Az ország más megyéihez hasonlóan Békés megyében is tapasztalható, hogy az adventi időszak kezdetén élénkülni kezdett a forgalom a bevásárlóközpontok környékén. A piacokon, karácsonyi vásárokon is egyre többen fordulnak meg.

A rendőrség az elkövetkezendő hetekben kiemelt figyelmet fordít azokra a helyekre, ahol ebben az időszakban nagyobb eséllyel fordulnak elő lopások. A visszatérő ellenőrzések, a gyakori rendőri jelenlét mellett fontos, hogy mindenki ügyeljen személyes dolgaira.

A pénztárcákat, mobiltelefonokat jól záródó táskában, cipzáras zsebben hordják. Táskáikat, miközben nézelődnek, válogatnak a különböző termékek között, még rövid időre se tegyék le a pultra, polcokra és ne hagyják a bevásárlókocsiban.

Vásárláshoz lehetőleg annyi készpénzt vigyenek magukkal, amennyire előreláthatólag szükségük lesz. A pénztárcáikban a bankkártyák mellett ne legyen ott a PIN kód. A parkoló autók utasterében ne hagyjanak navigációs készüléket, táskát, mobiltelefonokat, csomagokat. Kabátokat sem tanácsos az üléseken felejteni. Mielőtt az autót őrizetlenül hagyják, ellenőrizzék le, hogy gondosan lezárták-e a járművet.

A karácsonyi vásárok, illetve a bevásárlóközpontok közelében lévő parkolókban az adventi időszakban gyakrabban alakulhat ki zsúfoltság. Legyenek türelmesek, a balesetek megelőzése érdekében az adott helyen kialakított forgalmi rendnek megfelelően közlekedjenek és tartsák be az elsőbbségadás, valamint a kanyarodás szabályait. Az üzletekben, parkolókban, vásárokon különösen ügyeljenek a gyermekekre és az idősekre.

Békés megyében a rendőrség a polgárőrséggel, közterület-felügyelőkkel együtt szervezi meg a forgalmas helyek visszatérő ellenőrzését. Lopás, illetve más jogsértés esetén hívják a 112-es telefonszámon a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját.