Gazdafórum, Füzesgyarmat
(galéria)
Az sem elhanyagolható szempont, hogy az érintettek találkozni tudtak a döntéshozókkal, például Zalai Mihállyal, a Békés megyei önkormányzat elnökével és olyan előadókkal, akik ténylegesen alkalmazható, hasznosítható ismeretekkel szolgáltak a pályázati útvesztőben bolyongóknak. Aki kíváncsi arra, hogy mi fán terem a TOP, kattintson IDE bátran! A megyei elnök közölte, már tavaly is tapasztalható volt az az igen fontos körülmény, hogy a füzesgyarmati helyhatóság példaértékűen összefogottan, célzottan és hatékonyan segíti a vállalkozókat.

Zalai Mihály, Füzesgyarmat
Zalai Mihály (képek)
– Nem csupán ez az esemény, hanem több más fórum is annak a célnak van alárendelve, hogy a vállalkozások, gazdálkodók sikeresen fejlesszenek az új uniós költségvetési ciklusban is. Az információk helyzetbe hozzák a gazdaság szereplőit, főként ha ez ilyen módon, összefogottan és szervezetten történik – húzta alá, példaként hozva, hogy ma már nem lehet úgy ipari parkot építeni, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt, immár a valós igényeknek szükséges megfelelni, ami összehangolt előkészítést igényel a vállalkozások és a területfejlesztési, vidékfejlesztési programokkal foglalkozó döntéshozók részéről is.

Az önkormányzati egyeztetések során világossá vált, hogy ez a település a kapcsolatai és tervei, elképzelései révén maximálisan felkészültnek mondható az új kihívásokra, de ez az egész járásra, a szeghalmi járás településeire vonatkoztatható megállapítás, ami azt is jelenti, hogy az előkészített projektek, jó pályázatok meghozhatják a támogatásokat és ezáltal a gazdaságfejlesztés sikerét is – összegzett Zalai Mihály.

Térségi ízek boltja, Füzesgyarmat
(fotók)
A gazdafórumnak, illetve vidékfejlesztési konferenciának otthont adó Gara Hotel arra is lehetőséget biztosított, hogy a vállalkozók egymással is eszmét cseréljenek; a regisztrációs lap arról tanúskodott, hogy több mint 130-an vettek részt a térség meghatározó gazdasági eseményén. A több mint 130 résztvevő között például Layer István és Layer Enikő is megtalálható volt. A Zamat - Térségi Ízek Boltjáról szóló cikk ITT, míg a Layer Istvánnal készült interjú ITT érhető el!

Tőkésné Gali Mónika fő szervező elmondása szerint az idei rendezvény abban mindenképpen többet nyújtott a korábbiaknál, hogy konkrétabb, pontosabb ismeretekkel gazdagodhattak a résztvevők. Az ismeretek mellett természetesen a helyi termékekből összeállított kiállítás is szót érdemel, illetve azok a vállalkozók is különösen fontosak, akik 2016-ban az Év vállalkozója címet érdemelték ki.

Bere Károly, Füzesgyarmat
Bere Károly
Azonban még mielőtt rátérnénk a díjazottakra, nyilatkozzon Bere Károly polgármester, akit korábban terveiről, céljairól, elképzeléseiről is kérdeztünk. Az évösszegző cikk IDE kattintva érhető el!

A település első embere hangsúlyozta, amennyiben a vállalkozók, vállalkozások fejlődnek, akkor Füzesgyarmat is erősebbé válik. Hozzátette, a megyehatáron kívülről is érkeztek érdeklődők, főként Budapestről, de Zimándújfaluról, Füzesgyarmat testvérvárosáról sem szabad megfeledkezni.

Végül pedig az év vállalkozóiról: a Scada Kft. és a Macskási Tejtermelő Zrt. vezetői részesültek abban a megtisztelésben, hogy az önkormányzat a munkájukat, tevékenységüket, az általuk képviselt céget díjazta. Az elismerés megítélésekor az egyik fontos szempont a vállalkozások által befizetett iparűzési adó mértéke volt, a másik pedig az, hogy mióta tevékenykednek, mennyi ideje végzik a gazdaság számára is áldásos tevékenységüket.

Papp Zoltán, Scada Kft: A cégről azt kell tudni, hogy számítógépes folyamat-irányítással és informatikával is foglalkozunk. A társaság közel húsz éve alakult, fő profilunk a gázolajipari technológiák automatizálása. Füzesgyarmaton már nagyon régóta kapcsolódik a MOL és a vállalat különböző szervezetei, mi is ilyen módon kötődünk. 2010-ben gondoltuk azt, hogy van annyi potenciál ebben a régióban, hogy érdemes beruháznunk, fejlesztenünk. A telephelyünk tíz fővel üzemel, folyamatosan növekvő árbevételt tudunk felmutatni, így egyre nagyobb mértékben tudtunk az önkormányzat munkájához különböző adók formájában hozzájárulni. Az elismerés nagy meglepetés volt és roppant nagy megtisztelés.

Báló Zsolt, Füzesgyarmat
Báló Zsolt
A cikk szerzőjével (Erdei-Kovács Zsolt) meglehetősen gyakran megesik, hogy sokan tőle értesülnek bizonyos, éppen aktuális eseményekről, történésekről.

Nem volt ez másként Báló Zsolttal, a Macskási Tejtermelő Zrt. cégvezetőjével sem, aki a kérdésfeltevésből tudta meg, hogy idén neki, illetve cégének ítélték meg az elismerést.

– Ez egy hatalmas meglepetés, nagy öröm és megtiszteltetés és most hallom először. A cégünk 1993 óta működik, közel félszáz embernek tudunk munkát adni, ami közel félszáz család megélhetését is jelenti, ez egy ekkora városban nem elhanyagolható körülmény.

Azt gondolom, hogy az eltelt közel 23 esztendő alatt letettünk annyit az asztalra, hogy arra az emberek felkapják a fejüket - tette hozzá végül Báló Zsolt.