A rendezvény előtt Szántó Tamással, az alapítvány elnökével beszélgettem.

Szántó Tamás, Szántó Tamás, AUT-PONT Alapítvány, Békéscsaba, 20151016
Szántó Tamás (galéria)
16 esztendeje működik Békéscsabán az AUT-PONT Alapítvány, mire a legbüszkébbek?

Többek között arra, hogy 2003-ban hagyományteremtő szándékkal szerveztük meg az első rendezvényünket, amely ma a 12. alakalom. Azonfelül jellemző alapítványunk többi szolgáltatásaira, programjaira is, ha egyszer valamit elkezdünk, és azt megajánljuk a családoknak, akkor azt igyekszünk folyamatosan biztosítani.

Egy leány ezt írta a naplójában: „először is és mindenekelőtt – gyerek vagyok. Autizmussal élek. Elsősorban nem autista vagyok."
Az adott személy belső megítéléséből fakadóan van, aki a fogyatékossággal élő kifejezést sem tartja megfelelőnek, többen azt mondják, hogy nem az autizmussal élnek, hanem a tesójukkal, a szüleikkel. Mások pedig az autista szót találják sarkosnak.

Hány autizmussal élő személyről van tudomásuk Békéscsabán?
A nemzetközi és az országos adatok tekintetében, minden 100. megszületett gyermek életét az autizmus befolyásolja. Ha ezt az arányt a város lélekszámához viszonyítjuk, akkor nagyjából hatszázan lehetnek Csabán. Természetesen ebbe a gyűjtőbe beletartoznak az idősebbek is. Noha, az autizmus felismerése 30 évre tekint vissza hazánkban, így a teljes populációnak az idősebb korosztályai más diagnózisba lettek besorolva.

***

Nagy Endre (j), nagy endre, AUT-PONT Alapítvány, Békéscsaba, 20151016
A mikrofonnál Nagy Endre, a legnagyobb király (galéria)

A megnyitót követően bemutatkoztak az Esély Pedagógiai Központ Gyulai Tagintézménye, az Esély Pedagógiai Központ és az AUT-PONT Alapítvány szereplői. A délután sztárvendégei a Békéscsabai Napsugár Bábszínház zenekara, a Rokodál, valamint Molnár Ferenc „Caramel" voltak.

Eközben az érdeklődők

az autizmussal élő fiatalok munkáiból nyílt kiállítást tekinthették meg, miközben Berta Janek, alias Jimmy bohóc lufikat varázsolt – máshol pedig arcfestés, gipszfigurák festése és óriás puzzle kirakós játék vitte a prímet. És a csokis torta pediglen csokis volt.

Az Autizmus Napja, autizmus napja, Békéscsaba, 20151016