Ezért úgy döntöttek, hogy ezután már nem csak egyszerű fürdőzőként, hajósként, horgászként, vízisízőként járnak majd le a Kettős-Körös partjára. Nem elégszenek meg azzal, hogy ott találkozva együtt élvezik a víz, a jó levegő, a napfény lelket melengető, áldásos hatását. Úgy döntöttek, még ennél is többet akarnak! Úgy döntöttek, nem elégszenek meg azzal, hogy csak élvezik a vízparti életet, azt szeretnék, ha velük együtt mások is megtehetnék ezt. Úgy döntöttek tehát, hogy otthonos, barátságos, nyitott és szórakoztató vízi-központot hoznak létre. Olyat, ahonnan el lehet indulni a Fekete-tenger és az Északi-tenger irányába is. Olyat, ahol tényleg megtapasztalhatóvá válik a szlogen: nincs annál jobb, mint kimenni a vízre és ott lenni!

Wakeboard, Szanazug, wakeboard, Szanazug
Száguldás, monoski, szerelem

Az elhatározást 2010-ben tett követte, és megalakult Körös-menti Vízisport Egyesület. Mely alapító okiratában pontosan meghatározta, hogyan képzelik ők el vízparti életet. Egy olyan egyesületben, ahová csak egymást jól ismerő barátok, vízszerelmesek járnak, de ha az élet úgy hozza, sportolókat, versenyzőket is szívesen fogadnak.

Bázisuk egyelőre a Kettős-körös partján, Szanazugban van, a gyulai oldali Nádas kikötőben tárolják vízi eszközeiket. A vízben, a vízzel űzhető sportok mindegyikében érdekeltek, tagjaik között a szenvedélyes horgász, úszó, kajakozó, kenuzó éppen úgy megtalálható, mint a szenvedélyes motorcsónakosok és vízisíelők.

Eszközpartjuk rendkívül gazdag, hiszen az egyesület minden tagja rendelkezik valamilyen hajóval, csónakkal, kajakkal, kenuval, néhányan vízisí eszközökkel is. Májustól októberig gyakorlatilag kinn élnek a Körös-parton, szinte minden este találkoznak ott a hosszú hétvégéken, a szabadnapokon pedig több napos programokat szerveznek maguknak és ismerőseiknek. Az egyesület megalakulása után a spontán szervezkedések mellett meghirdetett, előre megtervezett programjaikba egyesületen kívüli emberek is bekapcsolódhatnak.

Vízi túrák: rendszeres vízitúrázók, a források és a torkolatok irányába egyaránt elindulnak.

Fehér-Körös: A Fehér-Körös: az Erdélyi-érchegységben ered, sokáig hajózható, ahová már hajó nem jut el, onnan gyalogolva folytatják az utat a folyó forrásáig.

Fekete-Körös: Bihari megyében, Rézbánya környékén ered. Belényesig kajakkal, kenuval hajózható, onnan gyalogolva jutnak el a folyó forrásáig.

Kettős-Körös: ahonnan a Fekete-Körös és a Fehér-Körös már együtt folyik tovább, Békés megyében, Doboznál keletkezik, innen indul. Hosszabb-rövidebb vízitúrák terepe, Békés, Mezőberény, Köröstarcsa, Gyomaendrőd (innen már Hármas-Körös, mert Körösladánynál a Sebes-Körös is becsatlakozik) Kunszentmárton érintésével érkezünk meg a Csongrádra, a Körös-torokhoz, ahonnan, már Tisza viszi tovább a túrázókat. A Tisza Szerbiában, Titel közelében torkollik a Dunába. A Dunán, ha délnek indulunk, a Fekete tengerhez jutunk, ha észak felé vesszük az irányt, akkor Budapest – Pozsony - Bécs érintésével elérkezünk előbb a Duna-Rajna csatornához (leágazás az Észak- tenger felé), majd továbbhaladva megérkezzünk a Fekete-erdőbe, ahol két kis patakocska, a Brigach és a Berg Donauschingennél lévő összefolyásánál ered.

