Nem feltétlenül szeretnénk túlzott mértékben talányoskodni, személyeskedni meg pláne nem, de Hrabovszki György, mint azt immár világgá kürtöltük, fél évszázaddal ezelőtt látta meg a napvilágot, s ez ahhoz képest, hogy mennyi minden történt vele és egyébként is körülötte, nem igazán hagyott rajta nyomot.

Ahhoz képest meg, hogy – átvitt értelemben – három évszázadra tervez (tisztára, mint Yoda) igazán apró kis semmiségnek tűnik ez az 50 esztendő. A lelkét mozgató rugó kifürkészéséhez egyelőre elég csak annyi, hogy neve immáron egybe forrott az Andrássy úti létesítménnyel, tehát a Center az origó – innen indul a beszélgetés.

Hrabovszki György, Békéscsaba, 20160128
Kezdjük mindjárt a kezdetekkel: a startnál, a késő susogós melcsis időszakban senki nem hitte, hogy a Csaba Center ekkorára nőhet…

A kétezres évek elején sokak számára furcsa volt ez a vállalkozás, mert fogalmilag sem igazán volt még ismert, mi is az a bevásárlóközpont. Ha azt mondanám, hogy gyermekkoromtól fogva erre a pályára készültem, akkor szemérmetlenül kamuznék, hiszen akkor meg pláne nem léteztek ilyen létesítmények.

Az viszont bizonyos, hogy a Csaba Center 16 éve az életem szerves és elengedhetetlen része; 2000 áprilisában kezdtem el a munkát értékesítési vezetőként, még ugye nem a házban, hiszen az akkor még nem létezett, hanem a Csaba Center Invest Kft-nél. Akkoriban még én sem nagyon tudtam, hogy mi fán terem a pláza. A Pólus, a West End már működött, de ezzel le is zárható a felsorolás.

A kezdetek kezdetén többen megállítottak az ismerősök közül azzal, miből gondolom, hogy egy ilyen vállalkozás sikeres lehet. Sokan ismertek, már hat éve önkormányzati képviselő voltam, s joggal merült fel a kérdés: miért adom a nevem ehhez a projekthez. A hihetetlenül hosszú felvételi eljárás során volt alkalmam megismerni a tulajdonosokat, akik nagyon hittek a sikerben, s ez a hit, ez a bizalom rám is átragadt. Akkor azt gondoltam, hogy ha valamit érdemes létrehozni az életben, akkor ez egy ilyen dolog.

Békéscsabán egyszerűen elképzelhetetlen volt, milyen hatással lehet egy ilyen komplexum a város életére. Ma pedig már az nem képzelhető el, hogy milyen lenne nélküle.

Bátran kijelenthető, hogy a szegmensben az Andrássy úti bevásárlóközpont meghatározó tényező. A gazdasági közeg most éppen nem feltétlenül kedvező, de mégis hova ért el ez a történet?

A nyitást követő időszakban a Center még nem volt egy igazi gazdasági tényező, 33 üzlettel kezdtünk. Akkor 250 ezer fő per hó környékére lőttük be a havi látogatottságot, ami 2003-ra meghaladott lett. Aztán, röpke három év alatt elértük a kereskedelmi szintek telítettségének 100 százalékát. Ez azzal járt, hogy a város kereskedelmi súlypontja megbillent. Korábban a Szent István tér környéke volt a központ, de ez folyamatosan húzódott lefelé az Andrássy úton, lépegetett a Korzó térig. A Center 2004-re elérte azt, hogy ez a kereskedelmi gócpont bekerült a ház falai közé. Óhatatlan volt például a Sétáló utca bizonyos területeinek kiürülése. 2008-2009 környékén a gazdasági válság természetesen minket is elért, sokat kellett gondolkodnunk azon, hogyan tudjuk megtartani a megfelelő bérlőket, hogyan tudunk megtakarítani a stabilitás megtartása érdekében.

csaba center, csaba center
A 2015-ös esztendő pedig azt mutatta meg, hogy már van valami fény az alagút végén és az talán nem a szemből frontálisan érkező gyorsvonat. Aki azt állítja, hogy a válság előtti szintet már el tudta érni, vélhetően túloz egy cseppet. A forgalmi adatok, a parkolóház telítettségére vonatkozó mérőszámok például azt mutatják, hogy a tavalyi év egészen jó volt. Ez még mindig nem az úgynevezett 2006-2007 környéki aranykor, de megmozdult valami. A válság előtt egyébiránt 450-480 ezer fő környékén járt a havi látogatottságunk. A 2015-ös számokban a pozitív tendencia ellenére az is meglátszik, hogy a legtöbb üzlet nem lehet vasárnaponként nyitva, azonban még így is el tudjuk érni a havi 420-430 ezres értéket. Vasárnap például bowlingozni, mozizni lehet vagy éppen beugrani az egyik étterembe, immár csak a néhány nyitva tartó kis üzletbe térhet be a vásárló.

