– A mai programot hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg – mondta Gyáni János az ebédet követően –, hogy a judót többek között a politikusok körében is népszerűsítsük. Azonfelül hamarosan egy minden igényt kielégítő judocentrum épül a békéscsabai sportcsarnok mellett. (A 145 fős egyesület versenyzői jelenleg szó szerint kinőtték a dojójukat, ahol az országos és nemzetközi megmérettetésekre készülnek.)

Karakas Hedvig (b), Hyáni János és Szabó Franciska, judo, gyáni jános, bm kano judo se, szabó franciska, karakas hedvig, Békéscsaba, 20160202
Karakas Hedvig (b), Gyáni János és Szabó Franciska (galéria)

Az 1999-ben Békéscsabán kezdő, majd a tavalyi esztendő során visszaigazolt Szabó Franciska, a „hogy ízlett a csabai koszt?" kérdésemre elmondta, nagyon tetszett neki... noha a sültet eddig még sehol sem merte megkóstolni, itt muszáj volt, ugyanis Gyáni Jani egy egész tállal tett eléjük. (Szabó Franciska és Karakas Hedvig válogatottak asztalához; Franciska édesapja, aki judós faragott a leányából sajnos most nem jött el a jamboree-ra.)

Az ebédet követően

a jó harmincfős mini kompánia a CsabaPark feldolgozójába vonult át, hogy könyékig belenyúlhasson a kolbászkészítés egyik utolsó fázisába, a töltésbe.

Kiderült, hogy dr. Tóth László, az MJSZ elnöke, mint töltő, elég hamar bevált; sőt Zsoldi László, az intézmény igazgatója örömmel jelentette ki, szívesen várják az elnök urat a reggeli hatos műszakba.

Judós gasztronómiai nap, Gasztronómia, judo, gyáni jános, Dr. Görgényi Ernő, bm kano judo se, dr. tóth lászló, szabó franciska, karakas hedvig, Békéscsaba, 20160202
Gyártás közben... - dr. Tóth László a kép bal szélén (galéria)

Mindezzel kapcsolatban dr. Tóth László megjegyezte, megtisztelő számára ez a titulus – itt a kolbászok hazájában – nagyon megtisztelő. Majd a judóval kapcsolatban megemlítette, május 31-én zárul le az olimpiai kvalifikáció. Jelenleg nyolc létszámú a keretük, amely remélhetőleg még egy fővel, azaz a békéscsabai színekben induló Szabó Franciskával bővülhet.

– Franciska épp egy operáción van túl – folytatta –, és gyakorlatilag most kezdi a versenyzést. De egészséges, és bízhatunk benne, hogy kiharcolja a kijutást. És ha Rióban kint lesz, akkor ott bármi megtörténhet.

„A kolbászban nincs háború" – fogalmazott dr. Görgényi Ernő, Gyula első embere, miután arról kérdeztem, nem „sistergett"-e, amikor csabai alapanyagokhoz nyúlt.

Karakas Hedvig a termelői munkával kapcsolatban elárulta, igazából nem volt újdonság a számára, hiszen a hajdúböszörményi nagyszüleinél elég sűrűn tölt kolbászt.

És egy ki csavar:

dr. Tóth László asszisztense maga Simon Csaba (Simon István Tamás, Doboz nagyközség előző polgármesterének az öccse), mintegy megerősítve Gyáni Szenszei mondatait:

Simon István Tamás és Simon Csaba - Magyar Judo Szövetség, simon istván tamás, simon csaba, magyar judo szövetség, Békéscsaba, 20160202
Simon István Tamás (b) és Simon Csaba (galéria)

– Jelen pillanatban a kormány jelentősen támogatja ezt a sportot, és az összeg nagy részét ingatlanfejlesztésbe invesztálja a szövetség; ezáltal tervben van, hogy Békéscsabán hamarosan saját judocsarnok épül.