Az egyesület tagjai 1-7 napos túrákat szerveztek eddig, jártak már Belényesen és leeveztek a Körös-torokig. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lennének nagyobb szabású terveik. Tehát még előttük áll a Duna-delta, vagy éppen a Fekete-erdő meghódítása is. (Hogy az Északi-tengerről már ne is beszéljünk.)

Elsősorban evezős túrákat szerveznek, de csak idő kérdése, hogy mikor vágnak neki motorcsónak konvojjal egy merészebb, hosszabb lefolyású vízi útnak.

Vízisportok: vízisi, jet ski. A Kettős-Körös Szanazugtól indulva egészen a békési duzzasztóig széles mederben folyik, a folyónak ez a szakasza kiválóan alkalmas a motoros vízi sportok gyakorlására. Az egyesület rendelkezik kiváló húzó motorcsónakokkal, rendszeresen szerveznek egész napos vízisí napokat. Izgalmas, élvezetes kikapcsolódás a szabadidő hasznos és egészséges eltöltésére. Tervbe vették egy vízi bázis kiépítését is a parton, ahonnan indulva egyáltalán nem zavarnák a szanazugi fürdőzőket. A bázis kifejezetten motoros vízi sportolók részére készül, ahol a kikötő mellé egy kis kiszolgáló létesítményt is elhelyeznének. A bázis megépítése jelenleg a tárgyalások fázisában van (hely, méret, befogadóképesség stb.).

Kajak-kenu: az egyesület a későbbiekben – ha lehetőségei megengedik – részt vállalna Magyarország legeredményesebb sportágának a felfejlesztésében is. Jelenleg az egyesületen belül ennek nincsenek meg a feltételei.

Horgászat: az egyesület tagjai nem egységesen viszonyulnak a horgászathoz, vannak „nagy pecások” és olyanok is, akiket hidegen hagy a halakkal folytatott verseny. Ugyanakkor a horgászokkal mindenben együttműködésre törekednek, folyamatos a párbeszéd a horgászokkal.

Környezetvédelem: az egyesület elkötelezett a természetvédelem mellett, saját tevékenységeit környezettudatosan végzi, tagjai példát mutatnak a vízparti együttélésben és a környezet megóvásában. Részt vesznek minden olyan akcióban, ami a Körösökkel és a természet védelmével kapcsolatos. A tagság alapszabályában rögzítette környezetvédelem, a természet és a víz szeretetének átadást a fiatal nemzedékek számára.

Összefoglalva: a Körös-menti Vízisport Egyesület a Békés megyei emberek víz melletti életének szebbé, jobbá tétele érdekében jött létre. Az elsősorban túrázó, illetve motorcsónakkal űzhető sportokban érdekelt tagjaik első képviselői tizenöt-húsz évvel ezelőtt kezdtek el nagyobb létszámban megjelenni a Kettős-Körösön. A folyónak ezen a szakaszán nem volt jellemző előzménye például a vízisíelésnek, a jet ski vízi motorozásnak, vagy például a gyors motorcsónakázásnak. Az egyesület akkor alakult meg, amikor az újfajta vízhasználók száma elérte a kritikus tömeget. Akkor alakult meg, amikor a vízparton hagyományosan élők – horgászók, napozók, fürdőzők, csónakázók – és az újfajta vízhasználók közötti kapcsolat tulajdonképpen szükségessé tette a létrejöttét. Az egyesület alapszabályában ugyanis azt is rögzítve van, hogy képviseli tagjainak érdekeit. Kezeli a közös élet miatt keletkező konfliktusokat, felelősséget vállal a környezetvédelemért, a Körösök rendjéért, a vízparti emberek nyugalmáért, hogy mindenki, aki kimegy a Kettős-Körös partjára, például Szanazugba, egyformán jól érezhesse magát.

Hogy minden vízparti ember, mikor egy kellemesen eltöltött nap után hazaindul, beszáll az autójába, becsatolja biztonsági övét, még az elindulás előtt így sóhajthasson fel, odafordulva a családjához (barátjához, barátnőjéhez): látjátok! Nincs annál jobb, mint kimenni a vízre és ott lenni! (Ezért jött létre a Körös-menti Vízisport Egyesület.)