Éles válás következik. A „gyermekeidről” mit lehet tudni, itt most nem a bulvár-vonalat erőltetném, hanem sokkal inkább a hobbi témakör foglalkoztat: motorozol és a sportot is támogatod – Itt mondjuk ténylegesen is bejátszik egy gyermek…

Jó pár hobbim van. Az a típus vagyok, aki nem ragad le egy-egy tevékenységnél. Mindig kell az új motiváció, az új kihívás. 14 éves korom óta motorozom, sajnos jóval kevesebbet, mint szeretnék. Volt olyan év, ami szégyenteljes, hogy össze-vissza 200 kilométert tettem meg a motorommal és volt olyan is, amikor pedig több százat, ezret. 2004 környékén lepett meg a feleségem György napra egy gyönyörű vassal: ez egy speciális chopper, ami típusát tekintve 700-as Honda Magna. Azért különleges, mert kevés az olyan chopper-jellegű motor, ami V4-es blokkal van szerelve. Ez egy igazi brutális vadállat, 88 lóerővel és 700 köbcentivel. Lehet vele hatodik sebességben ötvennel, 1100-as fordulatszámon lötyögni és lehet vele harmadikban százhatvannal, 12 ezres fordulaton teperni…

És teszed mindezt szabályos körülmények között, előre egyeztetett időpontban a reptéri betonon…

Ez csak természetes, de hát, ahogy öregszem, úgy egyre kevésbé húzom a fülét. Hobbi még a pecázás, a Star Wars-könyvek olvasása, filmek nézése és relikviák gyűjtése. Az egyik legszebb különlegességet éppen most kaptam a kislányomtól, ez pedig egy eredeti filmkocka az egyik epizódból, amin természetesen Leia hercegnő látható, méghozzá kibontott frizurával. A család nagyon jól tudja, hogy számomra a Star Wars gyakorlatilag létező univerzum, csak hát párhuzamosan. Néha a könyveken keresztül ablakot nyithatok erre a világra.

Hrabovszki György, Békéscsaba, 20160128
Mostanra 10-15 könyv az, ami hiányzik, mivel per pillanat 70-75 kötetes a gyűjteményem. Ilyen a puzzle és hát ilyen a sportban végzett munka is. Ez utóbbi tevékenység keményen áthúzódott a 2015-ös éven. A fiam, aki Debreczeni Dezső tanítványa 2009 óta űzi a kick-boxot, s tavaly volt ötödik éve korosztályos válogatott. Sajnos a tavalyi esztendője nem volt túl sikeres, de amiben tudtam segítettem. Próbáltam támogatókat szerezni, szervezni az utazásokat, ilyesmi, azonban az természetes, hogy egy szülő megpróbál a gyermekének és a csapatnak is segíteni.

Megérintette a lelkem az a fajta küzdelem, amit ők élnek, méghozzá komoly, érdemi támogatás nélkül. Ez alapvetően tiszteletre méltó. Bár azt is hozzá kell tennem, hogy a város 2015-ben több alkalommal sietett segítséget nyújtani nekik, például ahhoz, hogy a válogatott tagjai kijussanak San Sebastianba, ahol a kick-box Európa-bajnokságot rendezték meg.

A gyermek-és hobbitéma köré szervezett párhuzamos univerzumból vissza a való – gazdasági – világba, illetve a harmadik gyermekhez, a Centerhez. Rajta tartod az ujjad a legfrissebb trendek pulzusán, ebből adódik a kérdés: a 2016-os év milyen friss elemeket hoz?

A kérdésben elhangzott pulzusbeli megfogalmazás inkább többes számban lehet helyes, hiszen először is nagy köszönet és örök hála illeti kollégáimat, akiknek az áldozatos munkája nélkül nem működne, nem fejlődhetne ez a történet. A partnereinket, a házban megtalálható üzleteket, szolgáltatókat is meg kell említenem, hiszen nekik is nagyon hálás vagyok az együttműködésért. A ’16-os esztendőben is, mint eddig, egyrészt ragaszkodunk a hagyományainkhoz, hiszen a tavaszi és őszi divatnapok, a születésnap, a Halloween-és a Mikulás-party mindenképp meg lesznek tartva. Másrészt folyamatosan kutatjuk a nóvumokat, akár a játékokban is. Ilyen volt a széfhez kötődő akció vagy éppen, amikor egy belvárosi lakást lehetett nyerni. Hozzáteszem ez utóbbira azóta sem volt példa a hazai pláza-történelemben. Szóval, keressük a frissességet, ide sorolható a dekoráció is. Idén inkább életképek jelennek majd meg, mint amilyen a nagyon sikeres karácsonyi dizájnunk volt.

Csaba Center, Békéscsaba, 20151007
Alapvetően azt szeretnénk, ha a ház mind külsőségeiben, mind bérlői mixében újabb lépést tenne afelé, hogy komoly, igazán 21. századi bevásárlóközpontként legyen nyilvántartva.

Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk olyan nemzetközi láncokkal, akiket még nem nevezhetek meg.

A 2016-os év számos külső megújulást fog hozni, gondolok itt például a food courtra, vagyis az ételudvarra. Ráfér a felújítás, hiszen 15 éve alapjaiban nem változott. A mosdók is felújításra várnak, meg persze azok a dolgok, amik nem látszanak.

Tavaly a kazánokat cseréltük le, idén pedig a tetőszigetelést újítjuk meg. Azt gondolom, hogy a létesítmény mind rövid, mind pedig hosszútávon képes arra, hogy központi szerepet töltsön be Békés megyében, Békéscsabán.

Ha valahol kereskedni érdemes, akkor az a Csaba Center, amennyiben pedig valahol vásárolni érdemes, akkor az szintén a Csaba Center. A kereslet, a kínálat, a látogatottság és a brand komolyan összetartozik és szerintem ez a hosszú távú siker titka.