A 15 napos repülés célja operatív űrszolgálat teljesítése. A személyzet négy tagjának ez volt az első repülése. Ilan Ramon volt az első izraeli, aki eljutott a világűrbe.

Columbia, columbia, űrrepülés, űrhajós
Richard Douglas, Husband William, Cameron McCool, Michael Phillip Anderson, David McDowell, Brown Kalpana Chawla, Ilan Ramon

A Columbia űrrepülőgép helyi idő szerint 2003. február 1-én 9:16-kor szállt volna le a Kennedy Űrközpontnál. Egy órával korábban gyújtotta be a fékező hajtóműveket. 9:00-kor megszakadt a kapcsolat az irányítóközpont és az űrrepülőgép között. A közvetítésekben már csak a űrrepülőgép maradványai látszottak. A katasztrófát a CAIB bizottság vizsgálta. Eredményként az alábbi nyilatkozat szolgál (Scott Hubbard, a szakértői bizottság egyik tagja): „A Columbia szárnyának elülső bal oldali belépő élén támadt sérülést az indításkor az űrrepülőgép külső üzemanyagtartályáról leváló szigetelőanyag okozta, ami az űrsikló megsemmisülését és a rajta utazó hét asztronauta halálát okozta.”

Columbia, űrhajó, columbia
A belépő élen ütött résen február 1-jén a Föld sűrű légkörében történő visszatéréskor forró gáz áramlott a Columbia bal oldali szárnyának a belsejébe, ami elolvasztotta a szárny fém szerkezetét és ennek következtében az űrrepülőgép mintegy 60 kilométeres magasságban darabokra szakadt, a fedélzetén tartózkodó űrhajósok pedig életüket vesztették.

Összesen 15 napot, 22 órát, 20 percet és 32 másodpercet töltött a világűrben. 10 600 000 kilométert repült, 255 alkalommal kerülte meg a Földet.

A Columbia roncsait a baleset után összegyűjtötték, a Kennedy Űrközpont egyik épületének 16. emeletén lévő termébe helyezték el őket, így kutathatóvá téve a maradványokat a tudósok számára.

Forrás: wikipédia

Alig néhány napja a Challenger katasztrófájára emlékeztünk.