A színpadi történéseket Komáromi Anett színművész fülmonitor segítségével közvetítette a látássérülteknek, míg Vörös Zsolt jeltolmács a hallássérültekkel kommunikált.

Komáromi Anett (b), Ádászné Liker Klára és Ádász Ádám, komáromi anett, ádász istván, kulisszajárás, ádászné liker klára, egerek, Békéscsaba, 20151212
Komáromi Anett (b), Ádászné Liker Klára és Ádász István (galéria)

A kulisszajárás előtt Komáromi Anettet kérdeztem.

Minden tiszteletem a szüleid felé: olyan szép hangrendű a neved. Ezt miképp lehet egy egyáltalán nem halló felé közvetíteni?
Daktillal, azaz ujjábécével.

Empatikusan érzékelik a magánhangzók varázsát?
Aki ezt nem hallja, annak ez sajnos semmit nem mond.

Hogy jutott az eszedbe, hogy a jelnyelvvel foglalkozz?
Ó... semmi extra. Inkább annyi, hogy szociálisan nagyon érzékeny vagyok, hiszen az édesanyám is a megyei gyermek- és ifjúságvédelmi intézetnél volt felügyelőnő. És ahogy elkezdtem a jelnyelvet tanulni, összebarátkoztam a Degré utcai gyerekekkel, majd a siketek és nagyothallók egyesületének a tagjaival; azt követően kitaláltam, hogy a színházban miképp segíthetünk a fogyatékossággal élőknek. Noha a teátrum eddig is figyelmes volt velük szemben, hiszen a nyilvános főpróbákra mindig kaptak tiszteletjegyeket. Majdan ezt bővítettük a jelelt és narrált előadásokkal, sőt, a siketek szeretnének egy színjátszó szakkört.

Az Egerek produkció is egy kicsit a másságról szól...
Ez a Rómeó és Júlia egérváltozata. Csak itt a családok helyett a szürke egerek állnak szemben a fehérekkel – miközben mindenki szereti a sajtot, mindenki fél a macskától. A mese arról szól, hogy tök mindegy, milyen színű vagy.

Tejszínes Buckó sajt (Egerek), komáromi anett, egerek, tejszínes buckó sajt, Békéscsaba, 20151212
Anett, a Bencék (Ignácz és Mucsi), no meg a sajt - képek

Közben megérkezik Ádász István (Pisti), a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének az alelnöke, aki száz éve a színház oszloposa. 2015. december 12-én nála a very best of a Dzsungel könyve, valamint az Egerek és emberek.

„Mindegyikünkön fejhallgató van – mondta el Pisti –, és Háni (Honey, azaz Komáromi Anett), akár egy rádiószínjátékban a csöndet meséli el, azaz követhetjük azt is, amikor senki sem beszél, csak leül egy sámlira."