Horgászok
Korábbi fotó: Pusztai Gábor Máté
Hír6.hu
Az interjú előtt egy cseppet elidőzve a 2015-ös esztendő fontosabb momentumai fölött elmondható, hogy a taglétszám rekordot döntött. A számok igen beszédesek: 2014-ben megközelítőleg 14 ezer tagot számláltak, míg a tavalyi év végére már a 16 ezres taglétszámot is átlépték.

Az előzmények felemlegetése kapcsán az is említésre méltó, hogy a tagegyesületek száma már közel 90-re tehető, ami országos viszonylatban is kiugróan magasnak számít.

A történéseket továbbra is szervezeti szemszögből szemlélve tudható, hogy zökkenőmentes volt a működés, az országban megtalálható több mint 20 megyei hatókörű horgász szövetség közül a körösök vidékén tevékenykedő tömörülés az élvonalban található. Mint Nemes Attila mondja: újabb és újabb horgászvizekkel bővültek a lehetőségeik. Január, február, itt a tavasz, itt a nyár és természetesen jön a horgászszezon is, bár a téli pecázásnak is megvan a hangulata.

Nemes Attila
Fotó: Such Tamás
Hír6.hu
Ezen virtuális stégről fejest ugorva a jövőidő folyamába, talán az egyik legfontosabb kérdés az, hogy mit hoz, mit hozhat az idei esztendő Nemes Attila és az általa ügyvezetett szervezet számára?

Már a 2016-os év első két hónapja is nagy változásokat hozott, a horgászok régóta dédelgetett álma valósult meg. Február 1-től 15 évre szóló kijelölést kapott az országos szövetség és ezen keresztül a tagszövetségek, illetve tagegyesületek is.

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségéhez mely területek tartoznak?

Eddig 600-650 hektár fölött rendelkeztünk. A korábbi szerződések szerint a Körösök vidékén található vizeken kétharmad arányban a halászok, halászati tevékenységet végzők, egyharmad arányban pedig a horgászok, azaz a horgászszervezetek osztoztak. A 2016. február 1-től hatályos halgazdálkodási haszonbérleti szerződések alapján több mint 2000 hektár víz horgászkezelésbe került, vagyis szövetségünk fennhatósága alá.

Milyen pozitívumokat hozhat a 2016-os esztendő?

Kiemelendő, hogy jelen pillanatban, ezzel a felállással egyetlen területi jeggyel lehet horgászni a Körösök, horgásznyelven az élő folyószakaszok teljes vízrendszerén. Ez a Tisza-torkolattól a Körösökön, illetve a Berettyón a román határig, a Hortobágy-Berettyónál pedig egészen a Hajdú-Bihar megyei határig terjed.

A Tisza torkolattól felfelé a Körös 12 folyamkilométeriég a vízkezelő a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége, de a jó kapcsolatnak köszönhetően ezen a szakaszon elfogadják a Szövetségünk által kiadott területi jegyet. Ez persze kölcsönös, így a Tiszára váltott területi jeggyel is lehet horgászni a Körösön a betorkollástól a kunszentmártoni közúti hídig. Az is hangsúlyos momentum, hogy a területi jegyet már forgalmazzuk.

Történt árváltozás?

Igen, méghozzá kedvező irányban. Eddig adott esetben például két vízkezelőtől két jegyet volt szükséges megváltani ahhoz, hogy különböző területeken lehessen horgászni, most azonban a teljes területre elegendő egyet megvásárolni, javult tehát az ár-érték arány.