Talán a bevezető kérdésre a legszemléletesebb hasonlat az, amikor egy filmstúdió (jelen esetben ez a Medgyesegyházi Fiatalokért Közhasznú Egyesület) alapít egy leányvállalatot (jelen esetben ez a Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület), majd a gyermek kreativitásban, forgalomban, sikerben kinövi a szülejét.

De nézzük kronologikusan:

A Medgyesegyházi Fiatalokért Közhasznú Egyesület 2002-ben alakult számos célkitűzéssel, mint például az ismeretterjesztés, a sport, a természetjárás, az egészséges életmódra nevelés, a szenvedélybetegek prevenciója.

Ruck Márton, Medgyesegyháza, Ruck Márton, Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület, Medgyesegyháza, 20160301
Ruck Márton (galéria)
Az egyesület 2005-ben bekapcsolódott a LEADER-programba (LEADER francia betűszó: Liaison Entre Actions pour le Developpement de l'Economie Rurale = közösségi kezdeményezés a vidéki gazdaság fejlesztéséért), amely által forrásokhoz jutottak – azon keresztül pedig rendezvényeket, civil szervezeteket, önkormányzatokat támogattak. Azt követően ez lett az egyesület fő profilja, és megalakították a gyermeküket, a Kertészek Földje Akciócsoport Egyesületet.

A dinamikusan fejlődő akciócsoport

alapvetően az alulról érkező igények alapján állítja össze a vidékfejlesztési tervet. (Közben a Kertészek a medgyesegyházi Kossuth utcai kis irodából praktikai okokból kifolyólag – például megnőtt a csapat létszáma – átbútoroztak Medgyesbodzás túlsó határába.)

Ruck Márton elnök elmondása szerint a LEADER-en belül folyamatosan pályáznak, illetve pályázatot írnak.

„Most készítjük a helyi fejlesztési stratégiát – teszi hozzá –, amely 19 dél-békési települést érint. Erre a projektre 464 millió forint áll a rendelkezésünkre."

Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület, Medgyesegyháza, Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület, Medgyesegyháza, 20160301
A Kertészek egy részlege (még több Bencsik Ádám kép)
Az év során pályázatokat írnak ki: őstermelők, vállalkozók, civilek, valamint az önkormányzatok számára. Elmondja, ezek könnyen elérhető támogatások lesznek; továbbá a Kertészek fiatal szakembergárdája lefordítja a gazdák számára a pályázatok blikkfangos nyelvezetét. (Hiszen nem mindenkinek van forrása egy pályázatírói tiszteletdíjra.)

Az idei források ősztől lépnek életbe.

Egy-egy őstermelő 500 ezer forintos támogatást igényelhet. Ez úgy néz ki, hogy például 800 ezer forintért vásárol egy munkagépet, és ha ezt számlával igazolja, akkor visszamenőleg megkapja az 500 ezer forintos támogatást .

Ruck Márton továbbá a Kertészek egyik nagy sikerének könyveli el települési térfigyelő kamerarendszerek kiépítését. 2014-ben a mezőkovácsházi kapitányságon megvalósították a központot, ahol fogható összes települési kamerarendszer.

És miután Medgyesegyházán is felállították a kamerákat, 60 százalékban csökkent a városban a bűncselekmények száma.

– Megtörtént – meséli –, hogy a tolvaj bement egy nyitott kapun keresztül az udvarra, és elvitt egy kerékpárt. Hozzáteszem, minden ház elé nem lehet kamerát helyezni, csak a fő csomópontokba. Ám ekkor a rendőröknek csak megnézték a befutó képeken, hogy ki az, aki először gyalog sétál, majd tíz perc múlva biciklivel? Ezáltal hamarosan meglett a tettes és a bicikli is.

Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület, Medgyesegyháza, Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület, Medgyesegyháza, 20160301