A Jászai-díjas színész, rendező, író az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy eredetileg 2008-ban, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulójára szerette volna megírni a darabot, ám akkor nem írtak ki egyetlen pályázatot sem ilyen témájú darabok bemutatására. Később azonban egy beszélgetés során ráébredt, hogy nagyon nehéz évről évre új, emlékezetes műsort összeállítani a március 15-i megemlékezésekhez. Ekkor döntötte el, hogy befejezi a darabot, amely múlt év végén meg is született.

Ez is negyvennyolc: Bartus Gyula, bartus gyula, ez is negyvennyolc, Békéscsaba, 20151006
Such Tamás fotója
A címadást azzal magyarázza, hogy egészen más dolgok történtek vidéken, mint amit az utókor később fölvázolt a történelemkönyvekben. Békésben nem hangzott el a Nemzeti dal a múzeum lépcsőjén, mint Pesten, itt nem integettek a küldöttek a Bécsbe induló gőzhajóról.

Bartus Gyula az íráshoz alapos kutatómunkát végzett, az orosházi múzeumban sok segítséget talált a helyi események alapos megismeréséhez. Megtudta, hogy Orosházán parasztlázadás volt, amely amiatt robbant ki, hogy a zsellérek önkényesen elfoglalták a nemesi uradalmak marhalegelőit. Olvasott egy Oláh István nevű vándor könyvkereskedőről, akit felakasztottak lázításért. "Érdekes, hogy miközben az ország el akart szakadni a Monarchiától, Békésben levertek egy lázadást" - fogalmazott.

A produkciót felolvasószínházi produkcióként mutatják be, abban a Békéscsabai Jókai Színház több színművésze mellett a színiiskolások és a Vésztői Kis Bálint Református Általános Iskola diákjai is szerepelnek.

A darabról korábban Such Tamás írt cikket, az írás IDE kattintva érhető el!