Medgyesegyházán 1962 óta működik a piactér szomszédságában a művelődési ház (most is ott van a székhely, csak az arányok változtak meg: a művház megnőtt és vice versa). Az intézmény 10 év múlva fúzióra lépett a könyvtárral, amely természetesen egy komplexumbővítéssel párosult.

Olvasó fiú, Medgyesegyháza, olvasó fiú, Medgyesegyháza, 20160302
Olvasó fiú az intézmény egyik
külső szimbóluma (Bencsik Ádám képei)
Farkas Gyula 1980-ban képesítés nélküli népművelőként érkezett a művházba. Majd a rendszerváltozás küszöbén dr. Nagy Béla első „újkori" polgármester kérésére elvállalta a megbízott igazgatói posztot (1999-ben Szegeden szerezte meg a diplomáját).

A bő félhetven éved alatt, amelyet a művelődési házban töltöttél, melyik az a rendezvény, amire... jaj, ez öngól lesz... nyilván a Dinnyefesztivál.
Valóban, az egyik gyermekemnek tartom a Dinnyefesztivált. Egyébként az első nagy rendezvény 1993-ban, a Medgyesegyházi Napok programsorozat volt, amellyel a település nagyközséggé nyilvánításának 100. évfordulóját ünnepeljük.

Majd 1995-ben Pesty-Fekete László egy békéscsabai előadáson elmondta, hogy az USA-ban szinte minden településnek megvan a maga, sajátos profilú fesztiválja. Mire a nézők között ülő Nagy Béla felszólalt, hogy ezáltal Medgyesen lehetne Dinnyefesztivál. Majd ezt a másnapi Blikkben Donáth Tibi, a lap Békés megyei tudósítója meg is szellőztette. A többi már történelem (itt mi is írtunk róla). Ez a nyomtatott információ miképp érintette a leendő fesztivál lelkét?
Hívtak a postáról, hogy „valóban lesz Medgyesen Dinnyefesztivál?". Majd megkaptam a Blikk számát, és azonnal hívtam Bélát. „Ezt komolyan gondoltad, hogy Dinnyefesztivál legyen Medgyesen?" – kérdeztem, mire azt felelte, „Gyuszóka, szerinted nem lenne jó?". „De, Béla, ez egy marha jó ötlet, csak tudod, hogy te mennyibe kerül egy fesztivál?" – kontráztam. Azt követően összerántottam egy ad hoc ötletbörzét, ahova meghívtam a településen élő értelmiséget és a fiatalokat, akik csak úgy dobálták a tippeket a három hónap múlva startoló fesztivállal kapcsolatban.

Úttörő szerepetek volt, mert kétségtelen, a környéken még nem volt ehhez hasonló jamboree, amely a szimpla koncerteken kívül gasztronómiát is meglovagolta.
Abban mindannyian egyetértettünk, hogyha a már a medgyesegyházi dinnyét akarjuk népszerűsíteni, akkor a dinnye legyen a centrumban. No, de ez kevés lesz a médiának.

Farkas Gyula, farkas gyula, Medgyesegyháza, művelődési ház, Medgyesegyháza, 20160302
Farkas Gyula és a galéria
A médiának?

Ekkor kitaláltuk, mi lenne, ha egy lovagi tornát is rendeznénk? Na, erre már ugrott a média.

Miért nem hívják Medgyest Dinnyésegyházának?
Sokan így hívnak minket; mi több, a megboldogult Schéner Miska bátyánk is így nevezte szülőföldjét.

A '99-es fesztivál előtti napokban épp Tokajban voltam, és a Danubius Rádió reggeli adásában Jakupcsek Gabriella heherészve beszélgetett Nagy Bélával, hogy miért nem Dinnyésnek hívják Medgyest?
Ez számunkra egyébként egy pozitívum. A fesztivál hozzájárult, hogy külföldön is népszerűek vagyunk.

Eleinte sokan legyintettek?
A kezdet kezdetén még én sem hittem el, hogy ekkora hírnévre teszünk szert.

Miközben a rendezvény már oly állandó a város életében, mint egy napilap hetes oldalán a vezércikk.
Ha a település lakossága jól érzi magát, akkor már megérte. Közben az akkori képviselők aggódtak is, hogy túlnövi a Medgyesegyházi Napokat. Miközben mindkét esemény különböző karakterű.

Gondolom, úgy néz ki a naptárad, mint egy külföldi jazz feszkó menedzserének? Augusztus 10-én vége a háromnapos murinak, de te már a jövő évit szervezed.
Igen, ahogy befejeződik, máris hozzálátok a következő évihez.

Farkas Gyula, művelődési ház, Medgyesegyháza, farkas gyula, Medgyesegyháza, 20160302
Még több Bencsik Ádám fotó
Nagy durranás 2016-os fesztiválra?

Egyelőre tárgyalási szinten vagyunk a fellépőkkel.

Kis Grófo?
Tavaly volt. Elindítottunk a Facebook-oldalon egy közvéleménykutatást.

Ki a befutó?
A Killakikitt.

Ez a nevük? Ez egy alter banda?
Igen. Egy meglehetősen morbid szövegvilágú rap csapat. A Halott pénzre is gondoltunk. De amikor a menedzsment a csapat anyagi vonzatát kiejtette, akkor azt mondtam, hogy „én ezt nem tudom összetarhálni". Nem valószínű, hogy őket meg tudjuk fizetni.

Deák Bill?
Ő jár sűrűn. Nagyon sok barátja van itt.

Hisz Medgyes egy jó kis rocker hely.
A polgármesterünk is kedveli a rockot.