Petrus Weißmüller (földművelő) és Elisabeth Kersch (dohánygyári munkás) bánsági sváb szülők gyermekeként látta meg a napvilágot 1904. június 2-án, Temesváron. A család az Amerikai Egyesült Államokba vándorol. Az apa először Pennsylvaniában egy bányában dolgozott, majd Chicagóban telepedtek le. Peter nevű testvéröccse már itt született 1905-ben.

A gyerekkorában sokat betegeskedő, légzési problémákkal küszködő vézna kisfiú orvosai javaslatára kezdett el úszni. 190 centis, 95 kilós óriássá nőtt, és kiváló adottságai hamar kiderültek.

Johnny weismuller, johnny weismuller
Johnny Weismuller
1918-ban az apa elhagyta a családot, s a fiúk a Michigan-tó partján úszómesternek álltak. Ekkor kezdődött Johnny úszó pályafutása, amely öt olimpiai aranyéremmel fejeződött be. Húsz évesen a párizsi nyári olimpián három aranyérmet szerzett úszásban, valamint tagja volt a harmadik helyen végzett amerikai vízilabdacsapatnak; négy évvel később további két aranyérmet szerzett. 1922-1928 között 67 világrekordot állított fel. Ő volt az első olyan ember, aki a 100 méteres távot egy percen belül teljesítette. Johnny hamarosan Hollywood sztárja lett, mint Tarzan megszemélyesítője, bár ő mindig inkább úszónak és nem színésznek tartotta magát. 11 ember életét mentette meg.

Ötször házasodott. Harmadik feleségétől 3 gyermeke született. A hetvenes években folyamatosan romlott az egészségi állapota; miután 1974-ben eltörte a csípőjét és mindkét lábát, már sosem gyógyult meg teljesen, ráadásul a kórházban derült ki, hogy az életét végigsportoló Weissmüllernek súlyos keringési és szívbetegsége van. 1977-től élt a mexikói Acapulcóban.

Halála előtt teljesen elszegényedett rossz üzleti döntései és fényűző életmódja miatt; utolsó éveiben segédmunkákat végzett. 1984. január 20-án halt meg. Temetésén még egyszer felidézték régi dicsőségét: amikor koporsóját a mélybe engedték, magnóról háromszor felhangzott legendás Tarzan-kiáltása.

Tarzan, tarzan, johnny weismuller
Tarzanék

forrás: wikipédia

Legutóbb a budapesti gettó felszabadulásáról emlékeztünk meg.