A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal az öt személlyel szemben, akik 2015. július 29-én követtek el bűncselekményeket szír állampolgárok sérelmére.

A vádirat szerint vádlottak közül hárman a fenti nap éjjelén, Szeged külterületén 500 euró ellenében megegyeztek négy szír állampolgárral – köztük három felnőttel és egy kiskorúval -, hogy őket Budapestre szállítják. A sértettekkel való alkudozásba bekapcsolódott a vádlottak negyedik társa is, illetőleg ötödik társuk a tolmácsolásban segített. Röviddel az elindulást követően sértettek felvetették, hogy ők Bécsbe kívánnak eljutni, ezért felajánlottak további 1500 eurót vádlottaknak. Vádlottak közül ketten szállították volna ténylegesen sértetteket, míg a többi három vádlott a megállapodás létrejöttét követően Szegeden maradt.

A migránsokat szállító két vádlottnak már a megállapodás megkötésekor sem állt szándékában őket sem Bécsig, sem Budapestig szállítani, céljuk a felajánlott 1500 euró megszerzése volt. Ezért néhány perc utazást követően Szegeden, egy lakótelepen a jobb első ülésen ülő vádlott elővette a társa tulajdonát képező gáz-riasztó fegyvert és azzal a hátsó ülésen ülő sértettek felé fordult és a fegyvert feléjük tartva arra szólította fel őket, hogy adják át a még náluk levő pénzt. A gépkocsit vezető társa ekkor hol nagy sebességgel közlekedett, hol lelassított. Sértettek a mindvégig rájuk irányított pisztoly és fenyegetés hatására pénztárcájukat átadták és abból vádlottak közel 4000 eurót tulajdonítottak el.

Miután a pénztárcáikat visszaadták sértetteknek vádlottak megálltak, majd elkezdtek kiabálni, hogy „police, police” és a gépkocsit hátrahagyták. Ezt követően a sértettek is kiszálltak és eltávoztak. Mindezeket követően, ezt kihasználva vádlottak a gépkocsihoz visszamentek, abba visszaszállva a helyszínről eltávoztak.

Az ügyészség vádlottak közül a tényleges szállításban részt vevő férfiakat 4 rendbeli fegyveresen elkövetett rablás bűntettével, valamint 3 rendbeli csalás vétségével vádolja, míg sértettekkel a továbbszállításban történő megállapodásban résztvevőket 4 rendbeli jogellenes tartózkodás elősegítésének vétségével vádolja.

Vádlottak közül a rablást elkövető férfiak előzetes letartóztatásban vannak, közülük egy személy visszaesőnek minősül. Vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni - számol be róla a hvg.hu.