Horgász szövetség, Békés, 20151231
Van mit ünnepelni
Kiugróan sikeres évet zárt a szövetség, hiszen a vízterületek kezelésével, a taglétszámmal összefüggésben és szervezeti vetületben is majdnem kizárólag pozitívumokról lehet beszámolni – mondta el kérdésünkre Nemes Attila. A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója hozzátette, az idei esztendőben a taglétszám rekordot döntött. A számok igen beszédesek: az előző évben 14 ezer körüli taggal rendelkeztek, míg 2015 végére már jócskán meghaladták a 15 ezret is. Az is említésre méltó momentum, hogy a tagegyesületek száma 85, s ez országosan is kimagaslónak számít.

A történéseket szervezeti szemszögből szemlélve elmondható, hogy zökkenőmentes volt a működés, az országban megtalálható több mint 20 megyei horgász szövetség közül a Körösvidéki az élvonalban található – ismertette. Nemes Attila azt is elmondta, hogy a 2015-ös év elején még bizonytalan volt az állami vízterületek pályáztatása, a vizek sorsa. Azonban mostanra már elsimultak a hullámok és szépen körvonalazódik ezeknek a területeknek a jövője.

Horgász szövetség, Békés, 20151231
Sok jó pecás kis helyen is elfér
Mint mondta, 2015-ben is újabb horgászvizekkel bővültek a lehetőségek, az év elejétől felügyelik például a gyulai Poklás-csatornát, amit a helyi önkormányzattól kaptak kezelésbe.

Az ügyvezető igazgató kiemelte, az említett csatornán kívül a gyomai önkormányzat november folyamán összesen hét vízterületet írt ki pályáztatásra.

– A döntés már megvan, s ezzel összefüggésben elmondható, hogy januártól immár ezek a vizek is a szövetségünkhöz tartoznak – mondta. Az érintetteket és az érdeklődőket egy szimbolikus aktusra, pezsgős koccintásra várták december 31-én délelőtt 10 órától a békési kishajó kikötőbe.

A koccintás plusz okáról mit is lehet tudni pontosan?

A jogszabály erejénél fogva 2016 januárjától a hazai vizeken, a többi között a Körösök vidékén is megszűnik a kereskedelmi célú halászat. Ezért szerveztük meg ezt a nyugodt hangvételű, de mégis a horgászok szempontjából ünnepi eseményt. Hangsúlyos elem, hogy a vízterületeknek immár elsősorban a horgászat és horgász turizmus érdekében kell működniük. A horgásztörténeti leírások szerint az országban a halász szervezetek a '40-es évektől gazdálkodtak a nagyobb vizeken, elsősorban kereskedelmi halászati céllal, így az eltelt nagyjából 70 évet határozta meg az a halász-horgász viszály, ami most eldőlni látszik.

Horgász szövetség, Békés, 20151231
A horgász szövetségek pedig zömmel a '60-as '70-es évektől kezdve jutottak vízkezelői jogkörhöz, majd az évek során egyre nagyobb területek kerültek horgászkezelésbe.

A kereskedelmi célú halászat megszüntetésével és az állami tulajdonú nyilvántartott halgazdálkodási vízterületek kijelölésével 2016-ban már minden bizonnyal teljesen tiszta lappal tudunk kezdeni. Ehhez azonban a horgászok felelősségteljes hozzáállására és támogatására is nagy szükség lesz.