Csaba Talk
Soltész János és Vincze Bálint
Fotó: Csaba Talk Kft.
Galéria
A csongrádi fürdőben teljes körű felújítás zajlott, a generálkivitelező a Strabag volt – ismerteti Szabó Gyula, hozzátéve: alvállalkozóként vettek részt a megvalósításban.

A projekten belül a teljes gyengeáramú munkát ez a csabai vállalkozás végezte, tréfás megfogalmazással élve ez azt jelenti például, hogy minden olyan kábelt ők húztak be, ami nem ráz.

Meglehetősen összetett kivitelezési feladat volt, hiszen informatikai hálózatot, TV-hálózatot, videó megfigyelő-, beléptető-és riasztó rendszert építettek ki, azonban emellett a hangosításért, az indukciós hurkok kialakításáért, valamint a telefonközpont megvalósításáért is ők feleltek.

Az informatikai hálózatról tudható, hogy a különböző számítógépes egységek közötti kapcsolatot jelenti. Az intézményben alkalmazott TV-hálózat egységeit a többi között irodákban, közösségi helyiségekben szerelték fel, ezek főként a szórakoztatást, illetve a tájékoztatást szolgálják.

A biztonságért felelős eszközök telepítése is az ő hatáskörükbe tartozott, hiszen a videó megfigyelő-és a riasztó-, valamint a beléptető rendszer is nekik köszönhetően valósult meg. Úgynevezett IP-kamerákat telepítettek például a medencék köré, a pénztárhoz és a kültéri területek védelme, hatékony megfigyelése érdekében. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a mozgáskorlátozottak számára kialakított mosdókban a nővérhívókhoz hasonló jelzőket tettek, illetve a hallássérültek számára elengedhetetlen indukciós hurkokat is kialakítottak.

Csongrádi fürdő - Csaba Talk
A fürdőben közel félmilliárdos
felújítás zajlott
Fotó: Csaba Talk Kft.
Galéria
A teljes beruházás értéke megközelítőleg félmilliárd forint volt, melyből a Csaba Talk Kft-re eső feladatok ennek mindössze néhány százalékát tették ki. Mint Szabó Gyula fogalmaz, részükről nem a munkálatok értéke, hanem sokkal inkább a jelentőségűk, illetve a projekt összetettsége, komplexitása miatt érdemel figyelmet a csongrádi tervezet.

Ez a megbízás közepes mértékkel bír a csabai cég életében, ami miatt azonban mégis kiemeltnek tekinthető az az, hogy majd a teljes tevékenységi területüket lefedi – mondja a cégvezető. Kiemeli, a megvalósított elemek közül a beléptető rendszer is külön említést érdemel, hiszen például háromdimenziós vonalkód leolvasóval ellátott forgóvillás kapukat is kellett szerelniük.

A beléptetéssel összefüggésben elmondható, hogy a korábbi szisztémához képest egy teljesen új rendszert valósítottak meg: a különféle területekre különböző jogosultságok alapján lehet bemenni. Mindent egybevetve, a tevékenységüknek köszönhetően a hagyományos jegyes beléptetést egy karszalagos, valóban modern, a kor minden követelményének megfelelő eljárás alakult ki a csongrádi fürdőben.