Bucsán, az általános iskolából 2015. október 26-a és 2015. november 2-a között akkor még ismeretlen tettes eltulajdonított két hordozható számítógépet. Abban az időszakban az intézményben felújítási munkálatok zajlottak.

A gépek két egymás melletti tanteremből tűntek el és a Békéscsabai Rendőrkapitányság nyomozói olyan információhoz jutottak, amely szerint az egyiket 2015 novemberének első napjaiban egy megyeszékhelyi számítástechnikai üzletben próbálták meg értékesíteni.

A békéscsabai és a szeghalmi rendőrök azonosították, majd kihallgatták azt a férfit, aki a használt gépekkel is kereskedő vállalkozás boltjában járt. A 25 éves békéscsabai D. Gy. elismerte, hogy miközben munkatársaival az iskola felújításán dolgozott, két egymást követő napon eltulajdonított onnan két számítógépet.

Az egyiket az üzletben értékesítette, a másikat pedig egyik ismerősének adta el, aki állítása szerint Budapesten továbbadta valakinek.

A rendőrség az eljárás során az egyik számítógépet a tartozékaival együtt lefoglalta és visszaadta az iskola képviselőjének.

A Szeghalmi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya az ügyben 2015. november 3-án elrendelt nyomozást 2016. február 16-án lezárta és a büntetőeljárás iratait a lopás vétség elkövetésével megalapozottan gyanúsítható békéscsabai férfi ellen vádemelési javaslattal küldi el a Szeghalmi Járási Ügyészségre.