsicsot a börtönből...

Ez is negyvennyolc: a Színitanház hallgatói, színitanház, ez is negyvennyolc, Békéscsaba, 20151006
A Színitanház belevalói (fotók)

Amit, amúgy vagy százezerszer hallottunk már, de mégsem tudnánk elmesélni.
Az egyik városi, március 15-ei rendezvény előtt egy ismerősöm, kissé mosolyogva azt kérdezte tőlem a műsor kezdete előtt: „Ugyan, mit tudtok még ebből kihozni?" Én, akkor elhatároztam, hogy írok egy új történetet. Egy Békés megyei történetet.

***

Ez is negyvennyolc (felolvasó színházi produkció)

Írta és rendezte: Bartus Gyula

Közreműködnek: a vésztői Kis Bálint Reformtus Általános Iskola diákjai, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör és a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai, valamint a Jókai Színház jeles művészei.

Bemutatók: október 28-án, 15 órakor Békéscsabán, a Csabagyöngyében; november 6-án, 15 órakor a vésztői Sinka István Művelődési Központban; remélhetőleg 2016 tavaszán Békéscsabán többször is műsorra tűzik a dolgozatot.

Ez is negyvennyolc: Bartus Gyula, bartus gyula, ez is negyvennyolc, Békéscsaba, 20151006
A művész mindig magányos