A hatodik polgármesteri ciklusodat töltöd, amely abszolút egyedülálló. Hiszen 1990-től zsinórban ötször megválasztottak, majd volt egy kvázi pihenő ciklusod, és most ismét te vagy Medgyesegyháza első embere. 2010-ben miért nem szálltál ringbe?
A 1990-től 2010-ig tartó időszaknak volt eleje, közepe, vége… és úgy ítéltem meg, hogy ez az így volt egész, így volt szép, így volt lezárható. Szép korszak volt, mind az öt választáson voltak rivális jelöltek, ezért volt rendkívül megtisztelő, nagy öröm számomra, hogy a medgyesiek többsége mindig megtisztelt a bizalmával.

De mégis, miért szálltál ki a politikából, zavart a Fidesz kétharmados többsége?
Nem, semmilyen politikai tényező nem volt a háttérben. Egyébként is meggyőződésem, hogy az önkormányzatokban lehetőség szerint kerülni kell a „nagypolitika” hatásait. A lényeg az, hogy az a húsz év egy összefüggő, de mindenképpen lezárandó szakasz.

Medgyesegyháza, nagy béla, Nagy Béla, Medgyesegyháza, megyejárás
Akkor mi szólt amellett, hogy visszatértél?
2014-ben, ahogy közeledett a választás időpontja egyre többen bíztattak, kerestek fel, hogy induljak el ismét. Ez nagyon megtisztelő volt és persze nagyon hízelgett a hiúságomnak is, mert én is emberből vagyok. S miközben végig azt mondtam, hogy nem, nem, nem, köszönöm a megtisztelő bizalmat, de nem vállalom… A rivális jelöltek már gyűjtötték az aláírásokat. A jelöltállítás végéhez közeledve kikértem családom és barátaim véleményét, és  úgy döntöttem, ha ennyien szeretnék, hogy visszatérjek, és ilyen sokan számítanak rám akkor nem tehetem meg azt, hogy a megtisztelő felkérést visszautasítom, hiszen a korábbi húsz év alatt jóban, rosszban mellettem álltak, bíztak bennem a medgyesiek és mindig megválasztottak.

Miképp látod a hatodik ciklus első évét, azaz hogy telt a 2015-ös esztendő?
Abszolút bizakodó vagyok, ugyanis számos komoly eredményt értük el. Azt azonban gyorsan aláhúzom, ezekben a sikerekben Ruck Mártonnak, az előző polgármesternek, és az előbbi képviselőtestületnek is oroszlánrésze van. Hiszen számos projektet a korábbi ciklusban indítottak be.

Többek között Újkígyóssal egyetemben megvalósítottuk a Dél-békési Ivóvízminőség-javító Programot, ezáltal Medgyesegyházán és Bánkúton arzénmentes, egészséges ivóvíz folyik az otthoni csapokból. Ezáltal lehetővé válik az élelmiszer-feldolgozó ipar telepítése is, amelynek elengedhetetlen feltétele az egészséges ivóvíz. Továbbá szép eredményként könyvelem el a szennyvíz-csatornázás befejezését, így  Medgyesegyházán száz százalékban megvalósult a csatornázás, a jövőben Bánkút település csatornázást kell megoldani.

Itt gyorsan közbevetem, minden beruházás – amely a földmunkákkal, ásással, közlekedési akadályokkal, porral, sárral járt – egyértelműen a lakosság türelmét, indulatait tette próbára. Ezúttal is köszönöm a medgyesieknek és a bánkútiaknak, hogy végig kellő toleranciát tanúsítottak a kivitelezések időszaka alatt.

Medgyesegyháza, nagy béla, Nagy Béla, Medgyesegyháza, megyejárás
Ezenkívül épületenergetikai projekteket fejeztünk be, amelyek által csökkentettük a fűtés- és a villamosenergia költségeket. Például az általános iskolában, a művelődési házban, az idősek otthonában, az orvosi rendelőben valamint a polgármesteri hivatalban is. És egy nagyon fontos beruházás végére épp a minap kerül pont, elkészült az uszoda napenergiával való működtetése.

Az imént földobtad a labdát: amikor a munkálatok kapcsán feldúrták a várost, a lakosság a nem mutogatott feléd, hogy könnyű annak, aki Békéscsabán él?
Nem. Közel 10 éve lakom Csabán... egyébként ma van a nyolcéves házassági évfordulónk.

Gratulálok!
Köszönöm! Az soha nem merült fel problémaként, hogy nem a településen „élek”. A legtöbben tudják, hogy szinte „csak” aludni megyek haza, Medgyesegyháza az életem! Azonfelül nincs olyan hivatalos, vagy kevésbé hivatalos rendezvény, amelyen ne jelennék meg örömmel, legyen az hétköznap, hétvégén vagy ünnepnapon. Most vasárnap is közösen gyújtottuk meg a negyedik adventi gyertyát – hasonlóan az előző háromhoz –, a művelődési ház előtt, és ilyenkor természetes, hogy ott vagyok.

Idén 21. alkalommal rendeztétek meg a Dinnyefesztivált. Ráadásul ez a programfolyam az első Békés megyei feszkó. Kinek a fejéből pattant ki az elképzelés?
1995 elején Pesty László (a Pesty Fekete Doboz vezetője) tartott egy fórumot a csabai Ifiházban. Többek között arról beszélt, hogy milyen szomorú a hazai közélet, ugyanis a kormánypártok is és az ellenzékiek is rendre külön ünnepelnek. Bezzeg Amerikában, tette hozzá, ahol tradíciója van a demokráciának. Ott minden településnek megvan a saját ünnepe. Ahol például kukoricát termelnek, ott kukoricafesztivál van, ahol tököt… stb. Akkor én hirtelenjében elszóltam magam, hogy Medgyesen meg dinnyefesztivált kellene rendezni. És épp Donáth Tibi, a Blikk tudósítója ült mellettem, aki ezt másnapra ezt az elszólást meg is szellőztette – ezáltal nem halaszthattuk az első Dinnyefesztivált.

Volt idő, amikor rákkenról polgármesternek hívtak.
Igen, ez is a korábbi 20 év fontos része volt! A múltkoriban, amikor a Battonya-Tornya átkelőhely megnyitásának a 20. évfordulója alkalmából megjelent egy csomó romániai polgármester a helyszínen, úgy tűnt, hogy senkit nem ismerek közülük. De a bemutatkozásnál, szinte mindegyik azt nevetve mondta, hogy „ja, a motoros polgármester!”.

Nagy Béla, polgármester, Nagy Béla, Békéscsaba, 20151223
Mögötte a Világ...

Még a ’90-es évek elején megírta a Délkelet, hogy egy rendezvényre mezítláb érkeztél.

A csabai szökőkútnál volt egy fórum, ahova valóban a farmert fölhajtva mezítláb mentem el.

Mondjuk akkoriban nem is volt akkora a kontraszt a politikusok és a civilek között, mint manapság.
Ma már nagyon sokan szerepeket, sémákat játszanak. Különösen, akinek a tisztsége politikai megbízatás, annak kötött a keze. Akkoriban csakugyan volt még az egyéniségeknek, a személyiségeknek egy létjogosultsága; akkor még ki lehetett tűnni ebben az uniformizált világból.